19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Doğal gaz hattına adım adım...

Türkiye ile Yunanistan arasında inşa çalışmaları sürdürülen doğal gaz boru hattının, bu yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. 

BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 2002 tarihinde başlatılan fizibilite çalışmalarının ardından doğal gaz alım-satım anlaşması imzalanan proje kapsamında, 209 kilometresi Türkiye sınırlarında olmak üzere toplam 300 kilometre uzunluğundaki doğal gaz boru hattı inşa edilecek. 

İleri aşamada, İtalya'ya taşınması planlanan hattan ilk etap da Yunanistan'a yılda 750 milyon metre küp doğal gaz taşınacak. Bu miktar 2012 yılında 11 milyar metre küpe çıkarılacak. Bu miktarın 3 milyar metre küpü Yunanistan'a, 8 milyar metre küpü ise aynı hat üzerinden İtalya'ya sevk edilecek. 

Fizibilite etüdü çalışmalarının tamamlanmasının ardından 28 Mart 2002 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yunanistan Kalkınma Bakanlığının katılımı ile BOTAŞ ve DEPA Genel Müdürleri tarafından mutabakat zaptı imzalanarak yapım ile ilgili önemli bir aşamaya geçilmişti. 

Program uyarınca boru hattının Yunanistan üzerinden İtalya'ya taşınması amacı ile İtalyan-Edison Gas ve DEPA ile birer anlaşma imzalanmıştı. Projeye finansal destek sağlanması amacı ile Avrupa Birliği TEN programı fonuna yapılan başvuru kabul edilerek AB fonlarından da hattın desteklenmesi yönünde destek alınmıştı.

AA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2006 Pazar 11:42:16
Güncelleme :22 Ekim 2006 Pazar 11:47:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?