19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çin'deki en büyük Türk yatırımı

Türkiye'nin şu ana kadar Çin'de yaptığı en büyük yatırım olan ÜNSA sanayi tipi çuval fabrikası Zhejiang eyaletinin merkezi Hancou'da hizmete girdi.

Çin'in doğusunda, Şanghay yakınlarında yer alan Hancou Ekonomik Kalkınma Bölgesi'ndeki fabrika 12 milyon dolara mal oldu. 300 kişinin çalıştığı fabrikanın dün düzenlenen açılış törenine, Türkiye'nin Şanghay Başkonsolosu Murat Ülkü ile kalkınma bölgesinin yetkilileri ve bankacılık çevreleri katıldı.

YANGZTE NEHRİ DELTASININ MOTORLARI

Ejderha dansı ve davul ile Çin tarzında kutlamaların yapıldığı törende konuşan Başkonsolos Murat Ülkü, Türkiye'nin Çin'in ve Zhejiang eyaletinin geleceğine tam güven beslediğini kaydetti. Murat Ülkü, Yangzte nehri deltası bir uçağa benzetildiğinde, bunun bir motorunun Şanghay, diğer motorunun da Zhejiang eyaleti ve merkezi Hancou olduğunu söyledi. Ülkü, “Bugün ÜNSA ve Hancou'nun yanı sıra Türkiye-Çin dostluğu ve işbirliği için de büyük bir gün” diye konuştu.

Üçte biri Hollanda ortaklı ve 20 yıllık geçmişi olan ÜNSA Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akdoğan A.A'ya verdiği demeçte, bugüne kadar pazarlama ve satış yatırımı yaptıklarını kaydederek, bundan sonra dünyaya marka olarak tam açılmayı hedeflediklerini ifade etti. Şu anda altı Avrupa ülkesinde ve ABD'de kendi pazarlama şirketleri bulunduğunu söyleyen Akdoğan, çok uluslu şirketlerin 50-100 yıl önce yaptıklarını şimdi Türk şirketlerinin yapması gerektiği görüşünü dile getirdi. Akdoğan, ”Türkiye dışında üretimler açarak tam anlamıyla globalleşme yolunda yürümeliyiz” dedi.

YATIRIM “ÇÖPÇATANLIĞI”

Törende konuşan Garanti Bankası Şanghay temsilcisi Noyan Rona, bu projede Çin tarafıyla Türk tarafını birleştirerek “çöpçatanlık” yaptığını belirtti. Rona, Çince yaptığı konuşmasında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması arzusunu dile getirdi.

Hancou'nun Forbes dergisi ve Çin makamları tarafından Çin'de yatırım yapılacak altı şehirden biri seçildiğini hatırlatan ÜNSA yetkilileri, burada her türlü girdinin ucuz olduğunu ve müşterileri arasında bulunan Bayer, GE ve Nestle gibi kimya ve gıda devlerinin burada üretim yaptıklarını ve tedariklerini de beraberinde götürdüklerini belirttiler. 

Son beş yılda ekonomisi ortalama yüzde 10 büyüyen Hancou'da kişi başına düşen yıllık gelir 4100 doları buldu.
ÜNSA, Hancou'da iki yıllık çaba sonunda 22 bin metre kare kapalı alan üzerine kurulan fabrikasını 2008'de 35 bin metre kareye genişletmeyi hedefliyor.

A.A.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 14:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?