22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Çıkar peşinde koşmuyoruz'

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "TÜSİAD’ın ’patronlar kulübü’ izlenimi veren yapısında bir değişiklik var mı?" sorusuna, "Biz herhangi bir grubun, sektörün menfaati peşinde koşmuyoruz. Ülkemizin doğruları peşinde koşuyor, bu yönde çalışıyoruz. Bunu yaparken popülizme de başvurmuyoruz" dedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Biz herhangi bir sektör veya grubun çıkarı, menfaati peşinde koşmuyoruz. TÜSİAD, ülkemizin doğruları için uğraşıyor. Bunu yaparken de hiçbir siyasi endişe duymuyor" dedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yolculuğunda TÜSİAD’ın büyük katkıları olduğunu, bu doğrultuda çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurguladı.

PATRONLAR KULÜBÜ’YDÜ: Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın Pekin Bürosu’nun açılışı için gittiğimiz Çin gezisinin son gününde, Zaman Gazetesi Yazarı Fikri Türkel ile benim sorularımı yanıtladı. Arzuhan Doğan Yalçındağ, "TÜSİAD yıllardır ’Zenginler Kulübü’, ’Patronlar Kulübü’ olarak adlandırılır. Sizce TÜSİAD’ın yapısında bir değişme var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "TÜSİAD, hiçbir şeyden çekinmeden ülkemiz için doğrular neyse onu söylüyor. Hiçbir sektörün, hiçbir grubun menfaati peşinde koşmuyor. Popülizm yapmıyor, bir meslek kuruluşu gibi de davranmıyor."

ÇİN’E GEÇ ODAKLANDIK: Arzuhan Doğan Yalçındağ, bir başka soru üzerine Çin’e odaklanmakta geç kaldıklarını belirterek, şunları söyledi: "TÜSİAD olarak Türkiye’nin AB projesine, bu yolda atılan adımlara destek olmak üzere çok çaba harcadık, hálá da harcıyoruz. AB’ye fazlasıyla odaklandığımız için Çin’e zaman ayırmakta geç kaldık. AB’de TÜSİAD’a eş kuruluşlar olması, oradaki çalışmalarımızı daha rahat yürütmemizi sağlıyor. Çin’de böyle bir yapı yoktu. Ama artık Çin’de de bu kapıları aralamış bulunuyoruz. Şimdi bize düşen Pekin Büromuzun içini doldurmak, yani aktif işler yapmasını sağlayabilmek."

7 GÜN 24 SAAT ÇALIŞMA VAR: TÜSİAD Başkanlığı’nın bir anlamda 7 gün 24 saat zamanını aldığını ifade eden Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu konudaki soruya da şu yanıtı verdi: "Daha önce TÜSİAD yönetim kurulunda görevim vardı. Elbette yönetim kurulu üyesi olarak belirli bir zamanımı TÜSİAD’a veriyordum. Ancak, başkanlık bambaşka, tüm zamanımı alıyor. Kendi işimde aileme ayıracağım zamandan asla taviz vermezdim. Şimdi ailemi ihmal edecek bir tempo içindeyim. Açıkçası TÜSİAD Başkanlığı nedeniyle aileme ayırdığım zamandan taviz vereceğim hiç aklıma gelmezdi."

BİLANÇO AÇIKLAYACAK: Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın hazırladığı raporlarla gündem oluşturduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Ocak ayında 2007’de çıkardığımız raporları biraraya getirerek, neler yaptığımızı, hangi konulara odaklandığımızı bilanço açıklar gibi kamuoyuna duyurmak istiyorum."

Su ve küresel ısınma raporları hazırlanacak

ARZUHAN Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın hazırlattığı raporların sadece ekonomi öncelikle olmadığına dikkat çekti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın önümüzdeki dönemde su ve küresel ısınmaya dönük çalışmalar yapacağını belirterek, "Suyun kullanımı ve su havzalarının durumunun ele alınacağı raporlar hazırlanacak. Ayrıca enerji ile ilgili de yeni bir rapor ortaya koyacağız" dedi.

100 milyon Çinli harcamaya başlasa müthiş talep doğar

ARZUHAN Doğan Yalçındağ, Çin’deki görüşmeleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Görüştüğümüz bürokratlar ve işadamları, ’Paramız var. Türkiye ile aramızda Çin lehine olan ticaret açığını kapatmak isteriz. Sizden ithalat yapmaya varız’ diyorlar. Biz, elimizi daha güçlendirebilmek için Pekin’de büro açtık, görüşmeler yaptık. Pekin Bürosunu açmaktaki amacımız Türkiye ile Çin arasında oluşacak politikalara katkıda bulunmak. Aslına bakılırsa Çin halkının tüketim alışkanlıklarının dünyayı nasıl etkileyeceğini yakından izlemek lazım. Düşünsenize Çin nüfusunun yüzde 10’u harcamaya, ciddi tüketici olmaya başlarsa, en az 100 milyon kişilik bir yeni pazar ortaya çıkmış olur."

TÜSİAD’ın kadın üye gibi bir önceliği yok

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Sizin başkanlığınızdan sonra derneğin kadın üye sayısında bir artış oldu mu?" sorusu üzerine şunları söyledi: "TÜSİAD’ın kadın üye gibi bir önceliği yok. Ancak, izlenimim o ki Anadolu, TÜSİAD’ın başında bir kadın olmasını sevdi. Bunun Anadolu’nun kadına bakışını olumlu yönde değiştirmesine katkı yapmasını umuyorum. Önemli olan genelde kadınların daha katılımcı olmasının önünü açmak, rol almalarını sağlamak."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 18:15:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?