19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Dışarı giden yatırımlara dönüş projesi

Dışarı giden yatırımlar için yurda dönüş projesi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışına giden firmaları Türkiye'ye çekmek için 'yurda dönüş' projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışına giden Türk firmalarını ülkeye çekebilmek için 'yurda dönüş projesi' üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Çağlayan şöyle dedi:
"Mısır gibi ülkelere gitmiş birçok firmamızın tekrar Türkiye’ye çağrı projesi gündemimizde. Buna ‘yurda dönüş’ projesi de diyebiliriz. Türkiye dışına gitmiş birçok firmamızın özellikle bu teşvik sistemi ve ardından şu anda yapmış olduğumuz çalışmalarla Türkiye’ye döneceklerini ifade etmek isterim."

'Teşvikler devrim niteliğinde'
Bakan Çağlayan yeni teşvik sisteminin 'devrim' niteliğinde olduğunu ifade ederek, bunu 27 yıllık sanayicilik tecrübesiyle söylediğini kaydetti. Sanayicilik yaptığı dönemde de hep sektörel ve bölgesel teşvik istediklerini anlatan Çağlayan, geçmiş yıllardaki teşviklerin de faydaları bulunduğunu ancak kriterler çok net ortaya konulamadığı için istenen sonuçların elde edilemediğini söyledi.
Çağlayan yeni teşvik sisteminin yeni bir anlayışı da ifade ettiğini belirterek, tüm taleplere cevap veremeyebileceğini ancak Türkiye için 'çığır açacak' önemde olduğunu söyledi.

'2010'da yeni teşvikler olacak'
Bakan Çağlayan, teşvik sistemini bir kampanya olarak kabul etmek gerektiğini, çünkü krize özgü bir düzenleme olduğunu belirterek, 2010 yılınan sonra yine sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sisteminin hayata geçirileceğini kaydetti.
Bu sistemle Türkiye’de ilk defa ülkenin tamamını saran, kucaklayan bir teşvik sisteminin uygulamaya konulduğuna dikkati çeken Çağlayan, artık Ankara’nın, İstanbul’un, Muş’un, Hakkâri’nin, Trabzon’un, Antalya’nın, bütün illerin teşvik kapsamında olduğunu söyledi.
 


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 21:57:09
Güncelleme :7 Haziran 2009 Pazar 22:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?