16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çevreci TURMEPA temizlikte

Kurucuları arasında Rahmi Koç, Eşref Cerrahoğlu, Aldo Kaslowski gibi ünlü isimlerin de yer aldığı Deniz Temiz Derneği Turmepa, temizlik maddeleri üretimine girdi

Misyonu denizlerin ve kıyıların temizliği olan ve adı da “Deniz Temiz Derneği” olarak anılan Turmepa, temizlik sektörüyle ticarete soyundu.

Para Dergisi'nin haberine göre bulaşık deterjanından el sabununa birçok Turmepa temizlik ürünü kısa bir süre içinde marketlerde satılmaya başlayacak. Dernek, bu ürünlerle bir anlamda Unilever, Procter&Gamble gibi uluslararası devlere de rakip olacak. Turmepa, 2008'den itibaren piyasaya yeni ürünler de sunacak.

Şimdi bunları okuyunca, denizlerin temizliğini misyon edinen bir sivil toplum kuruluşunun denizleri kirlettiğinden şikayet edilen deterjan, sabun gibi temizlik maddelerini nasıl üreteceğini merak etmişsinizdir. Aslında Turmepa'nın sektöre girmesine nedenlerinden biri de buymuş. Nasıl mı?

Türkiye'de son yıllarda deniz turizminin büyümesi, buna bağlı olarak da tekne ve yat sayısın artması kirlenmeyi hızlandırmış. Çünkü tekne ve yatların temizliğinde kullanılan petrol bazlı solvent esaslı deterjanlar denizde müthiş bir kirlilik yaratıyormuş. Tabii Rahmi Koç, Eşref Cerrahoğlu, Aldo Kaslowski gibi isimlerin de yer aldığı Turmepa üyelerinin hemen hepsinin yatı, teknesi var. İşte bu durum derneğin misyonuna ters düşüyormuş...

Diğer bir neden de, Turmepa'nın kendisine kaynak yaratmak istemesi. Bugüne kadar etkinlikler, sponsorluklar ve üye aidatıyla ayakta durmaya çalışan dernek, bu yolla maddi sıkıntıları atlatıp, ticaret yapmayı hedefliyor.

UZAY KİMYA ÜRETECEK


Turmepa marka temizlik ürünlerini sektörün yerli firmalarından Uzay Kimya üretecek. Uzay Kimya'nın sahibi Sevda Arıkan, teklifin Turmepa'dan geldiğini belirterek, söz konusu işbirliğinin ayrıntılarını şöyle anlatıyor:

“40 yıllık bir firmayız. Son 25 yıldır Türkiye'de hep ilkleri ürettik. Örneğin bulaşık makinesi deterjanı, mobilya cilası, çamaşır beyazlatıcısı gibi portföyümüzde bulunan 80 çeşit ürünün yüzde 80'ini ilk üreten firmayız. Belki de böyle bir misyonumuz olduğu için Turmepa yetkileri bizden ilk ve özel bir ürün istedi. Üreteceğimiz ürünler arasında teknelerde devamlı olarak kullanılan el sabunları, bulaşık sabunları ve genel gemi temizliğinde kullanılan deterjanlar var. Ama Turmepa'nın bizden asıl istediği, denize zarar vermeyecek bir yağ çözücüydü. Bu ürün, gemilerin dış cephesinde, özellikle de 'usturmaca' adı verilen bölüme sudan gelebilecek motor yağı gibi pislikleri temizleyecek. Bir Ar-Ge çalışması yaparak, doğada maksimum düzeyde parçalanabilecek hammaddeler seçtik. Şu anda piyasada el ve bulaşık için kullanılan deterjanlar bu kadar parçalanmıyor. En önemlisi de deniz suyuyla temizlik yapılabilen ürünler yaptık. Çünkü teknelerde temiz su sorunu olduğu için çok az suyla köpürebilen ve durulanan formülde deterjanlar ürettik.”

Turmepa'nın usturmaca temizliğinde kullanılacak yağ çözücüsü, tamamen doğal yağlardan oluşuyor. Bu ürün sadece deniz araçlarında değil atölye ve evlerde de kullanılabiliyor. Sevda Arıkan, “Bu özelliğiyle, kimyasal olarak üretilen diğer yağ çözücülerin en önemli rakibi olacak” diyor.

“TATİLDEN DÖNEN ARIYOR”

Turmepa markalı temizlik maddeleri geçen temmuz ayında piyasaya sürüldü. Kıyı şeridindeki marinalar ve marketlerde satıldı. Arıkan, sezona geç kaldıkları halde büyük bir talep aldıklarını vurguluyor: “Tatilden dönenler sürekli 'Ürünlerinizi nerede bulabiliriz' diye arıyor. Bunlar arasında dermatologlar da var. Şimdi Türkiye genelindeki perakende zincirlerinde de satışa çıkacak. 2008'de yine çevreci ve çok daha özel ürünlerimizi tüketiciye sunacağız.”

Turmepa'da kimler var?

Deniz Temiz Derneği yani Turmepa'nın Kurucu ve Onursal Başkanı Rahmi M. Koç. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Eşref Cerrahoğlu yürütüyor. Üyelerse şu isimlerden oluşuyor: Jonathan Beard, Vera Bulgurlu, Nursen Gündüz, Asaf Güneri, Metin Kalkavan, Cengiz Kaptanoğlu, Aldo Kaslowski, Jeffi Medina, Can Pulak, Aydan Semker, İbrahim Yazıcı.

Medine Duff/para dergisi
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 14:40:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?