22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Demirel'in 9 şirketine el kondu

TMSF, “Kurumumuzun bu süreçte devam ettirdiği yoğun araştırmaları sonucunda Şevket Demirel ve Neslihan Demirel başta olmak üzere Demirel Grubu ve Ailesi tarafından Egebank’ın birlikte yönetildiği ve banka kaynaklarının hakim ortaklar lehine istismar edildiğini gösteren yeni bilgiler ve işlemler tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Demirel Grubu’na ait şirketlere el koyması kararı ile ilgili olarak çıkan yürütmeyi durdurma kararını uyguladıktan hemen sonra yeni verilere ulaştığı gerekçesiyle dokuz şirkete yeniden el koydu.

TMSF, “Kurumumuzun bu süreçte devam ettirdiği yoğun araştırmaları sonucunda Şevket Demirel ve Neslihan Demirel başta olmak üzere Demirel Grubu ve Ailesi tarafından Egebank’ın birlikte yönetildiği ve banka kaynaklarının hakim ortaklar lehine istismar edildiğini gösteren yeni bilgiler ve işlemler tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.
TMSF’den yapılan yazılı açıklamada, Egebank’ın Demirel Grubu tarafından 4 Mayıs 1998 tarihinde satın alınmasından yaklaşık 1.5 yıl gibi kısa bir süre sonra 21 Aralık 1999 tarih ve 99/13765 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 14’üncü maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarına göre Fon’a devredildiği anımsatıldı. Devir üzerine bankada Fon’a devir tarihi itibarıyla oluşmuş bulunan 1 milyar 219 milyon 719 bin 228 dolar (642 milyon 160 bin YTL) tutarındaki zararın tahsilini teminen; 23 Haziran 2005 tarih ve 248 sayılı Fon Kurulu Kararı ile Demirel Grubu’na dahil dokuz adet firmanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin TMSF tarafından devralındığı belirtildi.

-BANKAYI DEMİREL AİLESİ YÖNETİYOR-

23 Haziran 2005 tarih ve 248 sayılı Fon Kurulu kararı ile ilgili olarak Danıştay 13. Dairesi tarafından her bir şirket için ayrı ayrı olmak üzere 19 Temmuz 2007 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı verildiği ve kararın gereğinin yerine getirildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
“Ancak Kurumumuzun bu süreçte devam ettirdiği yoğun araştırmaları sonucunda Şevket Demirel ve Neslihan Demirel başta olmak üzere Demirel Grubu ve Ailesi tarafından Egebank A.Ş.’nin birlikte yönetildiği ve banka kaynaklarının hakim ortaklar lehine istismar edildiğini gösteren yeni bilgiler ve işlemler tespit edilmiştir.”
Bu çerçevede Egebank A.Ş.’nin hakim ortağı konumunda bulunan Demirel Grubu’na dahil gerçek kişilerin hissedarı ve hakim ortağı bulunduğu ve onlar tarafından sevk ve idare edilen şirketlerin, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun Geçici 11. maddesinin yollaması ile Mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 15/7-a maddesi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 134. maddesine istinaden temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin TMSF tarafından devralındığı bildirildi. Şirketler şunlar:
-Elma-Su Elma ve Diğer Meyveler Özü ve Suları Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Göltaş Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları Sanayi ve Ticaret A.Ş.,
-Göl Yatırım Holding A.Ş.
-Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş.
-Orma Orman Mahsulleri İntegre Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-OZF Fidancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
-Puccinelli-Elmataş Göller Bölgesi Meyve Sebze Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş
ANKA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 19:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?