16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Doğan'ın Tekel ortağı kim?

Şubat ayı içinde özelleştirilmesinin tamamlanması beklenen Tekel'e talip olan Doğan Holding'in ihaleye Tekel ürünleri dağıtıcılarının kurduğu Sigara Üretim ve Pazarlama A.Ş (SÜNPAŞ) ile birlikte teklif verme konusunda görüşmeler yaptığı öğrenildi. SÜNPAŞ Aydın Doğan'ın ihaleye birlikte girme konusunda teklifte bulunduğunu doğruladı.

AÇIKTA KALACAK MI?

Özelleştirme kapsamında olan Tekel'in sigara bölümünün satışı için geri sayım devam ederken, JTI, BAB, İmperial ve Ruslarla ortak teklif vereceğini açıklayan Ali Şen'in ardından, Tekel'e talip olduğunu İMKB'ye bildiren Doğan Holding'in ihalede nasıl bir strateji izleyeceği de gün ışığına çıkmaya başladı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın Yeni Şafak Yazarı Taha Kıvanç'ın "Kulis" köşesine gönderdiği, "Rodos yol arkadaşlığımıza dayanarak şu noktayı da dikkatinize getirmek isterim. Bu projede ortağımızın Almanlar olacağını yazmışsınız. Ortağımızın kimliği ortaya çıktığında verdiğiniz bu bilginin sizi biraz açıkta bırakmasından endişe duyuyorum" şeklindeki açıklamasında ipuçlarını verdiği "ortağın" SÜNPAŞ olduğu ortaya çıktı.

Doğan ile SÜNPAŞ arasında görüşmelerin halen devam ettiği öğrenildi. Yeni Şafak'a bilgi veren ve adının şimdilik açıklanmasını istemeyen bir yönetici, "Bize ilk teklif Doğan Grubu'ndan geldi. Teklifi titizlikle değerlendirmeye aldık. Bir kaç gün içinde kararımızı açıklayacağız" dedi.

SİGARAYI BIRAKTIM

Tekel'e talip olduğunu borsaya gönderdiği yazı ile kamuoyuna duyuran Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Tekel'e neden talip olduğunu Taha Kıvanç'a gönderdiği mektupta açıkladı:

"9 Kasım tarihinde çıkan 'Medya ve Ölüm' başlıklı yazınızla ilgili bazı düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Sigaranın insan sağlığına zararlı bir alışkanlık olduğunu, medyanın bu alışkanlıkla mücadele etmesi gerektiğini belirtiyorsunuz. Sigaranın kötülükleri konusunda da sizinle hemfikirim. Ancak peşinen belirtmek isterim ki, ihaleyi kazansak dahi sigaranın zararlarına ilişkin yayınlarımızın bundan etkilenmesi hiçbir şekilde söz konusu olamaz. Ben de bu kötü alışkanlıktan 12 yıl önce kurtuldum. Ancak medya patronluğu ile sigara üretiminin birlikte yapılmayacağı yolundaki görüşünüzde sizinle mutabık değilim. Biz Doğan Holding'de yatırım kararlarımızı dosyanın ekonomik ve hukuki çerçevesinin yanı sıra ahlakî veçhelerini de göz önünde bulundurarak alıyoruz. Bu konu halen Doğan Holding bünyesinde inceleme safhasındadır. Henüz alınmış nihai bir karar yoktur."

Kaçakçılık suçu ile yargılandı

Sigara Üretim ve Pazarlama AŞ (SÜNPAŞ) Tekel Ürünleri Dağıtıcıları Birliği'nin de içinde olduğu 900 sigara toptancısının üye olduğu bir kuruluş. Hedefleri Tekel ürünü satan bakkal ve bayileri de aralarına katarak 10 bin üyeye ulaşmak. SÜNPAŞ'ın Genel Müdürü ise Tekel'in eski Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Çetin. Çetin hakkında Genel Müdür yardımcısıyken, Tekel idaresince gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasını organize edip, firmalarla teşekkül oluşturup kaçakçılık fiilini işlemiş olmaları' nedeniyle takibat yapılması istenmişti. Ancak Çetin ve diğer yöneticiler zaman aşımı nedeniyle beraat etmişti.

Tekel'e talip olduğunu Borsaya bildirdi

Doğan Şirketler Grubu Holding'den Borsaya gönderilen yazıda, şöyle denildi: "Tekel'in sigara üretim işiyle ilgili varlıklarının özelleştirilmesi konusunda, bu süreçle ilgilenen yatırımcı kuruluşlarla açılan ihaleye katılım sağlanması amacıyla bir ortaklık oluşturulması için görüşmelere başlanmış olup, bu görüşmeleri yürütmek üzere holding genel koordinatörlüğü yetkilendirilmiştir."

Aydın Demir/yeni şafak
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 10:18:21
Güncelleme :14 Kasım 2007 Çarşamba 10:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?