22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çin işi oyuncak, Türk'ü imaja yöneltti

Oyuncak piyasasının Çinlilerin hâkimiyetine geçmesi Türk üreticilerini harekete geçirdi. Oyuncak pazarında Çin hâkimiyetinin boyutlarını saptamak üzere bir araştırma yaptıran İstanbul Ticaret Odası (İTO), yerli üreticilerin Çinli firmaların ucuz ürünleri karşısında, fiyat rekabetini bırakıp kaliteye yöneldiklerini ortaya koydu. 

Oyuncak üreticisi, toptancı ve perakendecileri kapsayan, İstanbul'un farklı bölgelerinde 212 firmayı içeren saha araştırması sonuçlarına göre Çin mallarının piyasaya girmesinden sonra şirket stratejilerinde düşük fiyata ve müşteri tatminine odaklanma konularında azalma, kaliteye, emsalsizliğe ve modayı takibe odaklanma konularında artış gözlendi. Teknolojiye, tasarıma, ambalajlanmaya, hızlı cevap vermeye, imaj ve güven sağlamaya odaklanma konularında ise değişim görülmüyor. 

Araştırmaya göre, Çin malı oyuncakların piyasaya girmesinden önce şirketlerin en güçlü stratejisi düşük fiyata odaklanma iken, Çin mallarının girişinden sonra imaj ve güven sağlamaya odaklanma görülüyor. 

Oyuncak sektörü, Çin'le rekabetin pazarlama imkânlarının geliştirilmesiyle ve müşteriye özgün tasarımlarla olacağına inanıyor.


Çin, Türkiye'yi 490'a katlıyor

Araştırmayı hazırlayan Anka Danışma Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yasan, Çin'le rekabet edebilmek için Türkiye'de oyuncak sektörünün yapabileceği şeyin, 'oyuncak ve oyuncakla ilgili ürünlerin kendi açtığı mağazalarda satmak olduğunu' söyledi.
Araştırma sonuçlarına göre, Amerika'da çocuk başına oyuncak tüketimi 271, AB'de 84, Türkiye'de ise 5 dolar. Türkiye, yüzde 8.8'lik bir oranla en fazla Sırbistan Karadağ'a ihracat yaparken, Çin, ithalatta yüzde 82'lik bir oranla en üstte yer alıyor. Türkiye - Çin ihracat karşılaştırmasına bakıldığında, oyuncak sektöründe Çin'in Türkiye'den 490 kat büyük olduğu gözleniyor. 

Dünya oyuncak ihracatının yüzde 70'inden fazlasını gerçekleştiren Çin'de 6 binden fazla firma faaliyet gösterirken, bugün ABD'de satılan oyuncakların yüzde 80'i Çin'de üretiliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 08:39:36
Güncelleme :18 Mayıs 2007 Cuma 08:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?