16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Derviş yüzde 5'i beğenmedi

UNDP Başkanı Kemal Derviş, "Türkiye yüzde 5'lik büyümeye razı olmamalı. Doğu Asya ülkeleri ortalama yılda yüzde 8-9 büyüyorlar" dedi. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin yüzde 7'lik bir büyüme temposuna ihtiyacının olduğunu belirterek, "Türkiye yüzde 5'lik büyümeye razı olmamalı. Doğu Asya ülkeleri ortalama yılda yüzde 8-9 büyüyorlar. Ülke olarak hedef yüzde 7 hatta yüzde 8'i tutturmak olmalı" dedi.
GAP Girişimci Destekleme Merkezleri Projesi (GAP GİDEM) kapsamında Ankara Swiss Otel'de düzenlenen 'GAP Bölgesi İçin Rekabet Gündemi' panelinde konuşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin sahip olduğu büyümenin sürdürülebilir olmasının önemine işaret etti. Türkiye'nin makro ölçekte 10 yıl öncesine göre çok daha güçlü ve dengeli bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Derviş, bundan sonraki asıl çabanın, yapısal sorunların çözümü için reformların devamı yönünde olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bundan sonra ortalama en az yüzde 7 büyüme ihtiyacı olduğunu belirterek, "Sosyal istihdam sorunlarımızı, gençlerimizin geleceğini ancak yüzde 7'lik tempoyla çözebiliriz. Bunu da elde edebilmek için, bu yapısal, bölgesel, verimlilik ve eğitim sorunların çözülmesi ve büyüme dinamizminin derinlemesine bir stratejisiyle uyum sağlamasıyla ama aynı zaman küresel ile yerel arasında bağı sağlayarak bunu yapmamız mümkün" dedi. Türkiye'nin yüzde 5'lik gibi bir büyümeye razı olmaması gerektiğini vurgulayan Derviş, Doğu Asya ülkelerin yılda 8-9 büyüdüklerine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Türkiye olarak buna yakın bir büyüme hızına ulaşmamış ve bunu sürdürebilmemiz gerekiyor. Tabiî ki makro riskine girmeden bunu yapmak gerekir ama orta düzeyde bir büyüme hızına razı olmamamız gerekiyor. Zannediyorum bir yıl yüzde 4-5'lik bir büyüme olabilir ama ülke olarak hedef yüzde 7 hatta yüzde 8'i tutturmak olmalı"

GAP'ın Türkiye'nin büyük fedakarlığıyla gerçekleştirilmiş büyük bir proje olduğunu Derviş, ülkenin artık bu projenin meyvelerini alma zamanın geldiğini söyledi. Derviş, uzmanların, GAP ile bölgede kişi başına düşen milli gelirin 5-10 kat artacağını söylemelerin heyecan verici olduğunu belirterek, "Asıl sevindirici olanın ise bunları soyut veriler üzerinden değil somut veriler üzerinden söylüyor olmalarıdır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, sürdürülebilir büyüme için tasarruf oranlarında makul artışların olması gerektiğini belirterek, "Yeni dönemde kamuda etkinlik ve verimlilik sağlama yanında özel sektör ile birlikte bir tasarruf artırma projesi yürütülecek" dedi.

'GAP Bölgesi İçin Rekabet Gündemi' panelinde konuşan Devlet Bakanı Ekren, Türkiye'nin son yılda ortalama yüzde 7,3 bir büyüme kaydettiğini belirterek, Türkiye'nin sorunlarının çözümü, ülke ekonomisi ve eğitimi seviyesinin evrensel standartlara çıkması için bu düzeyde büyümenin sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

Bu seviyede bir sürdürülebilir büyüme için tasarruf oranlarında da makul artışların olması gerektiğini kaydeden Ekren, "Bunun içinde özel ve kamu sektöründe makul sağlayacak sayılabilecek tasarruf kapasitesi oluşturmasına bağlıdır. Yeni dönemde kamuda etkinlik ve verimlilik sağlama yanında özel sektör ile birlikte bir tasarruf artırma projesi yürütülecek" diye konuştu.

Ekren, 9. Kalkınma Planı hedefinin, 2013 yılında kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar, cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise Türkiye ekonomisini dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer alması olduğunu hatırlatarak, bu hedefler öncesinde ülkenin bölgede güçlü noktaya gelmesi gerektiğini söyledi. Ekren, bu hedefler doğrultusunda GAP'ın önemli bir role sahip olduğunu kaydetti.

GAP ile ilgili olarak 9 ilde tarama konferansları yapılattıklarına işaret eden Ekren, GAP kapsamında sürdürülebilir üretim, girişimlerin desteklenmesi ve girişim düşünce potansiyelinin oluşturulması, bölgenin, başta bölgesi olmak üzere uluslararası ekonomiyle entegre edilmesi ve uygulamalı teknolojilerin kullanılması gibi belli konuların ele alındığını ifade etti.

ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 16:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?