22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Çinliler, taklitte sınır tanımıyor

Sanayi casusluğunda sınır tanımayan Çinliler, bu kez ilginç bir taklit olayı ile karşımıza çıktı. Isıtma sektöründe faaliyet gösteren Kumtel'i hedef alan Çinli firma, Kumtel'in hatalı olduğu için kullanmadan attığı üretim kalıbını ele geçirdi.

Şirketin çok satan elektrik sobasının taklidini yaptı. Kumtel ismini de kendi ülkesinde tescil ettirdi. Çin malı taklit sobalar Cezayir ve Fas'ta kapış kapış satılmaya başladı. Ancak bir farkla; üretim kalıbı hatalıydı. Çinli firma bunu fark etmedi, bu kalıpla ürettiği sobalar da defolu çıktı. Ürününün taklidini üstelik defolu haliyle Kuzey Afrika ülkelerinde gören Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Köseoğlu, hukukî mücadele başlattı. Bakan Kürşad Tüzmen'in de devreye girmesiyle Cezayir'deki sobaları toplattırdı. Fas'ta açılan dava ise sürüyor. Daha önce bazı Çinli firmalar, Vestel ve Desa gibi yerli şirketlerin sahte ürünlerini piyasaya sürmüştü.

Gün geçmiyor ki herhangi bir firmanın taklit ürün nedeniyle Çin'le başı derde girmesin. Ağırlıklı tekstil firmalarının taklit nedeniyle sıkıntı yaşadığı Çin, şimdilerde elektrikli cihazlara yöneldi. Çinli sahtekarlar, orijinal üreticilerin girmediği pazarları taklit cihazlarla ele geçirmeye çalışıyor. Ancak, Kumtel'in başına gelen, bugüne kadar görmeye alışık olduğumuz taklit davalarından oldukça farklı. Taklit sobayla Çin'de ve Afrika ülkelerinde yüksek ciroya ulaşan sahte firmayı, ilginç bir ayrıntı ele verdi. 85 ülkeye ihracat yapan Kumtel, taklit ürünü defosundan tanıdı. Olay kısaca şöyle: Kumtel fabrikasında bir işçi, ısıtıcı cihazın kalıbını yanlışlıkla ezdi. Atılan ürünü ele geçiren Çinli firma, ezikliğin ürünün orijinalinde olduğunu düşünerek aynı şekilde üretime geçti.

Çinli üretici defolu sobaları çok ucuz fiyatla ihraç etmeye başladı. Cezayir ve Fas'ta kapış kapış satılan taklit ürünü gören Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Köseoğlu, cihazı eline alınca şaşkınlığını gizleyememiş. Köseoğlu, "Bizim malın aynısını yapmışlar. Taklidin bu kadarı da olmaz. Vay be." diyor. Afrika'da hukuki mücadele başlatan Köseoğlu, Çinli sahtecileri alt etmeye çalıştıklarını belirtiyor. Yaşadığı olay Mustafa Köseoğlu'na farklı bir bakış açısı kazandırmış. "Çin'i karşına almaktansa yanına çekmek daha doğruymuş." diyen Köseoğlu, Çin'den bir mühendis getirtmiş. Köseoğlu, fabrikada çalışmaya başlayan mühendise bakarak, Çinlilerin çalışma tekniği hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Köseoğlu'nun politikası kısa sürede işe yaramış. Kumtel, Çin'den hem ödül kazanmış hem de işbirliği teklifi almış. Almanya, Güney Afrika, Meksika, Avustralya ve Ortadoğu pazarına elektrikli ısıtıcılar ve ev aletleri satan Kumtel, günlük 20 bin adet üretim kapasitesine sahip.

'Kendimi kompartımana kilitledim'

Mustafa Köseoğlu, iş hayatına 1970'li yıllarda şirkete de ismini veren kumbaralı telefon üretimiyle başlamış. İlk ihracatını da İran'a yapan Mustafa Köseoğlu başından geçen ilginç öyküyü şöyle aktarıyor: "İran'a 48 bin dolarlık ürün sattım. O dönemde yüklü paralar Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerdeki bankalara geliyordu. Ankara Ulus'taki bankadan paramı aldım. Trenle dönmeye karar verdim. Ama güvenlik için bir kompartıman kiraladım. Kapıyı kilitleyip Kayseri'ye kadar öyle gittim." Telefon ahizesiyle süpürgeyi birleştirerek ortaya bugünkü Kumtel ısıtıcıyı çıkaran Köseoğlu, 'Altı telefon, üstü gırgır' diye tanımladığı ürünün çok tuttuğunu ve bu cihazın kendini sayılı ihracatçılar arasına soktuğunu anlatıyor. Isıtıcı mevsimi kapandığında malları topladıklarını aktaran Köseoğlu, bu ürünleri gözden geçirerek ikinci yıla hazırlık yaptıklarını belirtiyor. Köseoğlu, 2008 yılında büyük ev aletleri pazarına da gireceklerini ifade ediyor.

İspanyollarla ortak oluyoruz

Fransız Tefal, Alman Severen gibi markaların fason üretimini de gerçekleştiren Mustafa Köseoğlu, sanayiciliğin Avrupa'da bittiğini düşünüyor. Üretimin yavaş yavaş Türkiye'ye kaydığını aktaran deneyimli işadamı, Kumtel'in yan kuruluşu Luxell'i uluslararası arenada tanınmış bir marka haline getirmeyi hedefliyor. Bir İspanyol firmasıyla ortaklık görüşmeleri yapan Köseoğlu, "Büyük ve tanınmış bir grup. Şu an pazarlık halindeyiz. Yüzde 70 anlaştık." açıklamasını yaptı. Kumtel, Irak'a geçen yıl 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Irak'ın önemli pazarlarından biri olduğunu belirten Mustafa Köseoğlu, Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması halinde Bağdat'a Lübnan ve Suriye üzerinden gireceklerini aktardı. Köseoğlu, Irak pazarından tümüyle çıkmayı düşünmediklerini bildirdi. Ayrıca diğer yurtdışı pazarlarında da konumlarını güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini anlattı.

Diyarbakır'da 150 kişiye iş verecek

İşadamı Köseoğlu, Diyarbakır'da bir tesis kurmaya hazırlanıyor. "Amacım para kazanmak değil. Oradakilere iş imkanı sunmamız gerekiyor." diyen Köseoğlu, fabrikada 150 kişiye istihdam sağlanacağını bildirdi. Kumtel fabrika için Diyarbakır'da 3 bin 500 metrekarelik yer kiraladı. Mustafa Köseoğlu, "Terörü ancak böyle yeneriz. Para kazanmanın dışında işgücü oluşturacak bir sisteme hazırım. Bütün arkadaşlarımın faal olmasını istiyorum. Hatta Güneydoğu'daki bir sanayici ile ortaklık bile yapabiliriz. Tekliflere açığım." diye konuştu. Sanayici dostlarını da Doğu ve Güneydoğu illerine yatırım için ikna etmeye çalıştığını vurgulayan Mustafa Köseoğlu, "Bu bizim için aslında bir sorumluluktur. Tüm işadamlarını ellerinden geldiği kadar bölge ekonomisine katkı sağlayacak yatırımlara çağırıyorum." diye konuştu

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 04:19:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?