22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Dolar 1 YTL'nin altını görür'

Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel, doların 1 YTL'nin altına inebileceğini söyledi. Peki nasıl?

Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel, büyümenin ihracat yerine iç talebe dayalı olması halinde doların 1 YTL'nin altına inebileceğini söyledi.


Erçel, uluslararası fonların yönünü Türkiye'ye çevirmesi durumunda Türk Lirası'nın değer kazanmasının daha da hızlanacağını dile getirdi. 2008 yılı dolar kuruna ilişkin tahminlerde bulunan eski başkan, "Dünyada global kriz dibe vurmadan olumsuzluklar ortaya çıkmaya başladı. Amerikan piyasalarında her gün yeni krizler ortaya çıkıyor. Bundan dolayı, uluslararası fonlar yönünü otomatik olarak bizim gibi gelişen piyasalara kaydırmaya başladı. Türkiye'ye gelecek bu fonlar TL'nin değerlenmesini hızlandırır. O zaman dolar YTL'nin aşağısına düşer. Ben bunun böyle olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) Kasım ayı olağan toplantısına katılan Merkez Bankası Eski Başkanı Erçel, "Türkiye Ekonomisine Genel Bakış ve 2008 Yılı Beklentileri" başlıklı bir konuşma yaptı. Erçel, konuşmasında, 2007 yılı değerlendirirken 2008 yılına ilişkin de tahminlerde bulundu. Türk ekonomisini riske atan unsurlar arasında cari açık, sıcak para, enflasyon hedefi, iç talep, ikiz çıpa, para arzının hızlı artması, dolar likiditesinin azalması, bütçedeki faiz dışı fazla hedefinin tutturulamaması, sosyal güvenlik açığı, döviz kuru rejimi, işsizlik ve kayıt dışılığı gösteren Erçel, 2007 yıl enflasyonun yüzde 7,9-8'lerde sonuçlanacağını, bunun da hedeflenen rakamın iki katı olduğunu kaydetti.

"Enflasyonun beklenenden fazla çıkması, 2008 hedefini de riske soktu." diyen eski başkan, enflasyonun gelecek yılda aynı seviyede olacağı tahmin ettiğini aktardı. Dolar kurunda 2008'de de büyük bir dalgalanma beklemeyen Erçel'in tahminlerine göre, gelecek yıl büyüme 6-7'lere çıkacak. Dışarıdan fon girişi hızlanırsa büyüme artabilir. Enflasyon aynı haliyle kalacak. Faiz dışı fazla yüzde 5,5, kamu borcu yüzde 50 olacak. Cari açık değişmeyecek. Reel faizde 2007'ye kıyasla biraz bekleniyor. Dolar 1,20-1,30 civarında seyredecek.


"IMF'DEN MUTLAKA KURTULMALIYIZ"


Erçel, Türkiye'nin günün birinde IMF'den mutlaka kurtularak kendi kendisini yönetir hale gelmesi gerektiğini savundu. Erçel, şöyle konuştu: "IMF'nin ne olacağı belli değil, mart ayında bitecek mi bitmeyecek mi hükümetten de değişik sinyaller geliyor. Eğer Türkiye, 'ben büyük bir ülkeyim, şöyle bir sistemin içerisinde veya bölgenin içerisinde lider olacağım' diyorsa, her şeyden önce ekonomisini kendisi yönetmesi lazım. IMF'nin yönetmesi halinde büyük ülke olma iddiasını kaybeder."

Uluslararası finans piyasalarındaki krizlere de değinen eski başkan, "Amerika'daki kriz bitecek gibi gözükmüyor. Bu Avrupa'ya da sıçrayacak. Dolayısıyla bizi de etkileyecek." diye konuştu.

Dünyada bazı ülkelerin özellikle petrol ihraç edenlerin kendi ulusal refah fonunu kurduklarına işaret eden Erçel'in verdiği bilgilere göre, petrol üreten Norveç ve Rusya ile cari açık fazlası olan Çin, 300-400 milyar dolarını bu fonlara aktardı. Halihazırda devlet tarafından oluşturulan bu fonların dünyadaki büyüklüğü 1,3 trilyon dolar. Bu rakam petrol fiyatlarının artmasıyla 5 sene içerisinde 10 trilyon dolara ulaşacak. Bu tür fonların Türkiye gibi piyasalara gelme ihtimali çok yüksek. Amerika'ya götürüp yatırmaktansa Türkiye'de sanayi şirketi hissesi almak istiyorlar. Bu fonların küçük bir kısmı Türkiye'ye gelirse o zaman dolar 1 YTL'nin altına bile iner.


"TÜRKİYE'NİN BÜYÜME STRATEJİSİ YOK"


Merkez Bankası Eski Başkanı, Türkiye'nin bir sanayi stratejisi olmadığını dolayısıyla bir büyüme stratejisinin de bulunmadığını ileri sürdü. Türkiye'nin şimdiye kadar dışarıdan gelen fonlarla büyüdüğünü savunan Erçel, şöyle konuştu: "Aslında hükümetin de bir büyüme stratejisi yok. Her ülke neye göre büyüyeceğini belirler. Bu büyüme ihracata, sanayiye veya turizme dayalı mı olacak. Bizim öyle bir stratejimiz maalesef yok. Şimdiye kadar dışarıdan fonlarla büyüdük. İthalata dayalı büyüme stratejisi uyguladık."

cha/basından
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 13:33:29
Güncelleme :14 Kasım 2007 Çarşamba 13:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?