16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Doğalgaza 2 ay zam yok

Türkiye, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle doğalgaz zammına 2 ay daha direnecek. Kasım ve Aralık'ta zam yapılmayacağını açıklayan BOTAŞ yetkilileri, artışın yeni yılda olacağını söyledi.


Doğalgaza 2 ay zam yok petrol yeni yılda vuracak

Doğalgaz fiyatlarının bu ay ve aralıkta 'sabit' tutulması planlanıyor BOTAŞ yetkililerine göre, pahalı petrolün faturası yeni yılda çıkacak.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatları yeniden önem kazandı. Ham petrol fiyatlarının tarihi rekor kırmasına karşın dolardaki gevşemeyle doğalgaz alım maliyetleri olumlu etkilenen BOTAŞ, bu ay doğalgaza zam yapmayacak. BOTAŞ, doların bu düzeyini koruması durumunda aralık ayında da doğalgaz satış fiyatlarını sabit tutacak.

'Ocakta etkiler'
BOTAŞ yetkilileri, 90 doları aşan petrol fiyatlarının acısının ise ocak ve sonraki aylarda çıkacağını kaydetti. Yetkililer, petrol ve türevlerindeki hareketlerin, 3 ve 6 aylık dönemlerle doğalgaz alım maliyetlerine yansıdığına dikkat çekerek, 2008'de petrol fiyatlarından kaynaklanan maliyet artışlarının kaçınılmaz olarak doğalgaz zammını gündeme getirebileceğini belirtti. Doğalgaz fiyatları, petrol ve türevleri ile dolar kuruna göre değişiyor. BOTAŞ, doğalgazın yoğun olarak kullanıldığı kış mevsiminin arz krizi yaşanmadan atlatılması için de hazırlıklarını sürdürüyor.

'Arz krizi olmaz'
Yetkililer, "Silivri'deki Türkiye'nin ilk doğalgaz deposunu ilk kez kullanacağız. Arzda beklenmedik bir artış olduğunda bu depodan çekilecek gaz da sisteme verilebilecek" dedi. BOTAŞ yetkilileri, çok olağanüstü bir gelişme olmadıkça doğalgaz arzında herhangi bir sıkıntı ya da kriz beklemediklerini vurguladı.

Takvim
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 08:39:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?