28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Doğalgazda 339 milyon dolar avantaj sağladık'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile yapılan görüşmeler ve alım anlaşmalarında yapılan düzenlemelerle, doğalgazda bugüne kadar 339 milyon dolar avantaj sağladıklarını bildirdi.

Bakan Güler, yanıltıcı haberleri eleştirerek, Rusya ile doğalgaz alım anlaşmalarının önceki hükümetler döneminde ve gizlilik şartıyla imzalandığını hatırlattı, ``anayasayı değiştirebiliyoruz ama bu anlaşmaları açıklayamıyoruz`` dedi.

Güler, Rusya ile yapılan doğalgaz alım sözleşmelerinde uygulanan fiyat formülü ile ilgili değişikliğin kendi hükümetlerinden önce yapıldığını ve fiyatın üzerine 12 dolar ilave edildiğini açıkladı.

Bakan Güler ayrıca, ``al ya da öde`` yükümlülüğünde 40 milyar metreküp avantaj sağladıklarını ve aradaki Turusgaz şirketini ortadan kaldırdıklarını vurguladı.

Güler, eğer sorulması gerekiyorsa, neden 1998 yılında formülde düzeltilme yapılırken, fiyata ``zam veya bazılarının dediği gibi 10-12 dolarlık komisyon`` eklendiğininin sorulması gerektiğini kaydetti. Güler, ``Karşı taraf (Gazprom) kabul ederse Türkiye`ye satılan doğalgaz fiyatını açıklamaktan yanayım`` dedi. Gazetelerde birkaç gündür hayretle izlediği rakamlar ve haberlerin yanlış olduğunu ifade eden Güler, ``Ben Türkiye`de bu kadar doğalgaz uzmanı olduğunu bilmiyordum. Yanlış haberler nedeniyle halk yanlış yönlendiriliyor`` dedi.

Enerji Bakanı, kendisinin açıklıktan yana olmasına rağmen BOTAŞ`ın bir şirket mahremiyeti olduğunu, karşı şirketin hassasiyetleri bulunduğunu, Rusya ile iyi komşuluk ilişkilerinin bulunulduğunu, ayrıca bazı konular yargıya intikal ettiği için kendilerinin de hassasiyetleri bulunduğunu vurguladı.

Bakan Güler, ``En ucuz doğalgaz kullanan ülkeyiz, bu da sihirbazlıkla, bilmem neyle olmuyor, bunlar hesap kitap işi`` dedi. Petrol fiyatlarıyla doğalgaz fiyatlarının birbirine paralel olduklarını, yalnız doğalgaz fiyatlarının ülkesine göre 6-9 ay geriden geldiğini anlatan Bakan Güler, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği 2002 yılı Kasım ayından bu yana dünya petrol fiyatlarının yüzde 150 arttığını, buna rağmen doğalgazda konuta yüzde 40, sanayiye ise yüzde 25 zam yapıldığını bunu da indirimler sayesinde sağladıklarını bildirdi.

aa
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2006 Cuma 20:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?