16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Doğalgaza yüzde 5 ucuzluk gelecek

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Amerikalı Toreador ve Stratic Enerji şirketlerinin Düzce'nin Akçakoca ilçesi açıklarında çıkardığı doğalgaz sisteme enjekte edildi. 

Daha önce sanayiye verilen yerli gaz, artık konutlarda da kullanılacak. Karadeniz gazı Aksa Enerji tarafından dağıtım şirketlerine satılacak. Tüketici bu sayede gazı yüzde 5 daha ucuza kullanma imkanına kavuşacak. 

Yıllık 1-1,5 milyar metreküp üretimin yapılacağı gazın ekonomik büyüklüğünün 200-300 milyon doları bulması bekleniyor. Akçakoca Çayağzı tesislerinde üretilen doğalgaz, dün Enerji Bakanı Hilmi Güler'in katıldığı bir törenle ana dağıtım hattına verildi. Törende konuşan Güler, konutlarda kullanılan gazın onda birinin buradan sağlanacağını söyledi.
 
Çıkarılan gazın Sivas, Erzurum, Konya, Samsun, Düzce ve Aksaray'da kullanılan gazın toplamına eşdeğer olduğunu aktaran Güler, "Buradaki platform devrildi diye laflar çıktı. 3 ayağı devrildiği için neredeyse oynayacaklardı. Kısa sürede çalışmalar tamamlandı. Cek cak yok. Gazı, denizin derinliklerinden çıkardık. Oldu bu iş." dedi. Türkiye'nin kaynak coğrafyası olması için çalışacaklarını dile getiren Güler, "Bu bir siftahtır. Akçakoca siftahıdır. İnşallah Allah bereketini verir." diye konuştu. Toplam 350 milyon dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden Güler, 3 ay içerisinde yeni kuyu denemesine başlayacaklarını da bildirdi. 2007'de 5, 2008'de 10, 2009'da da 10 kuyu delineceğini aktaran Güler, gelecek yıl petrol için de sondaja başlayacaklarını açıkladı.

Bakan Güler, buradan çıkarılacak gazın Şahdeniz Projesi'yle Yunanistan'a verilecek olan gazın 3 katı olduğunu kaydetti. Azeri gazını Türkiye'ye getirecek Şahdeniz projesinin temmuzda Yunanistan'a verileceğini bildirdi. Güler ayrıca, Silivri'de inşa edilen 1,6 milyar metreküplük yeraltı doğalgaz deposunun açılışının gelecek hafta yapılacağını söyledi. TPAO Başkan Vekili Murat Altıparmak ise 2003'ten itibaren petrol ve doğalgaz arama işine ağırlık verildiğini belirterek, 2001 yılında 50 milyon dolar olan bütçenin geçen sene 370 milyon dolara çıktığını aktardı.

Buradaki gazın sisteme verilmesinin kısa bir sürede gerçekleştirildiğini dile getiren Altıparmak, "Bu bir rekordur. Buradan çıkarılacak gaz günlük 2,1 milyon metreküp olacak ve daha sonra 4-4,5 milyon metreküpe çıkarılacak." dedi. Akçakoca açıklarında 2004'te başlayan çalışmalarda Prometeu ve Saturn isimli platformlar, 640 metre ile 980 metre derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, verimsiz olan 3 kuyu kapatıldı. 1 kuyu ise kör çıktı. 5 kuyunun daha açılması için de çalışmalar sürüyor. 

Barge gemisiyle deniz altına 18 mil uzunluğunda borular döşendi. Boruların kıyıda buluşacağı Çayağzı mevkiinde ise üretim tesislerinin yapımı sona erdi. 9 kuyudan günde 2 milyon metreküp gaz pompalanacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın, çalışmaları süren 5 kuyuda daha verimli gaz çıkması halinde artacağı belirtiliyor. Öte yandan daha önce sadece sanayide kullanılan yerli gazı, Aksa Enerji dağıtım şirketlerine satacak. Aksa Enerji, BOTAŞ'a yaklaşık yüzde 2,5 iletim bedeli ödeyecek. Böylece BOTAŞ ilk defa bir özel şirkete iletim hattını kullandırmış olacak

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 05:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?