16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Cepte 2008 ürünleri

Ceplerdeki değişim ve gelişim her geçen gün hızlanıyor. İşte henüz piyasaya sunulmayan ancak tasarımları biten 2008 model cep telefonları...

Farklı isteklere hitap edeceğiz

Cep telefonu pazar lideri Nokia, 2008'de de farklı segmentteki, farklı isteklere sahip kullanıcılarına onlarca yeni model telefon satışa sunacak. Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Çiçek Uyansoy İcan, önümüzdeki yıl Nokia'nın satışa sunacağı ürünlerde inceliğin değil, ergonominin ön planda olacağını söylüyor.

Farklı hedef kitlelerine sundukları ürünlerde pazardaki birinciliğini koruyan Nokia, 2008'de N ve E serisindeki yeni ürünlerle kullanıcıları büyülemeye hazırlanıyor. Pazara sunulacak ürünler hakkında İcan, “Marka olarak, ergonomi ve fonksiyonluğu zengin ürünleri kullanıcılarla buluşturuyoruz. Diğer firmalarda olduğu gibi Nokia'da da ince ürünler mevcut. 2630, 6500 ve 5310 Music Edition bu türde istekleri olan kullanıcılarımız için üretildi. Fakat Nokia için öncelik incelikte değil, ergonomi”.

Mobil internet deneyimlerini cep telefonu kullanıcılarıyla en iyi şekilde buluşturmayı hedefleyen Nokia, cep telefonları üzerindeki kameraların daha da iyileştirilmesi için kolları sıvamış durumda. Ürünleri üzerinde Carl Zeiss optik kullanan firma artık, düşük çözünürlükteki VGA kameraların yerine 1.3 ve üzeri kameralar kullanacak. Ürün portföylerindeki bütün kategorilerdeki telefonlarda kamera çözünürlüklerinin artırılacağını söyleyen Çiçek İcan, resim ve video için geliştirilen ürünlerde hem çözünürlük anlamında, hem işlem kapasitesi ve optiklerde yeni gelişmelerin olacağı müjdesini verdi.

Özel işlemci ve algoritmalar kullanarak resim ve video çekimlerinin daha da iyileştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyleyen İcan, 2008'de 5 megapikselli ürünlerin pazarda daha da çoğalacağını söylüyor. Halihazırda kullanılan ekran teknolojisi yerine, diğer firmalarda olduğu gibi Nokia'nın da N93i'den sonra bu teknolojide ekranlı telefonları satışa sunulacağını belirten İcan, ekranlardaki çözünürlüğün ve renk derinliğinin daha da artacağını söyledi. Nokia,önümüzdeki yıl 2.8 büyüklüğündeki ekranların ve dahili-harici hafızaları yüksek olan ürünlerle tüketiciyi buluştururken, N ve E serisindeki ürünlerin yanı sıra GPS, farklı ergonomi, fonksiyon ve uzun konuşma süresine sahip bluetooth kulaklıklar ve Ovi'yi de donanımlarına katıyor.

3G ürünlerimiz ön planda olacak

Son 2 yıldır Türkiye ve dünya pazarında önemli bir çıkış yapan Samsung, 2008 içinde çalışmalarına hız verdi. Ultra konseptiyle kullanıcıların gönlünde taht kuran firma, bu seriye önümüzdeki yılda devam edecek.

Firma aynı zamanda bar tipi telefonlarındaki yeni ürünleri de kullanıcıların beğenisine sunacak. Samsung Türkiye Cep Telefonu Satış ve Pazarlama Müdürü Yusuf Temizel önümüzdeki yıl Samsung'un en çok 3G ürünlerine ağırlık vereceğini, bu teknolojinin Türkiye'deki kullanıcılarla buluşturulmasıyla birlikte tüm ürünlerini piyasaya sunacaklarını söylüyor.

Görüntülü görüşme, hızlı data, televizyon izlemenin Samsung açısından çok önemli olduğuna değinen Temizel; “Alt segmentteki ürünlerimizde VGA kameralar yerine 1.3 megapikselli telefonlar kullanıcılara ulaşacak. Üst segmentte ise 5 MP çözünürlüğündeki ürünleri satışa sunacağız. Bu ürünlerimizden ilki G600. 2008 yılında 5 megapikselin üzerine çıkmayıp, piyasada da 3 ve 5 megapikselli ürünlerin olacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Profesyonel segmentteki ürünlerin çoğunda Wi-Fi bağlantısı olacağını söyleyen Yusuf Temizel, 2008'de OLED ekranların da parlak bir dönem yaşayacağının altını çiziyor. Önceki dönemlerde OLED ekrana sahip ürünlerini satışa sunduklarını söyleyen Temizel; “OLED teknolojisinde yaptığımız çalışmalarla dünyada çok önemli bir noktadayız.

Özellikle bu teknolojiye sahip telefonlar sayesinde kullanıcılar daha iyi görüntü kalitesine güç tasarrufuna ve daha fazla batarya ömrüne sahip olacak. Mobil TV bizim için çok önemli bir konu. Kullanıcılar TV seyreder gibi telefonlarında 2.8 inç büyük ekranlarıyla TV seyredebilecekler. Tasarımın ön planda olacağı ürünlerin bir bölümünde Microsoft'un mobil işletim sistemi 6.0'a yer verdik. Internet ve videonun ön planda olacağı 2008'de aynı zamanda hafızada önem kazanacak. 2008'de satışa sunulacak olan ürünler 2-4-8 gb harici hafızayı desteklenecek” diyor.

Armani ve Bang & Olufsen örneklerinde olduğu gibi farklı tasarıma sahip ürünlerin 2008'de de raflarda olacağına değinen Temizel, “Türk insanı biraz duygusal ve tasarıma çok önem veriyor. Biz de alanında en iyi markalarla farklı tasarıma sahip olan telefonların çalışmalarına başladık” diyor ve ekliyor: “Cep telefonlarının yanı sıra 2008'de 8-10 yeni kulaklığı satışa sunmayı hedefliyoruz. WEB420 kullanıcılarımızın oldukça hoşuna gidecek. Araç kitinde SBH170 ve SBH500'ü kullanıcıların beğenisine sunacağız. Değişen pazar yapısında farklı isimlerle ortak çalışmalarımızı da 2008'de göreceksiniz”.

Telefonlar renklenecek

CyberShot ve Walkman kategorisindeki ürünlerle müzik ve fotoğraf tutkunlarına farklı alternatifler sunan Sony Ericsson, 2008'de en renkli firmalardan biri olacak. Sony Ericsson Türkiye Ürün Pazarlama Müdürü Verda Haşılloğlu, yeni telefonların daha da inceleceğini ve renk alternatiflerinin çoğalacağını söylüyor.

Siyah ve çelik grisi yerine daha göz alıcı renklere yer vereceklerini söyleyen Haşıllıoğlu; “Moda renklerle kombinasyonlu ürünlerimizi satışa sunacağız. Kapaklı, sürgülü, CyberShot ve Walkman telefonların yanı sıra ürünler çizilmez cam ve çelik kasa, öne çıkacak olan farklılıklar. 2008'de kamera ve müzikten daha çok bahsediyor olacağız. Kullanıcılar cep telefonlarıyla profesyonel fotoğrafçı kalitesinde fotoğraf çekebilecek. Önümüzdeki yıl VGA'lar cep telefonu üzerinden kalkıyor. En alt segmentteki ürünlerde de megapikselli kameralar kullanılacak. En yüksek çözünürlükse 5 megapiksel olacak” diyor.

Bu yıl piyasaya sürdükleri ürünlerin büyük bir yüzdesinde 3G desteğinin olduğuna dikkat çeken Haşılloğlu, 2008'de hem Sony Ericsson'da hem de diğer üreticilerin ürün yelpazesinde 3G ve 4G destekli ceplerin yüzde olarak fazlalaşacağını söylüyor.

Cep telefonlarının incelmesiyle birlikte ekranlara verilen yerin artacağı konusuna da değinen Haşılloğlu, cepte internet ve Mobil TV'nin önem kazanmasıyla hem hafıza hem de büyük ekranlı ürünlerde artış olacağını söylüyor. Haşıllıoğlu; “Önümüzdeki 3 yıl boyunca kamera, ekran ve hafıza, önemli olacak. Fotoğraf, müzik ve internet cep telefonlarında önem kazanmaya devam ediyor. 2008'de yüksek hafızaya sahip ürünlerin yanı sıra kullanıcılar VoIP destekli telefonlarla da karşılaşacaklar” diyor.

Adem Tokdemir/Akşam
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 11:54:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?