20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Büyükekşi'nin hedefleri!

TİM'de başkanlık koltuğu Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı azalmasına rağmen yine tekstil ve hazırgiyim sektöründe kaldı. Yeni Başkan Büyükekşi, "Yeni konsept ihracatın rekabet gücünü artırmak" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanlık yarışında ipi hükümet çevrelerince de desteklendiği ifade edilen Mehmet Büyükekşi göğüsledi. Seçim öncesinde "Liyakatlı olduğum için adaylığımı koydum. 17 yıldır ihracatçı birliklerinde hizmet veriyorum. 7 yıldır da TİM yönetim kurulu üyesi ve başkanvekiliyim. TİM'in yükseliş öyküsünü yaratan ekibin bir parçasıyım. Tepeden inme gelmedik" açıklamaları ile dikkat çeken Büyükekşi, 344 delegenin 336'sının oy kullandığı seçimli genel kurulda 201 oyla başkan seçildi. Diğer aday Adnan Dalgakıran ise 125 oy aldı. Deri sektöründe faaliyet gösteren Büyükekşi'nin başkanlığı ile TİM koltuğu Okan Oğuz ve Oğuz Satıcı dönemlerinde olduğu gibi yine tekstilcilerde kaldı. "Kazanan ihracatımız, sektörlerimiz ve Türkiye olsun" diyen ve yeni görevine layık olmaya çalışacağını söyleyen Büyükekşi, ilk adımı TİM yasasının çıkması için atacağını açıkladı. Ramazan'dan sonra tüm bölgeleri gezerek ziyaretlerde bulunacağını kaydeden Büyükekşi, "Bundan sonra yönetim olarak tüm sektörlerle el ele kol kola çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

İsmail Gülle aday olamadı
Yenibosna'daki Dış Ticaret Kompleksi'nde dün gerçekleştirilen 15. Genel Kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Genel Kurul'da ilk olarak ihracatın 23 sektörünü temsil eden İcra Kurulu seçimleri yapıldı. Oldukça hareketli geçen TİM seçimlerinde ilk sürpriz İcra Kurulu üyeleri seçilirken yaşandı. Başkanlık seçimlerinin güçlü adayı olarak gösterilen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, kendi sektöründen yeterli oyu alamayınca İcra Kurulu'na giremedi. 19 oy alan Gülle aday olmak için gerekli olan İcra Komitesi üyeliğine seçilemeyince TİM Başkanlığı için aday olma şansını da yitirdi. Diğer başkan adayı Ali Kahyaoğlu, aynı sektörden aday olan 2 ihracatçıyla aynı oyu alınca kura çekimi yapıldı. Boş kâğıdı çeken Kahyaoğlu, İcra Kurulu'na giremedi. Ali Kahyaoğlu adaylıktan Adnan Dalgakıran'ın lehine adaylıktan çekildiğini açıkladı. Tekstil ihracatçılarını temsilen TİM İcra Komitesi üyeliğine Uludağ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay kendi grubundan en yüksek oyu alarak seçildi.

'Pop star değiliz işadamıyız'
23 sektörün temsilcileri belirlendikten sonra Mehmet Büyükekşi ve Adnan Dalgakıran sözlü olarak Divan Kurulu'na başkan adayı olduklarını bildirdi. Ardından iki aday kürsüye çıkıp vizyon ve hedeflerini anlattı. Dalgakıran'ın "Kavga etmeyen ama hakkını arayan bir TİM vaat ediyoruz" sözleri, Büyükekşi'nin ise "Biz pop star ve siyasetçi değil işadamıyız. Yeni konseptimiz ihracatın rekabet gücünü artırmak" sözleri salondan büyük alkış aldı. Konuşmasında TİM Başkanlığı'nın en büyük ve en önemli lafı söylemenin değil, en yapılabilir çözümü üretme makamı olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, "17 yıldır devam eden ihracatçı birlikleri hizmet dönemimde ve TİM'de 13 ayrı hükümetle ve çok sayıda bakanla çalışma fırsatı buldum. Bu süreçte eksik kaldığımız yanları da sebepleriyle görme şansım oldu. Dolayısıyla son derece tecrübeliyim. İhracatçı birliklerini, ihracatın sonuçlarıyla değil nedenleriyle ilgilenen yapılar olarak konumlandırmalıyız. Yasamızın çıkması gerekiyor. Yasamızın çıkmasına paralel olarak ulusal tasarım konseyimizi oluşturacak ve Türk ticaret noktalarını kurmaya başlayacağız" dedi. Seçim öncesi yaptığı açıklamalarda
Türkiye'nin 2008 yılı ihracatının 130 milyar doları aşacağını belirten Büyükekşi, 2012 yılında 200 milyar dolar, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirtmişti. Büyükekşi, ihracatçının şu anda en büyük sorununun kâr edememek olduğunu anlatırken, ihracatçının rekabet edebileceği, zarar etmeyeceği bir kur istediklerinin altını çiziyordu. 

Adaylığı sırasında TİM'de eksik yapılan şeyler olduğunu belirten Büyükekşi, "Belki ihracatçı birlikleriyle gerekli koordinasyon sağlamada sıkıntılar oluştu. Zaman zaman tekstilin ağırlıklı görünmesi de olabilir. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bundan sonra bazı şeyler, farklı bir üslupla olacak" demişti.

PERDE ARKASINDA NELER YAŞANDI
- TİM seçimlerinde sandıklar kapanana kadar lobi çalışmaları devam etti. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nden İcra Kurulu'na aday olacağı konuşulan Ahmet Akbalık son anda Egeli rakibi Jak Eskinazi'nin lehine çekildi.
- Akbalık'ın çekilmesi, İsmail Gülle'nin de İcra Kurulu'na iki oy farkla girememesi üzerine iki başkan çıkaran İstanbul'un tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları TİM İcra Kurulu'na giremedi.
- Başkan adaylarından Adnan Dalgakıran'ın eşi ve kızı destek amacıyla genel kurula katıldı.
- Mehmet Büyükekşi'nin başkanlık oylaması bitmeden tebrikleri kabul etmesi dikkat çekti. İsmail Gülle de Büyükekşi'yi tebrik edenler arasındaydı. 

- THY Genel Müdürü Temel Kotil, yönetim kurulunda olan Büyükekşi'ye destek verdi.
- Sektörün duayenlerinden Abdülkadir Konukoğlu, başkan adayları Mehmet Büyükekşi ve İsmail Gülle'nin son ana kadar birleşmesi için devreye girdi ama sonuç alamadı. 

- Oğuz Satıcı'nın TİM'deki yedi yıllık başkanlık dönemi, genel kurul salon duvarlarında resimlerle anlatıldı. Ayrıca bu dönemle ilgili hazırlanan "Zaman akışında 7 yıl" isimle albüm delegelere dağıtıldı. 

- Oylamadan önce Satıcı'nın Onursal Başkan olması için teklif verildi. Durumdan rahatsız olan bazı delegeler ilk başkan Okan Oğuz'a da aynı unvanın verilmesini teklif etti. Divan Kurulu, gündeme yedi gün önceden ek yapılabileceği gerekçesiyle iki teklifi de bir sonraki genel kurulda oylama kararı aldı.

Özgener'in sandalyesi kırıldı
Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni Başkanı Mahmut Özgener de seçimi izleyenler arasındaydı. Mahmut Özgener'in, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in konuşmasını dinlediği sırada sandalyesi kırıldı. Bunun üzerine Tüzmen Özgener'e dönerek, "Demek ki koltuklara fazla yapışmayacaksın" diye espiri yaptı. Genel kurulda Özgener'in ardından bir delegenin koltuğu daha kırıldı.

‘Kendimi 7 yıl boyunca bu işe adadım'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 15. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında, arkalarında, devraldıklarından daha güçlü ve büyük bir kurum bıraktıklarını dile getirdi. Tecrübe ve birikimlerinin her zaman ihracatçının arkasında olacağını ifade eden Satıcı, 7 yıl içinde ellerinden geldiğince aldıkları bayrağı yukarı çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti. Satıcı, şöyle konuştu: "Ben sizlerle birlikte bir şeyleri değiştireceğime inandım. Bazen tereddütlerim oldu. Enerjimin tükendiği, moralimin bozulduğu anlar oldu. Ama sizlere ve Türkiye'ye olan inancım hiçbir zaman eksilmedi. Yalnız ölüler hata yapmaz. Tüm canlılar hata yapabilir. Ben de bu 7 yıl boyunca fark ettiğim veya etmediğim bir sürü hata yaptım. Ancak hiçbir hata bilerek, isteyerek ya da kişisel çıkara dayalı olmadı. Seçildiğim günden beri işimi gücümü bırakıp kendimi tam zamanlı olarak bu işe adadım. Bu bir meslek değil, ama tam zamanlı bir iş. Yeni başkan adayları bunu bilmeli. Bu işi tam zamanlı meslek anlayışıyla yapmak gerekir." 

Görevi süresince 5 hükümetle çalıştıklarını belirten Satıcı, "Hiçbiri güllük gülistanlık olmadı. Her zaman bizim sorunlar ikinci planda kaldı" dedi.

Tüzmen: Yeni başkanla 200 milyar doları görmeye çalışacağız
TİM 15. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ekonomisini ihracat sayesinde çok daha iyi noktalara taşıma amaçları olduğunu kaydederek "Oğuz Satıcı döneminde ihracat 30 milyar dolardan 100 milyar dolara ulaştı. Geriye dönük 12 ay itibarıyla da 130 milyar doları geçtik. TİM başkanı olacak kişi bu bayrağı daha yukarıya taşımaya çalışacak. Onunla bu dönem en az 200 milyar doları görmeye çalışacağız. Hedefimiz 2012'ye kadar 200 milyar doları görmek, diğer başkanlarla da 2023'te 500 milyar dolara ulaşmaktır" açıklamasını yaptı. Tüzmen, Türkiye'de şu anda sadece 8 firmanın 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabildiğini, yeni başkan döneminde bunu en az 20 firmaya çıkartmak gerektiğini kaydetti. Uluslararası ekonomilerde ve dış piyasalarda yaşanan krize de değinen Tüzmen "Dışarıda birtakım sıkıntılar var, daha krizin çeyreğindeler. Krizin daha dörtte üçü geliyor" dedi. Tüzmen, konuşmasını tamamlarken, "Bu bayrağı alacak yeni arkadaşa, kendisinden önce bayrak taşıyan değerli başkanlarımız gibi centilmence, fedakârca çalışacağı, belki çoluğunun çocuğunu büyümesini iyi bir şekilde göremeyeceği ama ihracatın büyüme oranlarını onlara göstererek, belki kendisini biraz affettirebileceği bir dönem diliyorum" dedi.

Lokumlu mektupla 'tatlı tatlı' rekabet edelim diyen Büyükekşi'nin vaatleri

Seçim öncesinde 550 ihracatçı birlikleri yönetim kurulu üyesine "tatlı yiyelim tatlı rekabet edelim" mesajıyla birlikte bir kutu lokum ve başkan seçilmesi halinde neler yapacaklarına ilişkin mektup gönderen Mehmet Büyükekşi'nin vaatleri şöyle:

* TİM Yasası çıkarılacak.
* TİM ülke gündemini belirleyen, daha güçlü bir kurum haline getirilecek.
* İnnovasyon faaliyetleri sürecek. Katma değerli ürün üretmek için Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarımı teşviki sağlanacak. Ürünlerin pazarlanmasına ve tanıtımına ağırlık verilecek.
* İhraç ürünlerinin tanıtım alanları artırılacak. Türkiye'ye gelen 22 milyon turiste ihraç ürünlerinin tanıtılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği gibi tüm kuruluşlarla ortak sinerji üretme yolları aranacak.
* İhracatın kârlı biçimde büyütülmesi için devlet ve kamuoyu nezdinde bilinç oluşturulacak.
* İhracatçı birlik başkanları toplantıları yapılacak.
* 6 ayda bir meclis toplanacak. Katılımcı bir sistem uygulanacak.
* Yurtdışında stratejik pazar niteliğindeki ülke ve noktalarda Türk ticaret noktaları kurulacak.
* Başta makine ve otomotiv sanayi olmak üzere, tüm sektörleri harekete geçirecek ve görücüye çıkartacak konferanslar, road showlar düzenlenecek.
* İç iletişime önem verilecek. TİM Ortak Gelişim ve Proje Merkezi adı altıda yeni bir istişare organı kurulacak.
* İhracatçı firmalar eğitsel bağlamda desteklenecek.


Büyükekşi'nin 5 sektöre yönelik hedefleri

Tekstil ve konfeksiyon

Türkiye'nin istihdam merkezi, dış açığın en önemli ilacı ve iç barışın garantisi. Sektör en parlak devrini daha yaşamadı. Sektörü küresel rekabette öne çıkartacak projeleri destekleyeceğiz. Türkiye'de en az yatırımla en çok istihdam sağlayan sektör, hassas sektör ilan edilmeli. 

Tarım
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koordinasyonunda, tarımsal ürünlerin ihracatında zaman zaman yaşanan reklamasyon (ilgili gıda kodekslerine uymadığı gerekçesi ile mal iadesi) hallerinde söz konusu ürünlerin geri kazanımı için çalışan yeniden değerlendirme merkezleri kurulacak. 

Müteahhitlik
Yurtdışı müteahhitlik sektörü önemli ihracat kalemlerinden biri. Bu sektörün, Türkiye yapı malzemeleri ihracatını hızlandırıcı bir işlev görmesi sağlanmalı. Paydaşları bir araya getirerek, bu koordinasyonun kurulması öncelikler arasında. 

Otomototiv Endüstrisi
Gelişimi, Türkiye için müthiş bir fırsat. Otomotiv endüstrisi dünyanın önemli tasarım ve Ar-Ge merkezlerinden birisi olmaya aday. Endüstrinin tek başına gerçekleştirmekte zorlanacağı her tür Ar-Ge yatırımında devletin desteğini sağlamak için çalışılacak. 

Makine
Teknoloji üretmek ve makine ithalatından kaynaklanan cari açığı ikame etmek noktasında en stratejik sektörlerinden birisi. Sektörün uluslararası rekabet gücü artırılacak. Savunma sanayinde yerli tedarik ve ihracat için çaba gösterilecek.


Mimarlığı değil, ayakkabıcılığı seçti
Mehmet Büyükekşi, 1961'de Gaziantep'in ayakkabı atölyelerinin bulunduğu Karatarla Mahallesi'nde doğdu. Bu dükkânlardan birisi de 1955 yılından beri ayakkabı işi yapan dayısı Ahmet Ziylan'a aitti. Baba mesleği marangozluk yerine ayakkabıcılığa yönelen Büyükekşi, 1978'de Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni kazandı. Hem okuyup hem de çalışan Büyükekşi'nin, Ziylan Taban şirketinde Genel Müdür olarak başladığı iş yaşamı, askere gitmeden kurduğu Ziylan Ayakkabı AŞ ile sürüyor. Büyükekşi, halen Ziylan Şirketler Grubu Genel Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Grubun oluşturduğu Polaris, Flogard gibi markalar ise artık en bilinen markalar arasında. Kinetix ise Adidas ve Nike'dan sonra Türkiye'de en bilinen spor ayakkabı markası. Ziylan bugün 200 milyon dolar cirolu 12 şirketli bir grup. 41 ülkeye 15 milyon dolar ihracat 2-3 milyon dolar da ithalat yapan grupta, 2 bine yakın insan çalışıyor. Mağazaların sayısı ise 60. Ayakkabı sektörü yanında şimdi gıdada da iddialı hale gelen Ziylan, Gaziantep'teki fabrikada deneme üretimini tamamladığı fabrikadan donmuş lahmacun ve katmer üretmeye başlayacak. Evli olan Büyükekşi 3 çocuk sahibi.

İktidara yakın ilişki cezbediyor
1993 yılında ihracatçıları bir çatı altında toplamak amacıyla kurulan TİM, Türkiye'deki 23 sektörde faaliyet gösteren 45 bin ihracatçıyı temsil ediyor. TİM, bölgesel ve sektörel toplam 59 İhracatçı Birliği ile ihracatçılara ve ihracatçı birliklerine hizmet veren 13 Genel Sekreterliğe ev sahipliği yapıyor. Kamusal nitelikli bir meslek birliği olarak faaliyet sürdüren TİM, kendine ait bir yasası bulunmadığı için kanun hükmünde kararnamelerle idare ediliyor. Oğuz Satıcı'nın döneminde hazırlanan TİM Yasa Tasarısı üzerinde ise hâlâ mutabakata varılamadı. TİM'in başkanlık koltuğuna oturmak ise kurumun iktidarla yakın ilişkileri nedeniyle bir prestij noktası. 2 yılda bir başkan ve yönetim kurulu seçilen TİM'e, şimdiye dek tekstil sektöründen gelen isimler başkanlık etti. İlk başkanlığını 1993-2001 arasında Okan Oğuz'un yaptığı TİM'de, 2001'den bugüne kadar da Oğuz Satıcı görevi sürdürdü. Yeni başkan Mehmet Büyükekşi de tekstilin alt kollarından olan deri sektöründen geldiği için bu geleneği bozmamış oldu. Yılda bir toplanan Genel Kurul'da 23 sektörü 344 delege temsil ediyor.

Referans
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 16:12:59
Güncelleme :10 Eylül 2008 Çarşamba 16:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?