18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Cep telefonuna 30 milyar $

Türkiye'nin son yıllarda ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçirdi. Ancak bu durum cep telefonlarına ilgiyi azaltmadı. 3 yılda 60 milyon cep telefonuna 30 milyar dolar harcandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı ekonomik şartlara rağmen 60 milyon cep telefonu için 30 milyar dolar verdiğini söyledi. Yıldırım, AA muhabirinin 3. nesil mobil telefon şebekesine ilişkin çalışmalar ve bu alandaki lisansların ne zaman verilebileceğine ilişkin sorusunu yanıtlarken, Türkiye'de telekomünikasyon sektöründe strateji ve politika belirleyen siyasi iradenin hep fiili durumun arkasından gittiğini ancak bu kez böyle olmayacağını söyledi.

Baz istasyonlarından kablosuz internet erişimi sağlayan WiMax teknolojisi ve 3. nesil mobil iletişim teknolojisine ilişkin Telekomünikasyon Kurumu'nun bazı firmalara test izni verdiğini anımsatan Yıldırım, testlerin sürdüğünü, diğer yandan dünyada 3. nesil teknoloji ve WiMax tecrübelerinin araştırılmasını istediğini belirtti.Bu teknolojilerin avantajlarının yanı sıra olumsuzluklarının belirlenmesini istediğini ifade eden Yıldırım, buna göre bir strateji belirleyeceklerini kaydetti. 3. nesil uygulamalarının dünyada çok yüksek lisans ücretleri ve çok fazla altyapı yatırımı gerektirdiği için başarılı olamadığına dikkati çeken Yıldırım, cep telefonlarının bu teknolojiye uyumlu olması ve baz istasyonlarının da yenilenmesi gerekeceğini ifade etti.

Lisans bedelinin yüksek, altyapı yatırımlarının fazla olması nedeniyle bazı ülkelerde lisansların iade edildiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bu nedenle çok yüksek lisans bedeli mi, yoksa makul bir lisans bedeli mi, yoksa işletme yılı boyunca bir pay almak mı? Dünya örneklerini de düşünüp hem kamuya en fazla faydayı nerede sağlayacağız bunu gözeteceğiz, hem de işletmecinin yatırımını kolay yapması ve hizmeti her tarafa ulaştırmasını gözeteceğiz. 3. nesil mi, WiMax mı? Yoksa ikisi birden mi? Bunlar da ortaya çıkacak. 2006 yılı bu konudaki politikamızın netleştiği ve belki de lisans için bir başlangıç yılı olur. Çalışmalarımız son sürat gidiyor.”

AR-GE DESTEĞİ

Bakan Yıldırım, telefon şirketlerinin bu teknolojiye uyumlu cihazlarla Türkiye'ye test amaçlı giriş yaptıklarını, bu teknolojilerde Türkiye'nin işin kullanıcısı olmak yerine imalat tarafında da olmasını arzuladıklarını vurguladı. Yıldırım, “Sadece kullanarak vatandaştan vergi toplayıp işletmecilere kaynak sağlayan bir pozisyonda olmayalım. Görüntülü telefonların üretiminde de yer alalım, altyapının üretiminde de yer alalım, derdimiz bu. Bunun için ar-geyi destekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin 60 milyon cep telefonuna 20 milyar dolar verdiğini, buna 2 yılda bir değiştirilen cep telefonları da dahil edildiğinde rakamın 30 milyar dolara ulaştığını belirten Yıldırım, Türkiye'nin sıkıntılı ekonomik şartlarına rağmen bu telefonlara 30 milyar dolar ödediğini kaydetti. Yıldırım, “Bunlardan 5 kuruşu içerde kalmadı. Biz şimdi bunların içerde imalatını teşvik ediyoruz. Bir firma başladı, birisi de şu anda prototip çalışması yapıyor. Yine benzer elektronik malzemelerin imalatı için ar-ge çalışmalarını destekliyoruz. Maksat sadece kullanıcı, tüketen tarafında değil, işin mutfağında da bizim bir nebze payımız olsun” diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 16:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?