16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Demiryolları özelleşiyor

Ulaştırma Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nı özelleştiriyor. Özelleştirmeyle birlikte trenini alıp gelen demiryollarında taşımacılık yapabilecek. İşletmecilik yapmak isteyen firmalara oluşturulacak olan üst kurul lisans verecek.

Ulusoy ve Koç gibi Türk firmalarının yanı sıra Alman ve Koreli firmalarda demiryollarında tekeli ortadan kaldıracak olan bu özelleştirmeye ilgililer. Lisans alan firmalar, istedikleri tren hattında, Marmaray ve hızlı tren hatlarında işletmecilik yapabilecek. İşletmeciler, trenlerini yurtdışından temin edebilecekleri gibi TCDD’nin trenlerini de alabilecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı sisteme göre, herhangi bir hattın hattının kullanım hakkı belli bir süre için özel bir firmaya verilecek. Aynı hattı birkaç firma birden kullanabilecek.

Yeni dönemde, özel sektör tren hattı da döşeyebilecek. Bir firma, müşteri potansiyelinin olduğunu düşündüğü güzergaha hat döşeyip işletmecilik yapabilecek. Söz konusu düzenleme, Türkiye’de işletilen trenlerin yurtdışına çıkış hakkını da sağlayacak. Mevcut sistemde, TCDD’nin işlettiği trenler yurtdışına çıkamazken, Türkiye’de de altyapı ayrılacağı için bu hak elde edilecek. Düzenlemeyle, Türkiye’deki altyapının kullanım bedelleri de belirlenecek. Kilometre başına demiryolu kullanım hakkının belirlenmesiyle, artık yurtdışından gelen trenler de Türkiye’den geçiş yapacak.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2007 Pazar 11:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?