22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çiftçi 'bankasını' üzmedi

Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, son yıllarda kredi kullandırmada ağırlık verdikleri tarım sektöründe hayal kırıklığı yaşamadıklarını belirterek, "Bugüne kadar (riskli grup) olarak değerlendirilen, bu yüzden kredi kullandırmada temkinli yaklaşılan çiftçilerimiz borcuna sadık çıktı" dedi. 

Ertürk, üreticinin hizmetine sunulan Denizbank-Çukobirlik kart uygulamasının imza töreni nedeniyle geldiği Adana’da, finansal süpermarket anlayışı ile hizmet sunduklarını, bu kapsamda ağırlığı tarım kesimine verdiklerini, son 3-4 yılda kullandırdıkları tarım kredilerinin geri dönüşünde ise sorun yaşamadıklarını ifade etti. 

Tarım sektörüne 2002 yılında, Tarişbank’ı bünyelerine katmakla girdiklerini vurgulayan Ertürk, buradaki ekibin bilgi birikiminden yararlanarak, Denizbank’ı "çiftçinin en yakın dostu" yapmayı başardıklarını ifade etti. 

Tarımsal faaliyetlerin doğayla savaş olduğunu, bir üreticinin bir doğal afetle ürününün tamamını kaybedebileceğini vurgulayan Ertürk, "Bu yüzden bugüne kadar (riskli grup) olarak değerlendirilen çiftçilerimize kredi kullandırmada temkinli yaklaşılıyordu. Oysa, yaşadığımız deneyimlerde, çiftçilerin borcuna sadık çıktığını gördük. Son 3-4 yıldır yoğunlaştırdığımız üretici kredilerini geri dönüşünde yaşadığımız sorunlar yok denilecek kadar az. Üreticimizin, gerektiğinde toprağını satıp, traktörünü satıp kredi borcunu ödediğine tanık olduk. Çiftçimiz borcuna sadık çıktı." 

"ÇİFTÇİMİZİ TOPRAĞINDA MARABA GÖRMEK İSTEMİYORUZ" 

Ertürk, çiftçiyi, Atatürk’ün dediği gibi "milletin efendisi" olarak gördüklerini belirterek, "O efendiyi toprağında maraba olarak görmek istemiyoruz. 2003’den itibaren kredi kullandırdığımız üretici sayısı 40 bini aştı. Daha önce bir yılda verdiğimiz toplam krediyi şimdi bir şubemiz vermeye başladı" dedi. 

Ertürk, üretici kredilerini verirken oluşturdukları bilgi ağından faydalandıklarını, bu krediler için 55’i ziraat mühendisi olmak üzere toplam 90 şubede 90 personel görevlendirdiklerini, bunun yanı sıra AR-GE çalışması yapan ayrı bir ekip kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Oluşturduğumuz ekip, Çukurova’daki pamuk çiftçisi ile Söke’deki pamuk çiftçisinin aynı birim alandan ne kadar ürün elde ettiğini ve bu üründen ne kadar para kazandığını hesaplıyor. Yörenin iklim koşulları da dikkate alınarak tahmini rekolte ve gelir belirleniyor. Bazı üreticilerimize kefilsiz, bazılarına tek kefille, büyük miktarlardaki kredilerde ise tarla ipoteği ile kredi kullandırıyoruz. Çiftçimizi bankaya gelişinde güler yüzle karşılıyor, aynı şekilde uğurluyoruz, gerektiğinde yanına gidiyoruz." 

Ertürk, gelecek yıl 525 milyon YTL üretici kredisi kullandırmayı planladıklarını, bunun her yıl artarak, 2009’da bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bu sayede her 8 üreticiden birini Denizbank Tarım Bankacılığı müşterisi yapacaklarını sözlerine ekledi.
AA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2007 Perşembe 10:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?