22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Cep telefonundan gümrük beyannamesi

Türkiye’de ilk kez Turkcell tarafından uygulanan “mobil imza”, dünyada ilk defa gümrük işlemlerinde de kullanılmaya başlandı. Böylece, ıslak imzaya gerek olmadan, cep telefonundan da gümrük beyannameleri verilebilecek. 

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, uygulamayla 50 milyar YTL tasarruf sağlanacağını belirtirken, Bakan Kürşad Tüzmen, devrim niteliğindeki uygulamayla Türkiye’de mobil gümrükleri uygulamaya soktuklarını söyledi. Turkcell’in mobil imza uygulamasıyla gümrük işlemlerinin yapılmasına ilişkin tanıtım toplantısı, dün Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katılımıyla yapıldı. 

Burada konuşan Turkcell Genel Müdürü Ciliv, dünyada ilk defa gümrüklerde mobil imzanın uygulandığını belirterek, Türkiye’nin, değişimi takip eden değil, yaratan bir lider olduğunu söyledi. Islak imza yerine artık kişinin oturduğu yerden cep telefonunu kullanarak ve son derece güvenli bir şekilde imza atabileceğine dikkat çeken Ciliv, bu işlem için sadece kişinin kendine özel bir şifre edinmesinin yeterli olduğunu kaydetti. Ciliv, bu uygulamayla devlet bütçesine yüzde 13 oranında değer yaratılabileceğini belirterek, bunun da 50 milyar YTL anlamına geldiğini ifade etti. Ciliv, mobil imzanın ileride diğer kamu kurumlarında da yaygınlaşmasını beklediklerini aktardı.

MOBİL GÜMRÜKLER

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Türkiye’de gümrükleri tamamen elektronik hale getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: “1997’de Türkiye’de e-ticaret kavramı yeniydi. Epey yol aldık. İlk kez sayısal imza gümrüklerde uygulandı. E-gümrük yapacağız dedik ve yaptık. E-gümrüklerin ardından ‘en-gümrükler’ yarattık.”
Akşam
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 08:51:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?