19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çin taklitte sınır tanımadı

Çin’de önce makine halıları, “Hereke halısı” adıyla ucuza satılmaya başlandı. Ardından da halıların satıldığı bölgeye Hereke adı verildi.

Çin’de, “Hereke” halısının ününden yararlanmak için bir yerleşim birimine Hereke adı verildi. Burada üretilen düşük kalitedeki makine halılarının “Hereke halısı” adıyla ucuz fiyattan satıldığı açıklandı.

Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, Hereke halılarının geleneksel Anadolu halıcılığının sentezi olduğunu, Bursa yöresinden elde edilen saf ipekten veya pamuk çözgülük üzerine yünden dokunduğunu hatırlattı.

‘Aslı sadece Türkiye’de’
Hereke halısının dünyanın hemen her yerinde müşterisinin olduğunu söyleyen Ör, son dönemde Çin, Afganistan ve İran gibi ülkelerde taklit Hereke halıları yapılmasından yakındı.

Taklitçilerin Hereke markasını kullanmaktan geri kalmadığını hatırlatan Ör, “Çin, halılarında ‘Hereke’ adının kullanımını yasal hale getirmek için Çin’deki bir yerleşim birimine ‘Hereke’ adını vermiş. Kullanıcılar Hereke halılarının Çin’de de üretildiğini düşünüyor. Oysa Çin’de üretilenler ‘Hereke’ adıyla satılan ‘Çin halısı’dır” dedi.

‘Sertifikasına bakın’
Taklit halıların “İpektir” denmesine rağmen yüzde 100 ipek olmadığını ve elde dokunmadığını söyleyen Ör, tüketicinin bu farkı anlayamamasından dolayı ‘Hereke’ adıyla satılan bu ucuz halılara itibar ettiğini söyledi.
Hereke halılarına Osmanlıca ‘Hereke’ yazdıklarını, ancak bunun bile taklit edildiğini anlatan Ör, “Halının üzerinde Osmanlıca ‘Hereke’ imza olsa bile halının sertifikasını sorgulamak gerekir” dedi. Ör, sertifikalardaki bilgi ve halının dijital resminin “www.hereke.com” sitesinden kontrol edilebileceğini kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 13:04:15
Güncelleme :28 Nisan 2008 Pazartesi 13:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?