19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Coca-Cola Avrasya bölge merkezini Türkiye’ye taşıyor


Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, dünyanın en büyük 50 şirketinden birinin 17 milyar dolar cirolu Doğu Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Afrika merkezini Türkiye’ye taşıyacağını açıkladı. Coca-Cola’da böyle bir hazırlık olduğu, içecek devinin yönetim biriminin Türkiye’ye taşınacağı öğrenildi

Türkiye’ye yabancı yatırım çekmek için kurulan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Başkanı Alpaslan Korkmaz, dünyanın en büyük 50 şirketinden birinin 17 milyar dolar cirolu Doğu Avrupa, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar, Ortadoğu ve tüm Afrika merkezini Türkiye’ye taşıyacağını açıkladı. Şirketin ismi açıklanmazken, içecek devi Coca-Cola’da bu yönde bir hazırlık olduğu öğrenildi.
Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Ahmet Bozer, bir yıl önce şirketin Avrasya Grup Başkanlığı’na atanmıştı. Şimdi bu yatırımla, yönetim biriminin tamamı İstanbul’a taşınacak. Coca-Cola’nın bölge yönetim birimini Türkiye’ye taşıyacağını ancak tam yapının henüz belli olmadığını kaydeden Anadolu Grubu yönetiminden bir isim, “Türkiye’ye bağlanacak bölgeler henüz belli olmamakla birlikte Coca-Cola önemli bir merkezini Türkiye’ye taşıyacak. Bunda Türkiye’nin Coca-Cola’da çok üst düzey yöneticiler çıkarması, Türkiye kaynaklı başarılı operasyonlara imza atılmasının büyük etkisi var. Bu kararda Temmuz’da CEO’luk görevini devralacak Muhtar Kent’in de payı çok fazla. Operasyon tamamlandığında Türkiye çok büyük bir merkez haline gelecek” değerlendirmesini yaptı.
300 yönetici alacak
Yatırım Ajansı Başkanı Korkmaz ise yeni yatırıma dair yaptığı açıklamada, “Hepsi üst düzey yönetici olmak üzere Türkiye’de sıfırdan 300 kişilik istihdam yaratacak bu şirketi şu anda açıklayamıyorum. 13 Haziran’da bunun duyurusunu yapacağız” dedi. Alpaslan Korkmaz, söz konusu şirketin yeni küresel yapılanması çerçevesinde Avrupa merkezinin ikiye bölüneceğini anlattı.
“Bu niçin önemli? Çünkü bu sektörde Türk yöneticiler tecrübe kazanacaklar ve zamanla bu şirketin dünyadaki farklı birimlerinde görevlendirilecekler” diyen Korkmaz, şunları kaydetti: “Dolayısıyla şirket stratejik kararlar alacağı zaman eğer Türkiye radarda bir şekilde gözükecekse Türk yöneticisi Türkiye’nin menfaatini düşünecektir. Coca-Cola’da bunun örneğini yaşıyoruz. Hem Türkiye’de istihdam yaratıyoruz hem Türkiye’nin yarınki lobisinin temellerini atıyoruz.”

İşte merkezi
taşıtan tablo:

Rusya % 19
Balkanlar % 18
Türkiye % 18
Hindistan % 14
Ortadoğu % 12

Çift haneli büyüme içecek
devini bu bölgeye çekti

n Coca-Cola’nın uluslararası satışlarının 2008’in ilk çeyreğinde yüzde 7’lik artış göstermesinde, Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye, Rusya, Doğu Avrupa bölgesinin iki haneli büyümesinin etkisi oldu. Bölge merkezinin bu büyümenin odağı olan Türkiye’ye taşıması işte bu rakamların bir sonucu.

Günde 1.5 milyar bardağı dolduruyor

* Dünyada en çok tüketilen 5 alkolsüz içecek markasından 4’ü Coca-Cola bünyesinde
* 200’den fazla ülkede tüketiliyor
* Günde 1.5 milyar bardak ürün satıyor

Vatan
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 16:02:47
Güncelleme :28 Mayıs 2008 Çarşamba 16:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cemre Kınay IP: 85.96.47.xxx Tarih : 4.06.2008 11:36:36

İstihdam bakımından, büyük firmaların yatırım odağı haline gelmeye giden yolda atılan dev bir adım olduğundan ve türk yöneticilerin bu dev sektörde deneyim kazanmaya başlaması açısından çok hayırlı bir durum. Colaya teşekkür etmek lazım