16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Digitürk halka açılıyor

Digitürk'e ne kadar değer biçti?


Karamehmet, TV şirketi Digiturk'ü kasımda Londra Borsası'nda halka açmaya hazırlanıyor.

Karamehmet, TV şirketi Digiturk'ü kasımda Londra Borsası'nda halka açmaya hazırlanıyor. Şirketin yüzde 25'inin satışından 550 milyon dolar gelir bekleniyor

Mehmet Emin Karamehmet'in patronu olduğu Türkiye'nin ilk ve 1 milyonun üzerindeki abonesiyle en büyük dijital yayın platformu olan Digital Platform İletişim Hizmetleri (Digiturk) kasım ayı başında Londra Borsası'nda halka açılmayı planlıyor. Verilen bilgiye göre digiturk'ün yüzde 25'i halka açılacak. Halka arzda gelir beklentisi ise 550 milyon dolar düzeyinde. Bu hesaba göre Digiturk'ün tamamı için biçilen değer 2.2 milyar doları buluyor.

Çukurova Grubu daha önce Digiturk için 1.5 milyar dolarlık değer biçmişti. Çukurova Grubu ile ABD'li özel sermaye fonu Providence Equity'nin ortak olduğu şirketin 50 milyona kadar GDR'si 9-11 dolar arasında fiyatla halka arz edilmesi planlanıyor.

GDR'ler bir şirketin faaliyet gösterdiği ülkenin dışındaki bir piyasada hisselerini halka arz etmek istediği zaman kullandığı araç. 15'in üzerinde televizyon, radyo ve müzik kanalının yayın hakkı sahibi olan Digiturk için Credit Suisse, JP Morgan ve Lehman Brothers global koordinatörler olarak belirlendi. Öte yandan şirket hisselerinin İMKB'de de işlem görmesi için çalışmalar sürdüğü daha önceden açıklanmıştı.

ABD'li ortak da köşeyi dönecek

Turkcell Super Lig maçlarını yayınlama hakkını elinde bulunduran Digiturk'ün yüzde 72.57'lik hissesi, 2002 yılında Pamukbank'a el konulmasının ardından TMSF kontrolüne geçen Yapı Kredi Bankası'nın bünyesinde kalmıştı. Ancak Yapı Kredi'nin 2005 sonunda Koç-Unicredit ortaklığına geçmesinin ardından söz konusu Digiturk hisseleri için Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Grubu'na bir satın alma hakkı tanındı.

Satın alma için gerekli kaynağı ABD'li özel sermaye fonu Providence'dan sağlayan Karamehmet, öncelikle şirketin yüzde 47'lik hissesini bu fona 250 milyon dolar üzerinden sattı.

O dönemde şirketin toplam piyasa değeri olarak 530 milyon dolar biçilmişti. Yani ABD'li şirket iki yıl gibi kısa sürede 2.2 milyar dolarlık şirketin ortağı olarak ciddi bir kár sağladı. Ocak 2006'da 181 milyon dolar piyasa değeri üzerinden şirketi YKB'den satın almıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 12:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?