19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Doğalgazda Türk-Yunan işbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye-Yunanistan doğalgaz projesine büyük önem verdiklerini belirterek, ''Yunanistan üzerinden İtalya'ya doğalgaz nakletmek için büyük bir yatırım yapıyoruz'' dedi. 

Güler, helikopterle geldiği Edirne'nin İpsala Gümrük Kapısı'nda İpsala Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak ve gümrük yetkilileri tarafından karşılandı. 

Kaymakam Duman, Güler'e, ilçenin yatırımları hakkında brifing verirken, bölgede tarımsal alanda ciddi bir üretimin söz konusu olduğunu belirterek, buraya TOKİ tarafından 300 adet konut yapılacağını söyledi. 

AK Parti Edirne Milletvekili Budak da, İpsala bölgesinde Türkiye- Yunanistan doğalgaz boru hattının geçtiğini belirterek, burada çok sayıda kişinin istihdam edildiğini ve Hamzadere barajının da süratle bitirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. 

Bakan Güler de, Türkiye-Yunanistan doğalgaz projesine büyük önem verdiklerini ifade ederek, ''Yunanistan üzerinden İtalya'ya doğalgaz nakletmek için büyük bir yatırım yapıyoruz'' dedi. 

Doğalgaz boru hattının 17 kilometrelik deniz geçiş hattının bulunduğunu belirten Güler, ''Deniz geçiş hattındaki çalışmalara dün başlandı. Boruları denizin altından geçirerek, karaya çıkaracağız. Buradan da Yunanistan üzerinden İtalya'ya kadar gidecek. İpsala hattında boruların yer altına indirilmesine ilişkin çalışmaları görmek için bölgeye geldim'' dedi. 

Projenin 140 milyon dolarlık bir maliyete sahip olduğunu bildiren Güler, İpsala'da doğalgaz barolarının Meriç Nehri'nin 700 metre altından geçireceklerini ve kolay bir iş olmadığını söyledi. 

Yapılan bu çalışmayla iki ülkeyi birbirine birleştirdiklerini belirten Güler, ''Kışın Yunanistan'a buradan doğalgaz vermiş olacağız'' dedi.
Bölgede önem verdikleri Suakacağı barajının bulunduğunu bildiren Güler, Bulgar tarafıyla yapılan görüşmelerin son aşamaya geldiğini ve bir an önce projeyi hayata geçirmek istediklerini söyledi. 

Meriç Nehri'nin temizlenmesi için çalışmalara başlandığını ifade eden Güler, Meriç Nehri'nden kaynaklanan taşkın sorunlarını yaşamamak için gerekenin yapıldığını belirtti. 

-BORULARIN TOPRAK ALTINA İNDİRİLMESİ
Bakan Güler daha sonra, Türkiye-Yunanistan doğalgaz projesinin yürütüldüğü Turpçular Köyü'nde doğalgaz borularının kaynak yapılarak, toprak altına indirilme çalışması yapan işçilerin çalışmasını yerinde inceledi. Güler, ayrıca Hamzadere Barajı'nın inşaatının sürdürüldüğü Koyuntepe Köyü'ne giderek, çalışmaları inceledi. 

Barajın bölgeye zenginlik katacağını ve Trakya'nın GAP'ı konumunda olduğunu bildiren Güler, ''Göreve geldiğimizde projenin yüzde 2'lik kısmı yapılmıştı. Biz proje için 17 milyon YTL ayırdık. Ayrıca 2 milyon YTL de kamulaştırma için ayrıldı. Amacımız 2009 yılında barajı bitirmektir. Proje bittiğinde bölge sulanacaktır. Sulu tarımla birlikte gelirler de artacaktır'' dedi. 

Barajın yapılmasının işsizliğe de çözüm olacağını ifade eden Güler, baraj bittiğinde bölgede 320 bin dönüm alanın sulanacağını kaydetti.
aa
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 22:04:15
Güncelleme :22 Ağustos 2006 Salı 06:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?