28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Doğalgazda yaz zamlarına alıştık

Sibirya soğuklarının yaşandığı dönemde dahi doğalgaza zam yapmayan şirketin fiyat ayarlamalarını yaz aylarında gerçekleştirdiği gözleniyor. 

Son iki yılda ocak ve şubat aylarında artış görülmezken, zam için favori aylar olarak haziran, temmuz ve ağustos öne çıktı. Önceki yıl temmuz ve ağustosta yüzde 6, geçen yıl da yine temmuz ve eylül aylarında yüzde 5'in üzerinde artış yapıldı.

 Aynı yıllarda ocak ve şubat aylarında ise hiçbir değişiklik olmadı. Enerji çevreleri, fiyat artışlarına yaz dönemlerinde gidilmesini ‘kamuoyu tepkisinden çekinilmesine' bağlıyor. Bir sonraki kış zammının yaz aylarında yapılarak tüketicinin tepkisinin en aza indirildiği vurgulanıyor.

Tüketim azlığı sebebiyle faturaların kabarık gelmediği dolayısıyla yumuşak bir geçişin sağlandığı belirtiliyor. Botaş'tan üst düzey bir yetkili de uygulanan stratejiyi doğruluyor: “Vatandaş doğalgazı yazın az kullandığı için zam yapılsa da ses çıkarmıyor. Biz de fiyat artışını kışa bırakmıyoruz.

” İstanbul, Ankara ve İzmit gibi büyük şehirlerde tüketiciler doğalgaza taşradaki illere göre daha fazla ödeme yapmak zorunda. Bu şehirlerde metreküpü 54-55 yeni kuruşa tüketilen gaz, rekabet şartlarında ihalesi yapılan Kayseri, Bursa, Sivas gibi şehirlerde ortalama 48-49 yeni kuruşa tüketiliyor. İhalesi yapılan 500 bin kişinin gaz tükettiği şehirlerde birim hizmet amortisman bedeli 1 metreküpte 1 sent civarında iken, 4 milyon abonesi olan diğer şehirlerde 4,5 sent. EPDK Başkanı Yusuf Günay, dağıtımda kamu kuruluşları ile özel şirketler arasında 3-3,5 sentlik fark bulunduğunu, bunun da dağıtımını kamunun yaptığı yerlerdeki vatandaşa olumsuz yansıdığını kaydediyor.


EN UCUZ DOĞALGAZ KAYSERİ’DE
Şehir Bin metreküp (YTL)
İstanbul 544
Ankara 542
İzmit 529
Bursa 500
Sivas 495
Kayseri 483 

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 02:44:40
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 03:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?