16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Cep telefonuna 10 yılda 15 milyar $

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Türkiye’de sadece cep telefonu ve aksamlarına son 10 yılda 15 milyar dolar harcandığını belirterek, “Almanya’da insanlar 3 yılda bir cep telefonu değiştirirken, biz 6 ayda bir değiştiriyoruz. Binbir cefayla kazandığımız paraları çok savurganca harcıyoruz” dedi.

Ömer Bolat, MÜSİAD'ın düzenlediği "İthalat ? Gümrükler ? Standartlar" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki dış ticaret açığının temelinde ithalatın yüzde 71 oranında ham madde ve ara malından kaynaklanmasının yattığını söyledi. Dış ticaret açığının 52.5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Bolat, aşırı değerli TL, enerji maliyetlerindeki artış ve Uzakdoğu ülkelerindeki ucuz üretimin de ithalattaki artışa önemli etkisi olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalatın 2001 yılında 930 milyon YTL civarında iken, bu rakamın 2006 yılında 9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bolat, “Çin ile ithalatımız 5 yılda 10 kat artmış. Üstelik tek yönlü bir ticaret. Çin’e karşı tarife dışı engellerin yoğun şekilde kullanılması ve ihracatın artırılması gerekiyor” diye konuştu.

Bolat, gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların yerli malı tüketimi konusunda hassas davrandığını, Türkiye’de ise “yabancı marka” takıntısının sürdüğünü belirterek, bu durumun da ithalat artışına olumsuz etki ettiğini dile getirdi. Türkiye’de sadece cep telefonu ve aksamlarına son 10 yılda 15 milyar dolar harcandığına dikkat çeken Bolat, “Almanya’da insanlar 3 yılda bir cep telefonu değiştirirken, biz 6 ayda bir değiştiriyoruz. Binbir cefayla kazandığımız paraları çok savurganca harcıyoruz” dedi. Bolat, iş dünyası olarak üretimin özendirilmesi konusunda devletten çeşitli beklentileri olduğunu, ancak vatandaşların da yerli malı almak konusunda duyarlı davranması gerektiğini kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 07:09:21
Güncelleme :8 Haziran 2007 Cuma 07:16:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?