22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Cepte numara esareti bitiyor

Cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka bir GSM operatörüne geçmesine imkân tanıyan numara taşınabilirliğinde sona gelindi.

Telekomünikasyon Kurumu konuyla ilgili hazırlıklarını tamamlarken, uygulamanın yaza kadar devreye girmesi bekleniyor.

Abonelerin en cazip hatta geçebilmesini sağlayacak sistem fiyat rekabetini şimdiden artırdı. Vodafone ismini ilk kez kullanmaya başlayan Telsim, dünyanın neresinde olursa olsun abonelerini şebeke içi aramalarda 29 yeni kuruşa görüştürüyor. Yakın takipçisi Avea ise rakipleri ve sabit telefon ile yapılacak görüşmeleri 25 kuruştan ücretlendiriyor. Sektörün büyük oyuncusu Turkcell ise indirim yapmak yerine kontör ücretlerini iki ay içinde iki kez artırdı. Ancak diğer 0505 ve 0542'li hatlara yönelik aramalarda indirime gitti. Sektör temsilcileri Turkcell'in bu tavrını 'Rakiplerine müşteri kaptırmamak için pazar lideri olmanın avantajını kullanıyor' diye yorumluyor. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, numara esaretinin bitmesi ile bugünkünden daha sert bir rekabetin yaşanacağını belirterek, "Sonuçta tüketici kazançlı çıkacak." diyor. Telekomünikasyon Kurumu eski Kurul Üyesi Abdullah Raşit Gülhan ise "Üç cep telefonu şirketi kendilerini daha rekabetçi bir ortama hazırlıyor. Yakında cep'teki indirim sabit telefonlara da yansıyacak." ifadelerini kullanıyor.

Telekomünikasyon Kurumu'nun 2005'te gündeme getirdiği numara taşınabilirliği sayesinde sektör daha rekabetçi bir yapıya kavuşacak. Mevzuat ve teknik altyapısı büyük ölçüde tamamlanan sisteme GSM şirketlerinin sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak Üst Kurul'un kararlılığını gören şirketler, yeni yılla birlikte kampanya yarışına girdi. Hızlı bir çıkış yapan Telsim-Vodafone, reklamlarında 'en ucuz biz konuşturuyoruz' mesajını işliyor. 12 milyon aboneyi arkasına alan şirket, CepFlash paketi ile hem şebeke içi hem de sabit hattın dakika ücretini 0,22 YTL'ye indirdi. 'Onlar kendi aralarında bile pahalı, Avea'da herkesi aramak gerçek fiyata' sloganını tercih eden Avea, fiyat konusunda oldukça iddialı. Buna göre 'HepsiBir' paketine abone olanlar, Telsim ve Turkcell'in en yaygın kullanılan tarifesinin kampanyasız fiyatının bile altında herkesle konuşabilecek. Şirketlerin fiyat politikasında dışarıdaki abonenin giderek öne çıkacağını söyleyen MOBİSAD Başkanı Dursun, ucuz iletişim vaadinin internet, logo ve melodi gibi katma değerli servislere de yansıyacağını kaydediyor. Eski TK Kurul Üyesi Gülhan da doğru stratejiler izleyen şirketlerin yarıştan galip çıkacağına dikkat çekiyor. 2007'nin tüketiciler lehine gelişecek farklı kampanyalara sahne olacağını belirten Gülhan, şunları söylüyor: "Cep'teki fiyat indirimi diğer sektörlere de yansıyacak. Çünkü haberleşme hem önemli hem de ana sektörlerin başında geliyor. Özellikle numara taşınabilirliğinin geniş şekilde yaygınlaşmasıyla rekabet daha da artacak."

Hat alana cep telefonu hediye

30,8 milyon abone sayısıyla pazarın lideri konumundaki Turkcell, müşterilerinin başka hatta geçmemesi için telefon hediye ediyor. Kampanyada her ay 100, 200, 300 YTL gibi limitlerin altına düşmemeyi taahhüt edenlere farklı marka ve modellerde telefon veriliyor. Bunun yanı sıra hazır kart kullanıcılarına kontör yükledikçe hediye kontör hakkı tanınıyor. Faturalı hat kullanıcıları ise konuşma sürelerine göre 300 dakikaya kadar ücretsiz konuşabiliyor. Telsim ise faturalı hatlara 'Özel Seç Konuş' tarifesindeki tüm avantajları birden seçen abonelere piyasa değerinin altında taksitle cep telefonu veriyor. 31 Ocak'a kadar Avealı olan ise cazip fiyata yeni bir cep telefonuna kavuşuyor. Avea hattı alanlar da 500 hediye kontörün yanında Siemens BenQ A38 telefonu için sadece 89 YTL ödüyor.

İndirim yok, hediye dakika var

Ekonomik Konuşma Paketleri kapsamında tüm Turkcelliler ve yurtiçi sabit hatlar ile görüşmek mümkün. Ay içinde paket süreleri bittiğinde ve diğer operatörler arandığında konuşmalar PaketCell tarifesi üzerinden ücretlendiriliyor.

'Dakikası Bizden' kampanyası ile fatura tutarına göre değişen oranlarda ücretsiz konuşma hediye ediliyor.

50-99 Yeni Türk Lirası arasında konuşanlar yarım saat bedava konuşma hakkı kazanıyor.

Londra'dan İstanbul'u aramak 29 kuruş

Sınırlar Ötesi Tarife ile dünya çapında tüm Vodafone'lularla dakikası 29 kuruşa konuşulabiliyor.

MyCep abonelerinin arandıkça bedava kontör kazandıkları CepAran kampanyası 30 Haziran 2007'ye kadar uzatıldı. Bu sayede aboneler şu ana kadar kazandıkları kontörlerle kampanyadan yararlanabilecek.

Diğer GSM operatörleri, kullanıcılarını hem şebeke içi hem de sabit hat ile dakikası 0,60 YTL'ye konuştururken, Telsim, CepFlash paketinde 0,22 YTL'lik tarife sunuyor.

Sabit telefon pastasına gözünü dikti

Tüm şebeke içi görüşmelerini dakikası 25 YKr'ye fiyatlandıran Avea, diğer operatörlerle konuşmanın maliyetini de 25 yeni kuruşa kadar indirdi.

Sen+Ben 360 paket avantajıyla 12 Yeni Türk Lirası karşılığında ayda 360 dakika ücretsiz konuşma fırsatı sunuluyor.

Faturalı-faturasız Avea kullanıcıları, artık cep telefonlarından Türk Telekom hatlı ev ve iş telefonlarına kısa mesaj atabiliyor.



Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 15:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kenan IP: 85.98.191.xxx Tarih : 9.01.2007 17:58:46
Ben şahsen cep telefonumu kapatıyorum , eskiden cep telefonları yokken daha huzurluydu herkes , şimdi nereye gitsen cep kirliliği var .