26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Büyük zarara rağmen yatırıma devam

Doğuş Otomotiv büyük zarara rağmen yatırımı kısmıyor

Volkswagen, Seat, Skoda, Porsche, Audi, Bentley, Lamborghini, Scania, Krone ve Meiller'in Türkiye distribütörü olan Doğuş Otomotiv, kriz zararına rağmen yatırımlara "devam" dedi. 80 milyon TL'si kur farkından olmak üzere 2008 yılını 110 milyon TL zararla kapatan Doğuş Oto, 2010 yılına kadar planladıkları toplam 210 milyon dolarlık yatırımda geri adım atmayacağını açıkladı. 136 milyon dolarlık yatırımla yüzde 50'si tamamlanan Krone Treyler Fabrikası, Meiller Damper Fabrikası, TÜVTURK araç muayene istasyonları, İsviçre Porsche Lozan yetkili satış ve servis merkezini içeren yatırımları tamamlayacaklarını belirten Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, "Finansal kriz nedeniyle kısa vadeli iş planlarımızı revize ettik. Bu revizyonlar uzun vadeli stratejilerimizi değiştirmeyecek" dedi.

Minimum hasarla atlatacağız
Acar, Doğuş Otomotiv CEO 'su Ali Bilaloğlu ve Doğuş Otomotiv CFO 'su Dr. Berk Çağdaş'ın katıldığı bir toplantıyla 2008 yılı finansal sonuçlarını, 2009 yılı hedef ve öngörülerini açıkladı. Acar, krizin özellikle 2008 yılının son çeyreğinden itibaren etkisini arttırdığını belirterek Türk otomotiv sektörünü de etkilediğini söyledi. Krizin Doğuş Otomotiv'de de hissedildiğini ancak sektördeki daralmaya rağmen pazar payını 2007 yılı ile aynı seviyelerde tutmayı başardıklarını belirten Acar, "Hedefimiz bu ekonomik krizi "minimum hasarla" tüm şirket ve iştiraklerimizle atlatmak" dedi. Otomotiv sektöründe ÖTV indiriminden sonra döviz kurlarındaki farkın fiyatlara yansıtılmasını "fırsatçılık" olarak nitelenmesine ise tepki gösteren Acar, "Piyasada 150 bin stok var. Binek otomotivdeki satış bu stokları bitirmedi. Fiyat artışları ise döviz kurlarındaki farktan kaynaklandı" diye konuştu.

Kamyon satışları durdu
Acar, kurlarda bir oynama olmaması halinde otomobillere zam yapmayacaklarını söyledi. Acar, "Cari açık ciddi anlamda küçüldü. Dövizde artış gerektirecek bir durum da yok. IMF anlaşması yapılırsa Türkiye'ye döviz girişi de hızlı bir şekilde artacaktır. Önümüzdeki dönemde hızlı bir devalüasyon görmediğimiz için de otomobil fiyatlarının yükselmemesi gerektiğini düşünüyoruz" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin bu yıl için yüzde 2 oranında küçülmesini beklediklerini söyleyen Acar, "Kamyon satışı duruyorsa, ekonomik durgunluk vardır" dedi. Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise, indirimle birlikte piyasada 1.6 motorun altında binek araç kalmadığını söyledi. Ancak stoklarda halen 40 bin adet ticari araç stoku olduğunu tahmin ettiğini söyleyen Bilaloğlu, "ÖTV indirimi haziran ayında bitecek. Bu nedenle 15 Mayıs'tan sonra yeniden ciddi anlamda bir talebin geleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu. Doğuş Otomotiv Finanstan Sorumlu Genel Müdürü Berk Çağdaş ise geçen yıl 54 bin 600 araç sattıklarını ve 2 milyar 144 milyon lira konsolide satış yaptıklarını brüt olarak 291 milyon lira satış karı elde ettiklerini belirtti.


ÜÇ AYDA 13 BENTLEY SATILDI
Yaklaşık 1.5 yıl önce Bentley'in distribütörlüğünü aldıklarını belirten İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, "Toplam 35 Bentley sattık. Bu Bentley'lerin 13 tanesi bu yılın ilk üç ayında satıldı" dedi. Fiyatı 350 bin ile 600 bin Euro arasında değişen Bentley'in müşterilerinin ÖTV indirimi gibi bir kaygısı olmadığını belirten Bilaloğlu, "Satışların çoğu da ÖTV indiriminden önce oldu" diye konuştu.


ORTAKLIKTA PİŞMAN DEĞİLİZ
Krone ve Meiller ile ortak olmaktan hiçbir zaman pişmanlık duymadıklarını belirten Aclan Acar, "Krone'de 3 bin adetlik üretimden başlayıp, 10 bin adete ulaşmayı planlıyoruz. Türkiye'de en fazla satacağımız miktar ise bin adet. Yani yüzde 90'ını ihraç edeceğiz. Ayrıca Krone ile yaptığımız anlaşma gereği eş oranlı küçülme yapılacak. Ben Almanya'da malı üreteyim, Türkiye'yi kapatayım diyemeyecek" dedi. Bu yıl Mısır'daki yatırımlarından dolayı 2 milyon lira zarar yazdıklarını belirten Acar, "İyi bir müşteri bulursak Mısır'dan çıkacağız" dedi.

 

Referans
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 02:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?