19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çin, İş Bankası'na 'pes' dedirtti!

Enflasyon düşünce çocuklara kumbara dağıtmak istediklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Özince, ‘En ucuz teklif Çin’den geldi, almadık. Pes artık dedim. Bizim kumbaramız da Çin’den geliyorsa bir yanlışlık var’ dedi 

Uzun yıllardan sonra enflasyon düşmeye başlayınca bankanın simgelerinden olan kumbaradan dağıtmak istediklerini anlatan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, en ucuz teklifin Çin’den geldiğini söyledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve İş Bankası A.Ş. işbirliğiyle ‘Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Beklentiler’ konulu toplantıda konuşan Özince başından geçen bir anısını anlattı.

‘Neyse ki Türkiye’den çıktı’
Çocukların tekrar kumbaralarına geri dönebileceğini düşünerek kumbara yaptırmak istediklerini belirten Özince şöyle konuştu: “Binlerce kumbara yaptırıp dağıtalım dedik. Teklif istedik ve çok ucuz bir teklif geldi. İş Bankası logosunun bulunduğu bir kumbara olacaktı. Teklifi veren firma kumbaranın üstüne bir de elektronik saat koymak istedi. Ancak, biz bu teklifi kabul etmedik. Firma yetkilileri kumbaralara eklenecek bu saat için herhangi bir ücret almayağını söyledi. ‘Neden para almıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ise kumbaraların Çin’de yapıldığı, saatin ise promosyon olduğu söylendi. Pes artık dedim. İş Bankası’nın kumbarası da Çin’den geliyorsa bu işte bir yanlışlık var. Neyse ki Türkiye’de kumbara yapan çıktı da gönül rahatlığı ile Çin’den ithal etmeden yaptırabildik.”

Son yıllarda tasarruf dendiğinde birçok kişinin itiraz ettiğini ifade eden Özince, “Diyeceksiniz ki ‘yetmiyor ki tasarruf edelim.’ Hayır Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan Türkiye tasarrufa önem vermiştir. Global rekabeti en basitinden en girifti nekadar görüyoruz. Bilgi dünya vizyonu çok gerekli. Şimdi biz dünyayı keşfetmeye çalışıyoruz. Yarın gezegenler arası ticaret olursa hiç şaşmayın. Hayat olsun olmasın gezegenlerin maden kaynaklarını kullanabilen ekonomiler öne geçecek. Burada işaret etmeye çalıştığım şey bilgi” diye konuştu.

İş Bankası’nın özel bankalar arasında 964 şube ile en büyük şube ağına sahip banka olduğunu anlatan Özince, yıl sonuna kadar 1000’i geçeceklerini söyledi. Ziraat Bankası ile en büyük banka bilançosunda yarıştıklarını anlatan Özince, şunları söyledi: “İş Bankası ile Ziraat Bankası’nın 80 milyar YTL’yi geçmiş aktifi bulunuyor. Bugün 80 milyar YTL’yi geçen bankalar Yunanistan’da bulunuyor. Bizim ekonomimiz büyüklüğüne göre bankalarımız halen daha küçük. Cirosu büyük olacak ki, kazandığı parayla daha iyi hizmet verebilsin ve istikrarlı olsun. Küçük bankalara da bir diyeceğimiz yok. Küçük olanı da güzel idare ederseniz, kuralları uygularsanız onda da hiçbir problem olmaz.”

‘Bankacılık yeterli değil’
Türkiye’de bankacılık ve sermaye piyasasının doğru yönetim ve istikrarlı siyasetle ve yönetimle önemli gelişmeler sağlayabileceğine dikkati çeken Özince, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden liberal bir anlayışla Türk sermayesinin gelişmesi büyümesi amaçlanmış. Bugün yalnız İş Bankası değil Türkiye’de birçok şirket yörenin en büyük boyutlarında. Sermayeye ve sermayedara böyle uzun soluklu politikalarla yaklaşmak gerekir. Bankacılık yeterli değil. Müteşebbisin ihtiyacı olan sermayeye oluşturabilmek için mutlaka sermaye piyasasını çalıştırmak gerek.”

‘Krizden ders aldık’

Ersin Özince, işadamlarına çağrıda bulunarak, “Kıt sermayemizi ne olur çeşitli nedenlerle, amatörce risk yönetimiyle idare etmeyin. Mümkün olduğunca eğitimli insanlar istihdam edin” dedi. Patron veya yöneticinin her konuyu bilmek zorunda olmadığını ifade eden Özince, şöyle konuştu: “Bu nedenle insan istihdam edelim. Özellikle finansal riskleri çok iyi idare etmek lazım. Her şeyi bilmemiz mümkün değil ama yumurtaları aynı sepete koymamaya özen göstermeliyiz. Bu konuda epeyce ders aldık. 2001 krizinde en fazla sorunlu kredisi olan bankaydık. Bir defa yaptığımız hatayı bir daha yapmamaya çalışıyoruz.”

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 16:38:57
Güncelleme :5 Haziran 2008 Perşembe 16:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özdemir köksal IP: 87.78.233.xxx Tarih : 7.06.2008 13:35:35

tek kelime ile tesekkürler .herkez basta cumhurbaskani ve basbakan sizin gibi düsünze .hic kimseye yalvarmaya gerek kalmazdi.ben türkiyedeyken ilkokul yillarimda yerlimali diye birgün vardi.simdi ne oldu daha yerli mali günü kutlaniyormu.saygilarimla.