22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çin depremi dindi derken...

Dünya borsalarının değerinden 1 trilyon doları silen salı günkü küresel satış dalgası yeniden hızlandı. Çin ve ABD'deki toparlanmaların etkisiyle 'hız kesti' yorumları yapılan fırtınayı bu kez Almanya tetikledi.

'Fırtına dindi' derken piyasaları Almanya sarstı...

New York Borsası salı günü son 6 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Bunun ardından Deutsche Telecom'un da zarar açıklaması dünya genelinde satış dalgasını tetikledi. 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da şubat ayı otomobil satışlarının yüzde 15 düşüşle 183 bin 300'e gerilemesi ve Deutsche Telecom'un rekor zararı, tüm dünya ile birlikte Türkiye'yi de vurdu. İlk seansta toparlanan İstanbul Borsası, yüzde 4,45 kayıpla 39 bin 588 puana geriledi. Dolar 1,43 YTL, bono bileşik faizi de yüzde 20'ye tırmandı. Frankfurt Borsası yüzde 2,5, Avrupa borsalarında önde gelen hisseleri kapsayan FTS Eurofirst 300 endeksi yüzde 2,3 düştü. Avrupa'daki gerileme ABD borsalarının da güne düşüşle başlamasına yol açtı. Uzmanlar, piyasadan yabancı çıkışının olmadığı, borsanın 38 bin 500'ün altına inmemesi halinde büyük bir sorun yaşanmayacağı görüşünde. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin şoklara dayanıklı olduğunu açıklarken Devlet Bakanı Ali Babacan, 'dalgalanmanın geçeceğini ve endişeye gerek olmadığını' söyledi.

Babacan: Bu dalgalanma geçer, endişeye gerek yok

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasalardaki küresel dalgalanmanın Türkiye ekonomisini etkilemesinin dışa açık bir ekonomide doğal olduğunu; ancak bu dalganın 'gelip geçeceğini ve endişeye gerek olmadığını' söyledi. Brüksel ve Londra temasları öncesinde Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Babacan, Türkiye ekonomisini açık denizlere, okyanuslara açılmış bir gemiye benzeterek, dolayısıyla dışarıda olacak her türlü hava şartlarından etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Önemli olanın dışarıda olabilecek her türlü hareketlilik ve dalgalanmanın ekonomi üzerindeki etkilerinin sınırlı kalması ve kalıcı kötü sonuçlara doğru gitmemesi olduğunu ifade eden Babacan, göstergelere bakıldığında ekonominin 4-5 yıl öncesine göre çok daha sağlam bir yapıya kavuştuğunu vurguladı ve ekonomik programı hiçbir taviz vermeden uygulamaya devam ettikleri takdirde korkulacak bir şeyin olmadığını kaydetti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da piyasalardaki dalgalanmaların kriz olmadığı görüşünde. Unakıtan, "Ekonomiyi iç ve dış şoklara karşı daha dayanaklı hale getirmişsek bundan korkmanın âlemi yok." dedi. Ankara, Zaman

Moody's: Türkiye, malî ve siyasî şoklara dayanıklı

Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin Ba3 olan ülke notunun ekonominin bütçe konsolidasyonu, parasal istikrar ve dalgalı kur rejimi sayesinde malî ve siyasî şoklara dayanıklı olduğunu yansıttığını bildirdi. Moody's'in Türkiye hakkındaki yıllık raporunu yazan Kristin Lindow, 'ekonominin son 6 yılda, kararlı politika reformları sayesinde, önemli bir olumlu dönüşüm geçirdiğini' söyledi. Lindow'a göre, bu reformlar ve global likidite bolluğunun oluşturduğu ortamda, net yüksek kaliteli sermaye girişleri şimdiye kadar ülkenin büyük dış mali ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşıladı. Politika yapıcılar, orta vadede yapısal ekonomik ve siyasi reformların devam edeceğini vurguluyor. Lindow, "Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri var. Siyasi belirsizlik, 2007'de muhtemelen yeni finansal volatilite (dalgalanma) oluşturabilir; ancak, notları tehdit etmesi muhtemel değil." diye konuştu.

Zaman/Reuters
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 10:06:44
Güncelleme :2 Mart 2007 Cuma 10:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?