25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Çalışma hayatına düzenleme!

Hem çalışma hayatında yeni düzenlemeler hem de istihdamı artıracak önlemler yakında devreye girecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vergi primlerinden yeşil karta kadar pek çok konuda iyileştirmeler için çalışıyor. Çalışmanın yaklaşık 250 bin kişiye iş imkanı oluşturması bekleniyor.

Çalışma hayatına çok önemli düzenlemeler geliyor. Düzenlemeler devreye girdiğinde birçok kişi için yeni iş kapıları açılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzun zamandır konu üzerinde çalışıyordu. Yapılacak düzenlemeleri ve getirilecek yenilikleri Bakan Ömer Dinçer açıkladı.

İlk Düzenleme Teşviklerde
Buna göre 5 puanlık vergi indirimi, teşvik olmaktan çıkartılarak tüm çalışanlara yaygınlaştırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer teşvikler için şunları söyledi:
"Bir kadınımızı hangi yaşta olursa olsun işe alırsa veya 19-29 yaş arasındaki bir gencimizi ilk defa işe alırsa, teşvikten yararlanabileceği bir düzenleme yapıyoruz.’’

Ayrıca bir işveren, ilk defa işe giren kadınları ve 19 ila 29 yaş arası gençleri işe alırsa, işe aldığı çalışanın primlerini 3 yıl süreyle devlet ödeyecek.

Pakette Engelli İstihdamına da Özel Bir Yer Verildi
Şirketinde engelli çalıştıracak kadrosu bulunmayan işletmeci, başka şirketlerde işe alınan engelilerin primlerini karşılayarak bu yükümlülüğü yerine getirebilecek.

İşsizlik Sigorta Fonunda toplanan paranın her yıl % 30’u işsizliğin azaltılması için yapılacak çalışmalara aktarılacak.

İşsizlik Sigortası fonundan, isteğe bağlı sigortalıların da yararlanabilmesinin yolu açılacak. Böylece çok daha fazla kaynakla işsizlikle mücadele etme imkanı oluşturulacak.

İşini Kaybedenlere 15 Günde Yanıt
İşini kaybeden çalışanların şikayetleri bundan böyle 6 ay yerine 15 günde karara bağlanacak.

Yeni düzenlemeyle sosyal güvencesi olsun ya da olmasın trafik kazalarından kaynaklanan tüm sağlık giderleri sosyal güvenlik sisteminden karşılanacak.

İşçilerin bir yıl içinde bir ayı geçmeyen ücretsiz izinlerinde, sağlık sisteminden yararlanabilme hakkı da yeni düzenlemede yer alıyor.

Yapılacak düzenlemeler ile Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı arasındaki geçişler de kolaylaşacak.

Sosyal Güvenlikte Yepyeni Kolaylıklar
Tarım sigortalıları, el sanatları ile uğraşan kadınlar ile taksi şoförleri ve sanatçılar için de sosyal güvenlikte bir takım kolaylıklar sağlanıyor. 17 gün prim ödeyerek 30 günlük hizmet kazanabilecek.

Yeşil Kart Almanın Yolu İş-Kur’dan Geçiyor
Yeşil kart alabilmek için de İş-Kur’a kayıt olmak gerekecek. İş-Kur’un 3 kez iş teklifini kabul etmeyen kişilerin yeşil kartı iptal edilecek.

Yeşil kart sahiplerinin iş bulmaları halinde kartları iptal edilmeyecek askıya alınacak.

250 Bin Kişilik İstihdam Bekleniyor...
Düzenlemelerin bayramdan sonra bütçeyle birlikte yasalaşması ve yaklaşık 250 bin kişilik istihdam oluşturması bekleniyor.

 

...
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 18:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?