16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çok ucuza ponza ihracatı

Türkiye'nin, dünyada birçok alanda kullanılan ponza madenini çok ucuza ihraç ettiği bildirildi


Bims Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyadaki ponza madeni rezervinin yüzde 45'inin Türkiye'de bulunduğunu, buna rağmen bu pazara Almanya ve Amerika'nın hakim olduğunu kaydetti.

Türkiye'de ponzanın çok düşük fiyatla ihraç edildiğini ifade eden Ertaş, şu bilgileri verdi:
“Ponza madeni, kozmetik ve tekstil sektörlerinde, jean taşlamada, tv tüplerinde ve uçak sanayisinde kullanılıyor.

Yapılan araştırmalar, tüm dünyanın ponza madeninin yüzde 45'inin ülkemiz sınırlarında bulunduğu gösteriyor. Pazar hakimiyetini sürdüren Almanya'nın elindeki potansiyel kaynaklar ise neredeyse bitmek üzere. Ülkemizde iç pazarda ponza üreticisi firmaların birlik ve beraberlik içerisinde hareket edememesi, bu alanda her yıl ülkemiz ihracatından 16 milyon dolarlık bir zararın meydana gelmesine neden oluyor. Dünyada ton başına 250 dolardan satılan ponza, ülkemizde yıkanma ve ambalajlama dahil olmak üzere ton başına 46 dolardan işlem görüyor.”

Türkiye'de ponza madeninden sadece 4 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlanabildiğini vurgulayan Ertaş, yaklaşık 10 bin insana iş imkanı sağlayan ponza sektöründe üreticiler arasında birlik ve dayanışmanın sağlanması gerektiğini söyledi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 10:08:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?