20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Devlerin elini tutan olmadı

Üç büyük otomotiv şirketine nefes aldıracak kurtarma planı Senato’dan döndü. Dev ciplerin üreticisi “Üç Büyük” ya kaderine terk edilecek ya da tek çatı altına girip iç güveysi olacak.

ABD’de üç büyük otomotiv şirketini kurtarmak için hazırlanan 14 milyar dolarlık paketin Senato’da Cumhuriyetçilerin karşı çıkması nedeniyle kabul edilmemesi bütün dünyada borsaların düşmesine ve durgunluğun derinleşebileceği endişelerine yol açtı.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, planın kabul edilmemesi üzerine yaptığı açıklamada, “artık bitti’’ dedi. Planın reddinin “ülke için kayıp olduğu’’ yorumunu yapan Reid, “Sadece otomotiv işçileri, araba satan insanlar, araba galerileri, arabalarda çalışan insanlar değil, milyonlarca Amerikalı bu durumdan etkilenecek’’ diye konuştu.

General Motors (GM) planın başarısız olmasından sonra yaptığı açıklamada, “Şirketin yeniden yapılanmasını sürdürmek amacıyla tüm seçenekleri değerlendireceğini’’ bildirdi. Chrysler da “Şirketin varlığını sürdürmesine yardımcı olabilecek işe yarar bir çözümü izlemeyi sürdüreceğini’’ belirtti. Bu iki şirkete göre nakit durumu daha iyi olan ve hükümetten sadece kredi hattı açılması talebinde bulunan Ford konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Borsalarda otomotivin çöküş günü

AVRUPA Dün

BMW % 2,42

Volkswagen %1,96

Daimler % 6,85

Fiat % 7,30

Peugeot % 5,70

ASYA Dün

Toyota % 10,10

Nissan % 11,5

Hyundai % 9,30

Kia % 9,10

Savaşlara var, oto işçisine niye yok!

OTOMOTİV sektörünü kurtarma planının Senato’da kabul edilmemesi bu sektörde çalışan işçileri kızdırdı. Sendika, ‘’Eğer savaşa ve Wall Street’e milyarlarca dolar bulunuyorsa, ‘Üç Büyüğe’ de yardımcı olabilir. Buna ihtiyacımız var’’ dedi. ABD’de her 10 işten birini kendilerinin sağladığını belirten GM, Chrysler ve Ford çalışanları 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yan sanayi, bayiler, araç nakliye şirketleri ve araç kiralama şirketleri dahil edildiğinde istihdam edilenlerin sayısı 4 milyonu geçiyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 12:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bob61 IP: 88.230.205.xxx Tarih : 15.12.2008 19:33:52

boyle gıderse vay olsun işçinin haline koskoca ford bile batıyor sa halk daha ne yapsın