16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çin'de borsa çılgınlığı

Gencinden ihtiyarına, ev kadınından öğrencisine parayı bulan borsaya koşuyor. Her hafta 1 milyondan fazla Çinli borsaya yatırım yapıyor. Öğretmenler teneffüste borsa ekranı izliyor.


Elinde yuanı olan Çinli borsaya koşuyor. 4 bin yıllık kültürel geçmişi olan Çin'de, son iki yıldaki gibi çılgınlık düzeyinde zengin olma hayalini kuran insanlar hiç olmadı. Geçen şubat ayında bir günde yaşadığı yaklaşık yüzde 9'luk şok düşüşle dünyayı korkutan Çin borsası, bu yıl gösterdiği performansla tüm dünya borsalarını kıskandıracak düzeyde.

Geçen yıl yüzde 130.4 ile dünyanın en çok kazandıran borsası olan Çin borsası, bu yılın ilk 9 ayında da yüzde 121'lik getiriyle yine birincilik sırasını koruyor. İstanbul borsası da dolar bazında yüzde 77.2 ile Çin'den sonra en çok kazandıran ikinci borsa oldu.

Herkes zenginlik hayalinde

Çin'de hemen hemen herkes borsadan zengin olma hayalini kuruyor. 3 - 4 yıl önce gayrimenkule hücum eden halk, evini arabasını satıp borsaya dalıyor. 'Borsa yatırımcısı olmak' adeta bir meslek haline geldi.
Her hafta 1 milyondan fazla Çinli borsada yatırıma koşuyor. Öğretmenler bile ders aralarında televizyondan hisse senedi fiyatlarını takip ediyor. Mevduat faizlerinin düşük olmasının da etkisiyle daha fazla ve daha çabuk kazanmak isteyen halk akın akın borsaya hücum ediyor.

Yüksek büyüme hızıyla dünyanın dikkatini çeken Çin'de hemen hemen her günkü yükselişiyle borsası da göz kamaştırıyor. 1.3 milyar Çinli'nin 100 milyonu borsada yatırım yapıyor. Her gün yüz binlerce Çinli de borsada hesap açtırıyor. Sadece geçen yıl 22 milyar dolarlık halka arz yapıldı.

Çin hükümeti endişeli

Her kesimden insanın borsaya hücum etmesi, Çin hükümetini de endişelendiriyor. Çin borsasında zengin olanların 'borsa efsaneleri' ise kulaktan kulağa yayılıyor. Borsa balonunun patlamasından korktuklarını söyleyen uzmanlar, bunun 'Çin olimpiyatlarından sonra' olacağını iddia ediyorlar.

Çin borsası, hükümetin hisse senetlerine getirdiği vergiyle zaman zaman hız kesmesine rağmen ayağını gazdan hiç kesmedi. Çin borsası 16 yıllık tarihi boyunca 8 kez vergi artırımıyla karşı karşıya kaldı.

Orhan Tekelioğlu/milliyet
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 13:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?