18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Büyüme hız kesti

Eylül ayında beklentilerin altında kalan büyüme rakamları ekim ayında da iyi bir performans gösteremedi.

DİE’nin açıkladığı verilere göre Aylık Sanayi Üretim Endeksi ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında arttı. Üretimdeki artış 2003 yılının ekim ayında yüzde 10.9 olarak kaydedilmişti.

Ağırlığı yüksek sektörlerdeki düşüş etkiledi

Sanayi üretimindeki düşük artışta, ağırlığı yüksek olan sektörlerin üretimlerinin azalması etkili oldu.

Buna göre üretim gıda ürünleri ve içecekte yüzde 7.2, tütün ürünlerinde yüzde 14, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri yüzde 8.6 geriledi.

Bu yıl ihracatta rekorlar kırılan taşıt araçları ve karoseri, yani otomotiv imalatındaki düşük artış da bir başka etken. 2003 yılının ekim ayında üretimi neredeyse yarı yarıya artan otomotiv üretimi bu yılın aynı ayında sadece yüzde 6.9 artış gösterdi, diğer ulaşım araçları imalatı ise yüzde 38.1 geriledi.

On aylık ortalama yüzde 10’un üzerinde

On aylık ortalamaya göre ise sanayideki büyüme artışı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.

Ekim ayında toplam sanayi yüzde 1.5 oranında artarken, madencilik sektörü yüzde 7.0, imalat sanayi sektörü yüzde 0.9, elektrik, gaz ve su sektörü de yüzde 4.7 oranında büyüdü.

En yüksek artış büro makinalarında

İmalat sanayi sektörüne bakıldığında, geçen senenin ekim ayına göre en yüksek artış yüzde 182.2 ile büro, muhasebe, bilgi işlem makinaları imalatında görüldü. Onu yüzde 45.6 ile mobilya hariç ağaç va mantar ürünleri imalatı izlerken, basım yayın imalatındaki artış yüzde 14.8 oldu.

İmalatında en büyük düşüş görülen sektör ise yüzde 38.1 ile diğer ulaşım araçları oldu. Onu yüzde 14 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 8.9 ile işlenmiş deri, bavul ve çanta izledi.

aa
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 11:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?