17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Çalışma hayatında AB’nin yakınına yaklaşamıyoruz

Avrupa Birliği’nin 6 Ekim’de Türkiye’ye ilişkin açıkladığı İlerleme Raporu’nun yankıları sürerken, Türkiye’nin çalışma hayatı konusunda AB üyesi ülkelerin çok gerisinde olduğu bir kez daha ortaya çıktı. AB Komisyonu tarafından Kopenhag Siyasi Kriterleri’ni büyük ölçüde yerine getirdiği belirtilen Türkiye’nin, sendikal haklar ve sosyal güvenlik alanında birliğe üye ülkelere göre hala birçok eksiği bulunuyor. Birgün’e konuşan Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Araştırma Uzmanı Engin Sedat Kaya, Türkiye’deki işçilerin AB üyesi ülkelerdeki meslektaşlarının sahip olduğu birçok haktan nasibini alamadığını söyledi.



SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

İşçilerin en önemli hakkı olan grev hakkına, Türkiye’de Grev ve Lokavt Kanunu ile birçok sınırlama getirildiğine değinen Kaya, Avrupa ülkelerinin hiçbirinde buna benzer bir yasa olmadığını belirtti. Bu yasa gereğince grevin önceden işverene bildirildiğini ve böylelikle grevin asli işlevini yitirdiğini söyleyen Kaya, bu tür bir uygulamanın Avrupa tarafından anlaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kaya, "Siyasi kriterler bir yana, Türkiye’nin üyelik sürecinde en çok tartışılacak konulardan biri işçi haklarıdır. Türkiye’de sendikal örgütlenmenin önündeki engeller aşılmadığı sürece AB’ye üyelik hayaldir" diye konuştu. Türkiye’nin hala Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) hazırladığı ve bir işçinini ailesi ile birlikte insanca yaşaması için gerekli olan şartların ortaya konduğu ’Asgari Ücret Sözleşmesi’ni imzalamadığını hatırlatan Kaya, birliğe üye ülkeler içerisinde bu sözleşmeyi imzalamamış hiçbir ülke olmadığına da dikkat çekti.



HAKLARDA AVRUPA YOLU UZUN

- Türkiye’deki bir işçi, AB ülkelerinde aynı işi yapan bir başka işçinin onda biri kadar ücret alıyor.

- Türkiye’de işverenle işçi arasında toplu sözleşme bağıtlanması için yüzde 10’luk sendikalı barajının aşılmış olması lazım. AB ülkelerinde ise toplu sözleşmelere oturmak için işçi sayısına ilişkin herhangi bir oran ve sayı verilmiyor.

- Türkiye, ILO’unun işçinin ailesi ile birlikte insanca yaşaması için verilecek ücreti belirleyen ’Asgari Ücret Sözleşmesi’ni hala imzalamadı. AB ülkeleri içinde bu sözleşmeyi imzalamamış olan ülke yok.

- Türkiye’de bir işçinin sendika üyesi olabilmesi için, 5 nüshalık üyelik fişi doldurup mesai saatleri içinde noter huzurunda imzalaması gerekiyor. AB ülkelerinde sendika üyesi olabilmek için bir dilekçi ile beyanat vermek yeterli.

- Türkiye’de yüzde 10 barajını aşmış yetkili sendikalara üye olmayan işçiler toplu görüşmelerin sonuçlarından faydalanamıyor. AB ülkelerinde toplu görüşmelerde elde edilen kazanımlardan sendikasız işçilerde yararlanıyor.

- Türkiye’de işçinin hangi tarihte ne şekilde grev yapacağı Grev ve Lokavt Kanunu ile belirleniyor. AB ülkelerinde işçilerin grev yapma şartlarını belirleyen ve grev yapılacağını işverene önceden haber vermelerini şart koşan bir kanun yok.
BİRGÜN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2004 Pazar 19:07:38
Güncelleme :16 Ekim 2004 Cumartesi 19:37:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?