22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Değerli YTL'nin mağdurları artıyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, son bir yılda 400 TGSD üyesinden 50’sinin kapısına kilit vurduğunu söyledi.

Hazır giyimde hemen her gün bir şirketin kapandığını belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, son bir yılda 400 TGSD üyesinden 50’sinin kapısına kilit vurduğunu söyledi. Nakkaş, “Bu 50 şirketin kapanması ile taşeronlarla birlikte yaklaşık 5 bin kişi işini kaybetti. Bu kaybın ihracat boyutu ise 300-400 milyon dolar” dedi

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, hazır giyim sektöründe hemen her gün bir şirketin kapandığı, önlem alınmazsa işsizler ordusuna milyonlarca kişinin katılacağı uyarısında bulundu. TGSD’nin 400 üyesinden 50’sinin kapandığını belirten Nakkaş, hükümeti acil sektörel seferberlik ilan etmeye davet ederek değerli YTL karşısında yapısal reformların geciktirilmesi durumunda, ortada ne iş, ne aş, ne de toplumsal huzur kalacağını vurguladı. Nakkaş, bu şirketlerin kapanmasının taşeronlarla birlikte 5 bin kişinin işsiz kalması, ülkenin de yaklaşık 300-400 milyon dolarlık ihracatı kaybetmesi anlamına geldiğini belirtti.

Üretim yapamaz haldeyiz

Nakkaş, şöyle konuştu: “Artık üretim yapamaz hale geldik. Elbette toplumsal huzur istiyoruz. Ama kapanan işyerlerinden işsizler ordusuna katılacak milyonlarla nasıl huzurlu olacağız? Kendi ülkemizde, kendi insanımıza iş ve aş sağlamak istiyoruz. Ama bunca kamu yükü ve haksız rekabet ortamında işletmelerimizi nasıl ve niçin açık tutacağız? İşletmelerimizi hayatta tutan pamuk ipliği koptu kopacak. Bu incecik ip koptuğunda sektörden ekmek yiyen milyonlar için yatırım, üretim, rekabet ve istihdam hayal olacak.”

İmdat çığlığına kulak tıkamayın

İşsizlik ve ithalat artışının ihracattaki parlak tabloyu gölgelediğini kaydeden Nakkaş, “Bu sektörün işverenleri, yıllardır en fazla üretim, istihdam ve ihracatı dişini sıkarak yaptı. Ancak, artık ağzımızda sıkılacak diş kalmadı. Siyasi irade, sektörden yükselen imdat çığlığına kulağını tıkamaya devam ederse, yıl sonunda birçok firma kapanma kararı ile yüzyüze kalacak, yaklaşık 1 milyon insanımız işsizler ordusuna katılacak” diye konuştu.

İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60’lara geldiğini anlatan Nakkaş, bunun yüzde 60’ın altına inmesi halinde ekonominin derinden etkileneceğini ifade etti. “Dünya pazarında yüzde 5 paya sahip başka bir sektör yok. Bu sektöre niye sahip çıkılmıyor?” diyen Nakkaş, iç piyasada da sıkıntı olduğunu kaydetti. Nakkaş, “Sanki iç piyasada sıkıntı yokmuş gibi bir hava yaratılıyor. Şu anda iç piyasada toptan satışlarda 2008’in Eylül-Ekim ayına vadeli satışlar var. İç piyasa hiç bu noktaya gelmemişti. İç piyasada ürün çok ama talep de her gün düşüyor” değerlendirmesini yaptı.

İnsanlar dağlara çıkmasın diye Anadolu projemizi başlattık

TOPLUMSAL barışın ekonomik gelişme ve vatandaşlara doğdukları yerde doyma şansı vermekten geçtiğini söyleyen Ahmet Nakkaş, bu inançla ”Anadolu’da İş, Aş, Barış“, ”Anadolu’da Yatırım ve İstihdam Teşviki“ gibi kampanyalar yaptıklarını hatırlattı. Geri kalmış yörelerde yatırım ve istihdamın teşviki için çalıştıklarını kaydeden Nakkaş, şöyle konuştu:

”Akşam yatağımızda rahat uyumamız için gece-gündüz nöbet tutan ve bu uğurda can veren şehitlerimiz için günlerdir yüreğimiz kan ağlıyor. TGSD, yıllarca iş, aş, barış için Anadolu’yu karış karış gezdi. Projemizin başlangıcından bu yana geçen 11 yıldır bu acı haberleri bir daha duymayalım, gencecik fidanlar yitip gitmesin diye çalışıyoruz. Herkese yerinde iş sağlansın, bölgelerarası gelişmişlik farkları ortadan kalksın, insanlarımız büyük şehir yollarına düşmesin, dağlara çıkmasın diye çalışıyoruz. Ama yetmiyor. Bu projelerin başarıya ulaşması için devletin benimsemesi ve sahiplenmesi gerekiyor.”




Sektörün acil beklentileri


SSK prim indirimi

Zorunlu istihdam koşullarının esnetilmesi

Bölgesel asgari ücret uygulaması

İhtisas sanayi bölgelerinin kurulması ve buraya taşınacak firmalara istisnalar uygulanması

Kıdem tazminatı fonu uygulanması, fon kesintisinin azaltılması

Eximbank olanaklarının genişletilmesi, koşulların esnetilmesi

Enerji fiyatlarında indirim

Dolaylı vergi oranları ve işlem vergilerinde indirimler

Hükümetin paketinde üretime dönük tedbir yok

Sektörün artık üretim yapamaz hale geldiğine de dikkat çeken Ahmet Nakkaş, Türkiye’de yoksulluk sınırında 25 milyondan fazla insan bulunduğunu, hükümetin acil eylem planında ”içi dolu, somut, sektöre, yatırıma dönük net tedbirler“ görmediklerini dile getirdi. Bölgelerin ekonomik gelişmesi ile sosyal sorunların da ortadan kalkacağını aktaran Nakkaş, bu bölgede en fazla istihdam sağlayacak sektörün hazır giyim ve konfeksiyon olduğunu, uluslararası rekabet gücünü koruyacak üretim alanları yaratılabileceğini, ancak şu ana kadar bununla ilgili somut bir adım atılmadığını belirtti.

Gönül isterdi ki ithalatı da açıklasınlar

TİM’İN ihracat rakamlarının şaşaalı bir biçimde açıklamasını değerlendiren Ahmet Nakkaş, “Sektörde birlik, bütünlük yokmuş gibi gösteriliyor ama var. İhracatın başarısı tabii ki deklare edilecektir. Bundan siyasi başarı elde etmek isteyenler bizi ilgilendirmiyor. Açıklama yapan kurumun yapısına da dikkat etmek lazım. Gönül isterdi ki ihracatın yanında ithalat artışını da açıklasınlar da nereden nereye geldiğini görelim” diye konuştu.

Maliyet artışları rekabet gücünü zorluyor

Dönem Elyaf ve Kumaş Tekstil Dolar Euro Asgari

iplik ücret

2003 1. çeyrek 93.0 97.1 95.1 100.0 100.0 100.0

2003 4. çeyrek 106.7 105.6 105.7 87.3 96.9 114.9

2004 4. çeyrek 117.2 116.2 118.1 87.4 105.5 145.1

2005 4. çeyrek 112.9 104.0 111.0 82.0 90.9 159.7

2006 4. çeyrek 129.4 114.7 125.7 88.4 106.0 173.5

2007 2. çeyrek 127.5 115.3 126.2 78.8 101.8 183.8



İsveçli alıcımız ağlaya ağlaya Uzakdoğu’ya gitti

AHMET Nakkaş, son dönemde fiyat artırmak zorunda kaldıklarını, bunun da müşteri kaybetmelerine neden olduğunu ifade etti. Nakkaş, “Beş yıldır çalıştığımız İsveçli bir çocuk giyim markası sayemizde ülkesindeki en iyi marka oldu. İki gün önce bizi ziyaret ettiler. Çocuk pantolonunu 16-17 euroya yapıyorduk. Yüzde 20 fiyat artırmak zorunda olduğumuzu söyledik. Ağlaya ağlaya Uzakdoğu’ya gitmek zorunda bıraktık onları” dedi.

Kriz darbesi trikodan sonra örmeye sıçradı

AHMET Nakkaş, krizde ilk darbeyi trikonun yediğini, ikinci sırayı dokuma konfeksiyonun aldığını, şimdi de örmeye sıçradığını anlattı. Triko Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Reha Erekli de, ”2000’lerde 9-10 euro olan fiyat 3.5-4 euroya düştü. Kayıtlı 3 bin firmanın yüzde 30’u kapandı. Gaziantep’te daralma büyük. Firmaların yüzde 40’ı ışık kapatma dediğimiz beklemeye geçti. Marmara’da sektörden çıkış hızlandı“ dedi.

Vatan/ Necla Dalan
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 15:24:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?