15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Devlet ödemiyor kriz büyüyor

Devlet kurumlarından alacağını tahsil edemeyen üniversite hastaneleri ecza depolarına borçlarını ödeyemiyor. Depolar üniversiteleri mahkemeye veriyor.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle artan sağlık harcamaları bütçeyi delince kurumlar zincirleme olarak birbirine borçlandı. Devletten alacağını tahsil edemeyen üniversite hastaneleri ecza depolarına borcunu ödemeyince mahkemelik oldu. Sonunda da fatura vatandaşa çıktı. 

Kısırdöngüye giren sisteme göre, kamu çalışanı tedavi görüyor; SSK, Emekli Sandığı, Yeşil Kart ve diğer kurumlar üniversite hastanelerine borçlanıyor. Maliye Bakanlığı kuruma ödeme yapmıyor, kurumlar da fakülteye. Üniversite hastaneleri de kamu çalışanının tedavisinde kullandığı ilaç ve tıbbi malzemenin parasını firmalara ödeyemiyor. 

Darboğaza giren firmaların bir kısmı iflas ediyor, bir kısmı da üniversitelerin açtığı ihaleye girmiyor. İhalelerde oluşan tekel, fiyatların yükselmesine neden oluyor. Alacağını tahsil edemediği için borcunu ödeyemeyen üniversite hastaneleri de ya kurum hastalarını kabul etmiyor veya faturayı "Kurumundan alırsın" diyerek vatandaşa kesiyor.

Depoların alacağı büyük 

Yalnızca ecza depolarının üniversite hastanelerinden 250-300 milyon YTL alacağı var. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da darboğaza giren ecza depoları, alacaklarını faiziyle tahsil etmek için yargıya başvurdu. Mahkeme, firmaları haklı bulursa, sağlık harcamalarının artan yüküne bir de faiz eklenecek. İlaç Depoları Derneği Genel Sekreteri Hasan Çolak, sorunu şöyle özetledi: 

"Devredilen SSK hastanelerinin ilaç tüketimi arttı. SSK'nın devrinden sonra mantar gibi özel hastane bitti. Bu da tedavi giderlerini korkunç bir şekilde arttırdı. Bizden alınan vergiyle onlar beslendi. Maliye Bakanlığı, 'bizim bütçemiz fazla' diyor. Bakanlık, üniversite hastanelerine, onlar da bize borcunu ödemiyor. Biz de iflasın eşiğine geldik."

Üniversiteler ne diyor?

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın: Kurumlardan 21.5 milyon YTL alacağımız, firmalara 19 milyon YTL borcumuz var. Alacak tahsil edilemeyince borç da ödenemiyor. SSK faturaların tamamını inceleyemediği için ezbere dayalı yüzde 15-20 kesinti yapıyor. Bu yasal değil ve yargıya başvuracağız. Son üç yıldır döner sermaye gelirlerimizin yüzde 55'ni azalttılar. Firmalar ihaleye girmeyince bu malzemeyi ya doğrudan alıyor veya hastaya fatura ediyorsunuz. Hizmet kalitesi düştü, makine teçhizatlarını yenileyemez, SSK'lı hastaları kabul edemeyecek duruma geldik. 

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: Kurumlardan toplam 30 milyon 712 bin YTL alacağımız, bir o kadar da borcumuz var. Kurumlar ödeme yapmadığı gibi yasal olmayan kesintiler yapıyor. 

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay: Kamudan 25.5 milyon YTL. alacağımız, firmalara 19 milyon YTL borcumuz var. Alacağı tahsil edince borçları ödeyebileceğiz. Bu kadar büyük bir alacak oranı olan kurum ayakta durabilir mi?
Hacettepe Tıp Fakültesi Hastaneleri Genel Direktörü Prof. Dr. Uğur Erdener: Toplam 55 milyon YTL alacağımız var. SSK'dan 12 milyon, Emekli Sandığı'ndan 12.5 milyon YTL alacaklıyız. Alacak olunca borç da oluyor. 

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Döner Sermaye Müdürü Tekin Yenigün: Üniversitenin 6 milyon YTL borcu, kurumlardan da 6.5 milyon YTL alacağı var. Kurumlar 45 günde ödemesi gerekeni 150 gündür ödemedi. İlimizdeki belediyeler de 4 yıldır hiç ödeme yapmıyor


MİLLİYET
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2007 Cuma 14:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?