31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Çocuk sigortaları iptal

Sosyal Güvenlik Reformu'nun yürürlüğe girmesiyle 2008 yılında Türkiye genelinde sigortalı sayısında patlama yaşanırken, yaklaşık 1 milyon 700 bin kişi sigortalı olmuştu. Bu rakamın 1 milyon 400 binini çocuk sigortalılar oluştururken, bu kapsamda Türkiye genelinde başlatılan çocuk sigortalarının iptali yönündeki çalışmalar Trabzon'da da devam ettiği bildirildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu Trabzon İl Müdürü Tahsin Halcı, Türkiye genelinde yürütülen soruşturmalar kapsamında, Trabzon'da çok sayıda sigortalı çocuk tespit edildiğini belirterek bunların 70 kadarının da sigortasının bugün itibariyle iptal edildiğini söyledi. Halcı, çocuklarını sigortalı yapan ailelerin, diğer illerde olduğu gibi Trabzon'da da reklam ajansı gibi kuruluşlarda çocuklarını çalışıyor gösterdiklerini dile getirerek, fiili çalışmayanların sigortalarının tamamen iptal edileceğini kaydetti. Trabzon'da başlattıkları soruşturmayla vatandaşları büyük cezalardan kurtardıklarını ifade eden Halcı "Bu konuda ortalıkta sürekli kirli bilgiler dolaşıyor. Konu vatandaşlar tarafından yanlış anlaşıldı. Çünkü, vatandaşlar bazı çevrelerce yanlış şekilde bilgilendirildi. Biz başlattığımız bu soruşturmayla aslında vatandaşları büyük cezalardan kurtardık. Eğer bu soruşturmayı başlatmamış olsaydık, birçok vatandaşımız küçük yaşta çocuk çalıştırmaktan büyük miktarlarda para cezası ödemek zorunda kalacaktı. Bunun iş kanununda ağır müeyyideleri var. Küçük yaşta çocuk çalıştıranların, çocuğun çalıştırıldığı işin niteliğine göre de cezaları artıyor. Çocuğunu ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıranların cezaları daha da büyük oluyor. Çocukların bu işlerde çalışabilmeleri için rapor almaları gerekiyor. Yapılan incelemelerde bir çok çocuğun raporu olmadığı tespit edildi. Devam eden soruşturmalarımız kapsamda, raporu olmayanların ve herhangi bir işte fiili olarak çalışmayan çocukların sigortaları iptal edildi. Şu an itibariyle Trabzon'da 70'e yakın çocuğun sigortası iptal edildi. Soruşturmalarımız devam ediyor ve bundan sonra da iptal işlemleri yapılacak” dedi. 

“Soruşturma kapsamında sigortası iptal edilenlerin yatırdıkları pirimler hiçbir şekilde geri iade edilmeyecek” diyen Tahsin Halcı “Bu, hukuk dışı bir işlem olduğundan, çocuk sigortaları iptal ediliyor. Eğer yasaya aykırı bir işlem yapılırsa, bizler de yasalar çerçevesinde gerekli işlemleri yaparız. Yasa gereği çocuğun sigorta kapsamında olabilmesi içini fiili çalışıyor olması şarttır. Bu yeni yasada hiçbir hak kaybı söz konusu değildir. Örneğin; 2015 yılında işe giren bir vatandaş da yine 60 yaşında emekli olacak. Tamamen yanlış ve eksik bilgilerden dolayı vatandaşlar böyle bir yolu seçti" şeklinde konuştu.

....
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 10:50:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?