19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Çömez: 8 milyon emekli rahatsız

Çalışan emekliye uygulanacak kesintinin yarattığı sıkıntı artarak devam ediyor. AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bir mektup göndererek, emeklilerin ödeyeceği primleri artıran yasada değişiklik istedi. Birleşik Emekliler Derneği üyeleri de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın emeklilerle ilgili bazı hükümlerini protesto ettiler. 

Turhan Çömez, Başbakan Erdoğan’a mektubunda, 1 Ocak’tan itibaren emekli olduğu halde Bağ-Kur kapsamında iş yapanlardan kesilen sosyal güvenlik destek priminin yüzde 10’dan yüzde 33.5’e çıkacağını hatırlattı. Bu durumda olan emeklilerin ya emekli aylığı almaktan vazgeçip, işyerlerini çalıştırmaya ve normal prim ödemeye devam etmek ya da aylıklarını kesintisiz olarak almaya devam edip, her ay asgari ücretin en az yüzde 33.5’i, bazı işkollarında yüzde 39’u kadar prim ödemek zorunda kalacaklarını kaydeden Çömez, şöyle dedi: 

“ZATIALİNİZE İLETİYORUM: EMEKLİ SEÇMENİM RAHATSIZ” 
“Türkiye’de bugün itibarı ile, 7.8 milyon emekli var. Bunlardan belki de yüz binlercesi, emekli maaşları yetmediği için esnaf ve sanatkarlık yapıyor. Dolayısı ile, çok sayıda vatandaşımız bu yasadan ciddi manada etkilenecek. Yasanın, genç nüfusa iş alanı açmak ya da daha doğru bir tanımla gençlerin önünü açmak gibi bir amacı da var şüphesiz. Ancak, uygulamaya kademesiz ve kati bir şekilde geçilmesi pek çok esnaf ve sanatkârı zorda bırakabilecek ve belki de belli bir dönem istihdam sorunu da oluşturabilecektir. Seçim bölgemde pek çok esnaf, bu durumdan ciddi manada şikayetçidir. Uygulama başlamadan, bu kanunu yeniden değerlendirmek, belki de kademeli bir geçiş dönemi ile başlamak daha doğru olabilir. Yasanın etkileyeceği önemli bir kesimin ilettiği bu şikayeti, zatıalinize iletmenin uygun olacağını düşündüm.”

"EMEKLİNİN ÖLÜM FERMANI"

Birleşik Emekliler Derneği üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın emeklilerle ilgili bazı hükümlerini protesto ettiler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan ve ellerinde ”Kesintiye hayır”, “Vekile kıyak, emekliye dayak”, “Emekliyi öldüren yasaya hayır” yazılı dövizler taşıyan emekliler, “Emekli sandıkta hesap soracak”, ”Sadaka değil, insanca ücret” sloganları attılar.

Dernek Başkanı Yücel Coşkun, burada yaptığı açıklamada,Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın, “emeklinin ölüm fermanı” olduğunu öne sürdü. Yasanın, çalışanı mezarda emekli edeceğini, emekliyi de ölmeden mezara koyacağını savunan Coşkun, yasayla geçinemediği için bir işte çalışan veya iş yeri açan emeklinin kazandığı üç kuruşun elinden alınarak, açlığa mahkum edileceğini iddia etti.

Emekli aylıklarının Ocak ve Temmuz aylarında TÜFE oranında artırılmasının öngörüldüğünü anımsatan Coşkun, böyle bir artışın gerçek enflasyonu karşılamayacağını ve “sadaka” anlamına geleceğini savundu. Coşkun, emekliler olarak sendika ve toplu sözleşme hakkı istediklerini belirtti.

Coşkun, yeni sistemde sigortalıların 18 yaşından büyük olup, öğrenim görmeyen çocuklarının sağlık sigortası kapsamından çıkarıldıklarını, sağlık hizmetlerinin de “katılım payı” adı altında paralı hale getirildiğini ifade etti.

Yasanın Anayasa Mahkemesinde olduğunu anımsatan Coşkun, hakimlerin endişelerini dikkate alacaklarına inandıklarını söyledi.

Yücel Coşkun, hükümete gerekli yanıtın sandıkta verileceğini savunarak, ”Vekile çifte emeklilik, emekliye çifte vergi... Bu ne biçim adalet, adalet yoksa kalkınma da yok. AKP'ye de emekliden oy yok” dedi. 

2007'de yürürlüğün girecek sosyal Güvenlik Yasası, emekliyi cezalandırırken milletvekini koruyor. Emekli milletvekili 3 bin YTL emekli maaşı alıyor. Tekrar seçilirse 7 bin YTL maaş alacak. Emekli çalışan durumuna gelen milletvekilinin maaşına bu yasa sayesinde kesinti uygulanmayacak.

Ama vatandaş milletvikili kadar şanslı değil. 450 YTL maaş alan emekli, bu yeni düzenlemeyle ya işinden vazgeçecek, yada emekli maaşından.


AA/ ANKA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 16:49:08
Güncelleme :6 Aralık 2006 Çarşamba 16:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yadigar BEKTAŞ IP: 85.97.10.xxx Tarih : 8.12.2006 10:34:55
Sayın Vekilim! Bu Ülke ve Bu Ülkenin İnsanı Sizin ve Sizin Gibi Mesaisini Lüks Otellerin Balo Salonlarında Değil Halkın Arasında Onların Yaralarına Merhem Olmak İçin Çaba Harcayan ve Bu Yolda Yapmış Olduğunuz Çalışmalardan Ötürü Siz ve Sizin Gibi Değerli Vekillerimize Şükranlarımızı Sunuyoruz. Şu Çok İyi Bilinmelidirki İnsan Ömrünün Geçici Olduğu Gibi Şu An İktidar Vekillerinin Millet Vekilliğide Geçicidir.Bu Halk Verir Hak Etmeyenden Almasınıda Çok İyi Bilir Bu Bağlamda Sizinde Değinmiş Olduğunuz Konu İle İlgili şahsınızında Dahil Olduğu Hükümet Bir Yanlış içinde Almış Olduğu Emekli Maaşı İle Daha Elektrik,Su,Doğalgaz Gibi Temel İhtiyaçlarını Bile Karşılayamayan Her Ayın Sonunu İple Değil Halatlarla Çeken Bu İnsanlara Yazık Bu İnsanların Kimileri Gibi Çocuklarına Sponsor Olacak Büyük Holding Patron Akrabalarıda Yok Bu İnsanların Mısır İthalatı Yapan Oğullarıda Yok Bu İnsanların Bir Allahı ve Bide Sizin Gibi Dertlerine Duyarlı Bir Kaç Vekili var.Bu Yazıyı Sizin Tarafınızdan Okunmasını İtham Etmiş Olduğum Kişileride Sizin Çok İyi Bildiğinizi Bildiğim İçin Onlarada Allah Korkusunu Hatırlatmanızı Rica Ediyorum. Saygılarımla! YADİGAR BEKTAŞ Muhasebeci