20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Çin’de büyük zirve

Borsalar dün yeni bir çöküş yaşadı. Avrupa ve Asya borsalarının tamamında yüksek kayıplar oldu. Avrupa ülkeleri, Çin’den destek beklentisini açıkladı

Piyasalar, dün Avrupa ve Asya’dan gelen haberlerle yeni bir kara gün yaşadı. Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 8’i aşarken, ABD vadelide sert satışlar nedeniyle işlemler ara ara durdu. Rusya borsasında da kayıp yüzde 14’ü aşınca borsa işleme kapatıldı. İMKB’nin günlük kaybı yüzde 3.45’i buldu. Avrupa’da toparlanma çabalarında Çin desteği seçeneği dile getirilmeye başlandı. 

Global durgunluk endişeleri ve bilanço verileriyle moral bulamayan piyasalar, dün de ABD borsasının açılamayabileceği, otomotiv devi General Motors’un iflas edebileceği söylentileriyle çalkalandı. Ancak, General Motors bu söylentileri yalanladı. Piyasalarda, moralleri bozan diğer gelişmeler şunlar oldu: 

Kritik gelişmeler
- İngiltere ekonomisi bu yıl üçüncü çeyrekte 16 yılda ilk kez yüzde 0.5 daraldı.
- Euro bölgesi imalat endeksi 1997’den bu yana en düşük değer olan 41.3’e geriledi.
- Hedge fonların yüzde 30’unun kapanabileceği, birçok fonun da küçük kârlar açıklayacağı beklentisi doğdu
- Güney Kore ekonomisi üçüncü çeyrekte yavaşladı. Para birimi von, dolar karşısında 98’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
- Elektronik devi Samsung’un üçüncü çeyrek kârı yüzde 44.4 geriledi.
- Yen, dolar karşısında 95’e inerek son 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu, Japon borsasında ihracatçı şirketlere satış getirdi.
- Sony, kâr beklentisini yüzde 50 düşürdü.
- Standard&Poor’s, Ukrayna’nın kredi notunun B+’dan B’ye düşürdü
- Dolar, euro karşısında 1.24’le iki yılın zirvesine çıktı.

Çin’de büyük zirve
Piyasalar kara bir gün geçirken, 27 Avrupa Birliği ile 16 Asya ülkesinin liderleri 7. Asya- Avrupa Zirvesi’nde Pekin’de global finans krizini ele aldı. Avrupa ülkeleri, 1.8 trilyon dolarla dünyanın en büyük döviz rezervine ve en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin’in, küresel ölçekte finansal reformların gerçekleştirilmesinde yardımcı olmasını bekliyor. 

Toplantıda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Ya beraber kurtuluruz, ya beraber batarız” dedi. Toplantıda, ekonomik krizden kurtuluş için IMF adres olarak gösterildi.


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dünya nüfusunun üçte ikisi ile dünyanın maddi varlığının yarısını temsil eden Asya ve Avrupa ülkelerinin dünyadaki risklerin üstesinden gelmesinin, bütün dünya için çok önemli olduğunu, işbirliğinin Asya ve Avrupa ülkeleri için bir seçenek olmayıp bir görev olduğunu savundu.
Sarkozy, Asya;nın gelişmesinin, aklının ve yaratıcılığının Avrupa için gerekli olduğunu, Avrupa;nın teknolojisi ile deneyim ve istikrarının da Asya için gerekli olduğunu söyledi. 

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da, finans krizinin üstesinden gelinmesi için koordinasyonu güçlendirme, işbirliğini artırma ve krize ortak yanıt verme çağrısı yaptı.
Çin’in üzerine düşeni yapmaya çalıştığını söyleyen Jintao, aldıkları önlemler arasında iç finans siteminde istikrarı korumayı, finans pazarında ve kuruluşlarındaki likiditeyi artırmayı ve diğer ülkelerle makro ekonomi konusunda işbirliğiyle eşgüdümü artırmayı sıraladı. Jintao, ekonomik ve finansal istikrar için iç talebi özellikle de tüketimi genişleteceklerinin altını çizdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 16:37:26
Güncelleme :25 Ekim 2008 Cumartesi 16:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?