22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Doğalgazda ‘Allah’ın İşi’ tartışması

İran’ın doğalgazda kesinti yapmasıyla, 1996 tarihli doğalğaz anlaşmasında yer alan ‘Allah’ın İşi’ maddesi gündeme geldi. Anlaşmaya imza atan Recai Kutan, maddenin yanlış yorumlandığını savunuyor. 

İran’la Türkiye arasında 1996 yılında imzalanan doğalgaz anlaşmasında ‘Allah’ın işi’ şeklinde bir maddenin yer aldığı iddiası tartışma yarattı. Anlaşmaya imza koyan dönemin Refah-Yol iktidarının Enerji Bakanı Recai Kutan, anlaşmada gaz akışının durdurulma nedenleri arasında, böyle bir ibarenin yer aldığı iddialarını doğruladı. Ancak Kutan, ‘Acts of God’ teriminin ‘mücbir sebepler’ (zorlayıcı nedenler) anlamına geldiği ve uluslararası anlaşmaların çoğunda bu terimin kullanıldığı iddia etti.


1996 yılında Refah-Yol hükümeti tarafından imzalanan İran-Türkiye doğalgaz anlaşmasında yer alan ‘Allah’ın İşi’ ifadesi, İran ile yaşanan gaz krizinden sonra gündeme geldi. Türkiye adına imza koyan dönemin Enerji Bakanı Kutan, anlaşmada İngilizce yer alan ‘Acts of God’ teriminin yanlış tercüme edilerek konunun saptırıldığını savunuyor. Kutan’a göre, ‘Allah’ın İşi’ koşulu, uluslararası anlaşmalarda sıkça kullanılan bir madde.

ALLAH’IN İŞİ YANLIŞ TERCÜME
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kutan şöyle konuştu: “İngilizce’deki ‘Acts of God’ terimini kelime kelime tercüme ederseniz, ‘Allah’ın İşi’ diye çevriliyor. Halbuki bütün güvenilir sözlüklere baktığınızda ‘Acts of God’ın karşılığı mücbir sebeplerdir. Uluslararası anlaşmaların tamamında ‘Acts of God’ bulunur, ancak sanıldığı gibi ‘Allah’ın İşi’ olarak değil ‘mücbir sebepler’ olarak ifade edilir. Zaten anlaşmaların pek çoğunda da bu tabir kullanılıyor.”

İran’ın doğalğazda kesinti yapmasının nedenini sistemin tam oturtulamamasına bağlayan Kutan’a göre, kesintinin siyasi bir sebebi yok. Kutan, “İran Batı dünyasının hedefiyken Türkiye’yi karşısına alma gibi bir hata yapamaz” diye konuştu.

ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 00:43:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?