19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Citi’ye 306 milyar dolarlık omuz

ABD hükümeti, Citigroup’u kurtarmak için 306 milyar dolarlık garanti verecek. Buna göre Citigroup, ABD Hazinesi, FED ve Federal Mevduat Sigorta Şirketi’nin desteğiyle 40 milyar dolar sermaye yaratacak. Hazine ise Citigroup’a imtiyazlı hisse senedi karşılığında 20 milyar dolar nakit sağlayacak.

BÜYÜKLÜĞÜ 2 trilyon dolara ulaşan aktifiyle 106 ülkede, 200 milyon müşteri hesabı bulunan Citigroup’un ’iflas ettirilmeyecek kadar büyük’ olması, ABD hükümetini harekete geçirdi. Nakit sıkıntısı çeken ve çoğunluğu mortgage kaynaklı 306 milyar dolar borcu bulunan Citigroup ile ABD Hazinesi, ABD Merkez Bankası (FED) ve Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC) arasında bir anlaşma imzalandı. Buna göre, hükümet ülkenin ikinci büyük bankası Citigroup’un 306 milyar dolarlık ’toksik’ varlığına garanti vererek, bankanın 40 milyar dolar ek sermaye yaratmasını sağlayacak. Yapılacak yardım ile Citigroup’un zehirli (toksik) varlıklarından doğan zararların bir kısmının hükümet tarafından karşılanması ve bankanın sermaye ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Hisseler yüzde 60 eridi

Piyasaların Citigroup’un zararları konusunda endişeye kapılması nedeniyle bankanın hisseleri geçtiğimiz haftayı yüzde 60 oranında düşüşle kapatmıştı. Bunun üzerine bankanın üst yönetimiyle haftasonu biraraya gelen bürokratlar, bu kurtarma planı üzerinde anlaştı. Plana göre, Citigroup parti parti çıkaracağı 7 milyar dolar değerinde ek imtiyazlı hisseyi Hazine ve FDIC’e verecek. Citigroup varlık garantisi sonucunda 306 milyar dolarlık portföyünün yeni risk ağırlığı yüzde 20 olacak.

Kaynak nasıl oluşacak

Citigroup, şu ana kadar kullanmadığı FED Ticari Menkul Kıymet Fonlama programına (Commercial Paper Funding Facility) erişebilecek. Citigroup, FDIC’in geçici likidite garanti programı kapsamında tahvil ihraç etmeyi planlıyor. Citigroup’un ABD hükümetine satacağı 7 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedinden elde eldilecek kaynağın 3.5 milyar doları sermaye olarak kullanılacak. Ayrıca, hükümetin 306 milyar dolarlık borca verdiği garanti sayesinde bankanın 16 milyar dolarlık sermayeyi serbest bırakması sağlanacak. Böylece, toplamda 40 milyar dolarlık bir kaynak yaratarak, Citigroup’un sermaye oranlarını önemli ölçüde güçlendirmesi hedefleniyor. Banka, 700 milyar dolarlık kurtarma paketi kapsamında ekimde 25 milyar dolar sermaye desteği aldığı Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’ndan bu kez de 20 milyar dolar temin edecek.

Amaç güveni güçlendirmek

ABD’li yetkililer, Citigroup’ın kurtarılması yönünde alınan kararın ardındaki temel nedenin, Amerikan finans sistemi ve büyük finans kuruluşlarına karşı duyulan güveni sağlamlaştırmak olduğunu vurguladı. Kurtarma paketi çalışmalarına Barack Obama’nın kuracağı hükümette Hazine Bakanı olması beklenen New York Fed Başkanı Timothy Geithner de katıldı.

Rakamlarla Citigroup

Toplam aktifler: 2.05 trilyon dolar

Toplam mevduatlar: 780 milyar dolar

Sermaye: 126.1 milyar dolar

Müşteri hesabı: 200 milyon adet

Çalışan sayısı: 352 bin kişi

Ülke sayısı: 106

(3’üncü çeyrek sonuçları itibariyle)

Citigroup’u kurtuluşa götürecek yol haritası

Citi, 306 milyar dolar devlet garantisi sayesinde sermaye artırımında bulunarak, 40 milyar dolarlık ilave sermaye yaratacak. Garanti konut kaynaklı varlıklar için 10 yıl, diğerleri için ise 5 yıl süreli olacak.

Citi, devlet garantisinin karşılığı olarak, ABD Hazinesi ve FDIC’ye 7 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedi ihraç edecek.

Hazine, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) kapsamında, Citi imtiyazlı hisselerine 20 milyar dolarlık yatırımda bulunacak.

Devlet garantisinin bir sonucu olarak 306 milyar dolarlık portföyün yeni risk ağırlıklandırılması yüzde 100’den yüzde 20 oranına indirilecek.

Citi’nin bu varlıklar için ayırmak zorunda olduğu parasal karşılık yaklaşık 20 milyar dolardan 4 milyar dolara inecek. BÖylece, Citi’nin ek 16 milyar dolarlık sermayesi serbest kalacak.

Citi, mevcut rezervlerine ek olarak portföyünde oluşabilecek her türlü zararı 29 milyar dolara kadar üstlenecek. Garanti kapsamında ABD hükümeti, bu miktarın üzerinde oluşabilecek her türlü zararın yüzde 90’ını, Citi ise yüzde 10’unu üstlenecek.

Citi’nin şu ana kadar kullanmadığı FED’in Ticari Menkul Kıymet Fonlama Programı’na erişimi olacak. Citi ayrıca, FDIC’nin Geçici Likidite Garanti Programı kapsamında tahvil ihraç edecek. Bu da Citi’ye ihtiyacı olduğu takdirde güçlü bir likidite kaynağı sağlayacak.

Citi, önümüzdeki 3 yıl boyunca hisse başına 1 senti aşacak adi hisse senedi temettü ödemesinde bulunmayacak.

’Yenilikçi piyasa’ya uygun anlaşma oldu

AMERİCAN International Group (AIG) gibi el konulmadığı için koltuğunu koruyan Citigroup CEO’su Vikram S.Pandit, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu haftasonu Amerikan hükümeti ve Citi, piyasaya duyulan güven ve Citi’nin hisse değerinde son günlerde yaşanan düşüşler ile ilgili olarak benzeri görülmemiş bir şekilde çalışmalarda bulunmuştur. Sermaye rasyolarımızı daha da güçlendirmek, riskimizi azaltmak ve likiditemizi arttırmak için ’yenilikçi piyasa’ çözümüne dayanan bir anlaşmaya vardık. Hükümetin piyasa istikrarını sağlamak amacı ile yaptığı çabaları takdir ediyoruz."

Fırsatlara bakacağız

Yeni fırsatları değerlendireceklerinin işaretini de veren Pandit, "İş akışımızı sürdürmek ve dünyanın dört bir yanında bulunan müşterilerimize seçkin bankacılık hizmetlerimizi sunmaya taahhüdümüz var. Şirketimizin pozisyonunu ve değerini daha da arttırmaya yönelik fırsatlara ve alternatiflere odaklanmaya devam edeceğiz "dedi.

Yönetim değişmiyor primler kısılıyor

CITIGROUP’un yönetiminde herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Ancak üst yönetim maaşlar ve primlerinde düzenlemeler yapılacak. ABD hükümetinin onayı olmadan prim alınamayacak. Banka ayrıca gelecek üç yıl boyunca, adi hisselerine her çeyrekte 1 cent’in üzerinde temettü dağıtmak istediği takdirde Hazine’nin onayını almak zorunda olacak.

Citi, Akbank’tan çıkmayı düşünmüyor

CITIGROUP’un Akbank’ta sahip olduğu hisseyi satmayı düşünmediği belirtildi. Reuters’in haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Citigroup’un Akbank’taki payını satmayı satmayı düşünmediğini kaydetti. Bu arada son müdahalenin ardından Citigroup’un ortaklık arayışlarının da hızlanması bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 08:17:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?