19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çin üretici ve satıcıları böldü

Avrupa Komisyonu'nun Çin ve Vietnam'dan ithal edilen deri ayakkabılara sınırlama getirme planları birlik içinde bölünme yarattı. AB'de üreticiler ve satıcılar farklı saflarda yer alıyor. BBC Avrupa Ekonomisi Muhabiri Theo Legett'in haberi şöyle... 

Üyelerin yarısından fazlasının önerilere karşı olduğu ortaya çıktı.

Komisyon Mart ayında ucuz malların AB üreticilerini zorda bıraktığı suçlamaları ardından her iki ülkeden yapılan ithalata sınırlamalar getirmişti.

Bu ülkelerde üreticilerin hükümetten teşvik alarak ayakkabıları gerçekçi olmayan fiyatlarda satabildiği yolunda kanıtlar olduğu belirtiliyordu.

Şimdi ise Komisyon'un ayakkabı ticaretini düzenleyecek daha kalıcı bir sistem ortaya koyması için belirlenen takvim için son üç aya girildi.

Fakat AB üyeleri arasında bu konuda derin görüş ayrılıkları yaşanıyor.

İthalatın kısıtlanması fikrine İtalya, Portekiz ve Polonya olumlu yaklaşmış Doğu Asya'dan ithalatın aksi halde kendi üreticilerini işsiz bırakacağını belirtmişlerdi.

Fakat diğer üyelerde perakende satış yapan kesimler, bu planlara şiddetle karşı çıkıyor.

Getirilmesi düşünülen ek vergilerin kendi kar marjlarını düşüreceğini, tüketiciye de daha yüksek fiyat olarak yansıyacağını belirtiyorlar.

Daha önce uygulamaya konulan geçici önlemlerin süresi Ekim ayında dolacak.

Komisyon'un yeni planları arasında Çin'den ithal edilecek ayakkabılara yüzde 16,5, Vietnam'dan geleceklere yüzde 10 vergi uygulanması öneriliyor.

Ancak bu planlar da yoğun muhalefetle karşılandı.

25 AB hükümetinden 13'ü bu vergi oranlarının fazla yüksek olduğunu bildirdi.

Fakat daha düşük oranlar öneren bir başka tasarı da bu kez diğer üyelerin önlemleri yeterince etkili bulmaması dolayısıyla reddedilmişti.



BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 16:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?