15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çinli dev, piyasayı bilen ortak arıyor

Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından dün İstanbul'da düzenlenen 6. Enerji Düzenleme ve Yatırım Konferansı'na katılan Çin'in en büyük enerji şirketlerinden Harbin Electric Corporation, Türkiye'de yatırım hazırlığında olduğunu duyurdu.
 
İlk etapta yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlayan Harbin'in Türkiye'de ortaklık yapmak üzere Aksa Enerji ve Akfen ile görüştüğü öğrenildi. 

Harbin Electric Corporation Genel Müdür Yardımcısı Sui Li, Türkiye'de enerji alanında yatırım için araştırma yaptıklarını, bunun gerçekleşmesi durumunda termik ve hidroelektrik santrallara yaklaşık 600 megavatlık yatırım yapabileceklerini kaydetti. Li, yatırım miktarını ise megavat başına en az 800 bin dolar olarak belirlediklerini ifade etti.

Piyasayı bilen ortak 

Harbin firmasının Çin'de yıllık toplam 600 bin megavat olan elektrik üretiminin, yüzde 60'ını karşıladığını belirten Sui Li, 50 bin megavatlık kurulu güçleri bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin toplam kurulu gücü 40 bin megavat civarında bulunuyor.
Türkiye'ye elektrik üretimi piyasasını incelemek üzere geldiklerini belirten Sui Li, gerçekleştirmeyi düşündükleri yatırımlar konusunda kendilerine piyasayı anlayacakları ortak arayışında olduklarını belirtti. Li, bu nedenle birkaç şirketle görüşmeler yapacaklarını ve pazarı araştırıp piyasayı anladıktan sonra merkeze detaylı bir rapor vereceklerini dile getirdi. Li'nin verdiği bilgilere göre, olumlu karar verilmesi halinde şirket Türkiye'de hidroelektrik ve termik santrallar hayata geçirmek için çalışmalara başlayacak. Harbin, 100 ile 600 megavat arasında termik, 700 megavata kadar hidroelektrik santral yapmayı planlıyor.

Enerji sektörü zirvede buluştu

Toplam 27 ülkenin enerji piyasaları düzenleyici kurumlarının bir araya gelerek oluşturduğu ERRA tarafından düzenlenen konferansta 2 gün boyunca enerji sektöründe yatırımlar, elektrik ve doğalgaz sektörlerinde rekabet, bölgesel enerji ticareti, fiyatlandırma politikaları, düzenleyici kurumların rolleri gibi konular ele alınıyor.
Konferansa, 30'un üzerinde ülkeden 300'ün üzerinde temsilci katılıyor. Konferansın ilk günü bu alanda Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancılar ile Türk firmaların buluşmasına sahne oldu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 09:48:41
Güncelleme :22 Mayıs 2007 Salı 11:31:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?