26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Devler Hint yatırımı peşinde

Söktaş ve Çelebi’nin ardından Efes ve Şişecam gibi devler de Hindistan’a yatırım planlıyor. Türk- Hint İş Konseyi Başkanı Kamhi, “Şu an tüm büyük Türk şirketleri Hindistan’la temasta” dedi

Dünyanın 12’nci büyük ekonomisi olan Hindistan, Türk şirketlerinin yatırım radarına girdi. Hindistan’da son dönemde Söktaş, Çelebi, Abdi İbrahim gibi büyük Türk şirketleri ardı ardına yatırımlara başlarken Efes ve Şişecam gibi devler de Hindistan’ı yatırım için mercek altına aldı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk - Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi, “Tüm dünyada kriz var. Ancak kriz bitince Hindistan’da olmak lazım. Şu an Türkiye’deki bildiğiniz bütün büyük kuruluşlar Hindistan’da kendi eşdeğerleriyle temas halinde” dedi.
Hindistan, kriz dönemini kapsayan Nisan 2008 - Mart 2009 arası bile 27.3 milyar dolarlık yabancı yatırım çekmeyi başarmış. Kamhi, şunları söylüyor:

300 milyon zengin var
“Türkiye Hindistan’ı yeni fark etmeye başladı. Bu ülke nükleer, uzay, savunma, tıp, ilaç ve gıda teknolojisinde ileri seviyede. Ancak maliyetler aynen Çin’de olduğu gibi, dünyayla rekabet eder seviyede. Hindistan’da yatırımın çok avantajı var. Milyarlık nüfusun 300 milyonu varlıklı. Yalnız doğru ortakla girmek çok önemli. DEİK’te bu konuda mümkün olduğu kadar yardımcı oluyoruz. Hindistan’a çok önem vermemiz lazım.”
Türkiye’den Hindistan’a yatırımın kapısını açan başlıca firmalar ise şu şekilde sıralanıyor:
- Kumaş üreticisi Söktaş, bu yıl Hindistan’da yeni fabrikası Söktaş India’yı açtı. Buraya 4 - 5 yılda 83 milyon dolar yatırım planlanıyor.
- Bu yıl Çelebi Hava Servisi Mumbai (Bombay) Havalimanı’nda yer hizmetleri ihalesini kazandı. Çelebi, ayrıca Delhi Indra Gandhi Havalimanı kargo terminali ihalesini aldı.
- Türkiye’nin en büyük ilaç üreticilerinden Abdi İbrahim, Strides Arcolab’la Hindistan’da ortaklık kurdu.
- Otomotiv yan sanayi şirketi Farplas, Hintli Pinnacle Industries ile bu ülkede üretime geçti.
- Hindistan’da Karel kablo ve santral fabrikası, Atlas İlaç üretim birimi, Şişecam cam üretimi, Cevher grubu otomotiv yan sanayii yatırımı ve Atasay altın işleme tesisi için yatırım düşünüyor.
- Ayrıca Efes, Temsa ve Colins yatırım için Hindistan’ı mercek altına aldı.

Söktaş’ın bu yıl açtığı fabrika Hindistan’daki en büyük Türk yatırımlarından biri oldu.

‘Yalıkavak rüştünü ispatladı, değeri verilsin’
Kamhi, sahibi olduğu Port Bodrum Yalıkavak Marina hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Birkaç teklif aldık. Değerinde bir anlaşma istiyoruz. Doğuş, Didim’de 75 milyon dolara marina yatırımı yaptı, Hırvatistan’da keza öyle. Rüştünü ispat etmiş bir marinaya bunun çok altında bir rakamı teklif etmesi kabul edilebilir değil. Hakkının verilmesi lazım.”
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 17:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?