1
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Devlete kazancı büyük olacak

İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) hesaplamasına göre, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan kamu alacaklarının tahsiline ilişkin tasarı, Hazine'ye 1.5 milyar YTL gelir sağlayabilecek. 

Halen Bakanlar Kurulu'nda bekleyen kamu alacaklarının tahsiline ilişkin yasa teklifini değerlendiren İSMMMO'nun incelemesine göre, tasarı, kamuoyunda farklı algılamalara yol açsa da; mükellefin beyan ettiği ve ödemekle yükümlü olduğu, vergi inceleme elemanları tarafından sürdürülen incelemeler ile takdir komisyonlarının işlemini bekleyen dosyaları 'af etmiyor.' 

Tasarının yasalaşması durumunda 70 bin dosya kapanacak ve kamunun ortalama 1.5 milyar YTL gelir sağlaması mümkün olabilecek.

Yürürlük tarihi esas alınacak
Söz konusu uygulamadan 30 bini usulsüzlük (inceleme ya da takdir komisyonunca öngörülen matrah takdiri sonucunda vergi hesaplanması, hesaplanan vergiye 1-3 kat arası ceza kesilmesi işlemi), 40 bini vergi ziyanı olmak üzere 10 binlerce dosya uzlaşmadan yararlanabilecek. Buna göre, Maliye'nin bu kapsamda 3.5 milyar YTL'lik ihtilaflı alacağı bulunuyor. Maliye bu tutarın yüzde 40-50'sini bile alabilse en az 1.5 milyar YTL'lik alacağı tahsil etmesi olanaklı görünüyor. 

İSMMMO'nun raporunda şu saptamalar yer aldı:

Yasa önerisinde, yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla; Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre ikmalen, re'sen ve idarece tarh edilen vergi, resim, harçlar, fon payı ve bunlara bağlı vergi cezalarına uzlaşma yoluyla tahsil kolaylığı getiriliyor. Bunların kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemlere ilişkin olması ve eğer vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay nezdinde yargıdaysa, yargı sürecinin tamamlanmamış olması gerekiyor. 

Yasa çıktığında yürürlük tarihini takip eden ayın sonuna kadar uzlaşma talep edilmesi, uzlaşma sonucu tahakkuk eden vergi, resim, harçlar, fon payları ile bunlara bağlı vergi cezalarının ve kanun kapsamında yapılan uzlaşma tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizlerinin, ilk taksidi uzlaşma tutanağının düzenlendiği ayı takip eden aydan başlamak ve 18 ayda 18 eşit taksitte tamamen ödenmesi gerekiyor.

18 ayda 18 eşit taksit, gecikme zammı da yok

Tasarıya göre, ihtilaflı vergi ve cezalarda; önce 'indirim' yapılacak, kalanın '18 ayda 18 eşit taksitte' ödenmesi sağlanacak. 18 ay boyunca ödenecek taksitlere, gecikme zammı uygulanmayacak. 

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları da 'uzlaşma yoluyla indirimli ödeme' kolaylığından yararlanabilecek.

Mevcut Vergi Usul Kanunu'na göre usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları hakkında uzlaşma yapılabiliyor. Bu cezalarla ilgili olarak, yeni yasadan yararlanılmak istenilmesi durumunda; usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50'si indirilecek, kalanı, 18 ayda 18 eşit taksitte, faizsiz olarak ödenecek.

'Kaçakçılık suçları ve cezaları' ile ilgili olarak 'üç kat' olarak kesilen 'vergi ziyaı cezaları' ve bununla ilgili vergilerde, 'uzlaşma yoluyla indirimli ödeme' kolaylığından yararlandırılabilecek.

Nayloncu da yararlanabilir
Yürürlükteki uygulamaya göre; defter ve belgelerinde muhasebe hileleri yapanlar, tahrif edenler, gizleyip, vergi inceleme elemanına ibraz etmeyenler, yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar, belgeleri yok edenler, sahte belge düzenleyenler (naylon fatura) veya bu belgeleri kullananlar hakkında hem vergi ve para cezası hem de hapis cezası uygulanıyor. Tasarı, bu gibi fiiller nedeniyle istenmiş olan, vergi ve cezalar için de 18 ayda 18 eşit taksitte faizsiz ödeme olanağı getiriyor. 

Öngörülen taksitlerin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen tutarların son taksit ödeme süresi sonuna kadar, ödenmeyen ya da eksik ödenen taksidin son taksite ait olması halinde ise bu tutarın son taksidi izleyen ayın sonuna kadar ödenmeyen kısımla birlikte her ay ve kesri için ayrı ayrı yüzde 5 fazlasıyla ödenmesi şartıyla tasarı hükümlerinden yararlanılıyor. 

İl özel idareleri ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar için (Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi) tasarı hükmü uygulanmayacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 18:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?