22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Dolar değerli mi değil mi?

Dünya ekonomisinin son dönemdeki en önemli gündem maddesi olan dolar Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) da birbirine düşürdü.

IMF Başkanı Rato önceki hafta yaptığı açıklamada 'doların değeri düşük' derken, IMF ekonomistlerinden tam tersi bir yorum geldi. IMF'ye göre dolar halen 'değerli'...

IMF'den gelen bu yorum, döviz işlemcilerine dolar satışına devam etmeleri yönünde bir yeşil ışık olarak tanımlanıyor.

IMF tarafından hazırlanan ve FT'de yayımlanan raporda, kurumun başkanı Rato'nun önceki hafta yaptığı açıklamalarının aksi yönde bir değerlendirme yer aldı. Başkanları gibi düşünmeyen IMF ekonomistleri, euronun çok yüksek olduğu yönündeki iddiaları reddederken, doların halen çok yüksek olduğunu belirttiler.

IMF'den gelen bu yorum, euronun yüksekliğinden şikayet eden Avrupa ülkelerini de kızdıracak gibi görünüyor. Euro/dolar paritesinin arka arkaya rekorlar kırması ile özellikle ihracat alanında zor durumda kalan Avrupalı şirketler, doların değer kazanmasını ve paritenin dengeye gelmesini istiyor. Eurodaki bu yükselişin devamı halinde Avrupa istihdam piyasasında önemli iş kayıpları yaşanacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

Euro dolar karşısında sadece eylül ayında yüzde 4 değer artışı kaydederken, IMF yüksek euronun vurduğu Avrupalı ihracatçıların çabalarına fazla önem vermiyor. IMF'ye göre euro dolar karşısında orta vadeli temel beklentilere göre geniş bir bantta dalgalanmaya devam edecek.

IMF ekonomistleri, İngiltere para birimi sterlinin de çok değerli olduğunu, buna karşılık Japon Yeni'nin düşük kaldığına dikkat çekiyor.

Eren Güler/Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 12:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?