22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Doların ateşi düştü, borsa geriledi

Piyasalar gelişmeleri temkinli karşıladı Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması ve Hükümet kanadının bu açıklamaya verdiği cevabın ardından Cuma gününden itibaren piyasalarda yaşanan tedirginlik, bu sabah piyasalarda etkisini çok sert bir şekilde gösterdi. 

Doların ateşi düştü borsa geriledi

Sabah açılış saatlerinde, yüzde 7,99 düşüşle güne başlayan İMKB 100 Endeksi, ilk seansın sonlarına doğru toparlanarak yüzde 6,23 düşüşle ilk seansı kapadı. 1,3950 YTL seviyelerine kadar yükselen dolar ise öğle saatlerinde bir gevşeme yaşayarak 1,3670 YTL seviyelerine geriledi.

BORSA İLK SEANSTA %6.23 DÜŞTÜ

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 2.921,27 puan azalarak 43.940,04 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 6,23 değer kaybetti.

DOLARDA HAREKETLİLİK

Kapalıçarşı'da 1,3600 YTL'den alınan dolar 1,3670 YTL'den satılıyor. 1,8490 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,8550 YTL olarak belirlendi.

Serbest piyasada Cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1,3330 YTL, avronun satış fiyatı ise 1,8200 YTL olmuştu.

Bankalararası piyasada ise dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,3635 YTL, en yüksek 1,3675 YTL, satışta en düşük 1,3685 YTL, en yüksek 1,3745 YTL olarak belirlendi.

FAİZ YÜZDE 19,23 SEVİYESİNDE BULUNUYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında 4 Şubat 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 12.00 itibariyle basit getirisi yüzde 20,63, bileşik getirisi yüzde 19,23 seviyesinde bulunuyor.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarında gecelik işlemler tek orandan yüzde 17,50'den gerçekleşiyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,3594, sterlin-dolar paritesi 1,9896, yen-dolar paritesi ise 119,67 düzeyinde seyrediyor.

"DOLAR 1,415 YTL SEVİYELERİNE KADAR ÇIKABİLİR"

Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yaşanan gelişmelerin piyasaları bir miktar olumsuz etkilediğini, ancak bunun sınırlı olduğunu söyledi.

Dövizdeki artışın 1.415 seviyelerine kadar çıkıp tekrar denge seviyesini arayacağını söyleyen Yıldırımtürk, borsanın değer kaybının da yine tahmin edilen aralıklarda olacağını belirtti.

Döviz piyasası temsilcileri de yaşanan gelişmeleri kaygı verici olarak görmedi. Özellikle kamu yönetim yapısının ve hazinenin güçlü olmasının krizlere karşı dayanıklılığı artırdığını belirten uzmanlar, kriz beklentilerini doğru bulmamakla birlikte Anayasa Mahkemesi kararının ve seçim sürecinin para piyasalarının yönünü belirleyeceğini dile getirdi.

PİYASALARIN GÖZÜ ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

Piyasalarda bu hafta, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kararına odaklanacak.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar yaptığı değerlendirmede, son günlerde yaşananların, piyasaların daha önce yaşadığı bir süreç olmadığını belirterek, ''Piyasaların bu noktada ne tepki vereceğini tahmin etmek güç'' dedi.

Piyasaların, uzlaşı olup olmayacağına bakacağını dile getiren Salar, ''Piyasanın tavrı, Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karardan sonra netleşebilir'' görüşünü aktardı.Bu nokta birkaç senaryo bulunduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmesi durumunda erken seçime gitme konusunda meşru bir ortamın oluşacağını anlatan Salar, Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmemesi halinde ise senaryoların daha da zorlaşacağını öne sürdü.

Borsanın güne kayıpla başladığını belirten Salar, şöyle devam etti:
''Eğer Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse ve genel seçimler öne alınırsa, bu bence olumsuz algılanacak bir şey değil. Belirsizliğin azalması açısından da olumlu olabilir. Gelişmeler henüz çok taze, önümüzdeki birkaç gün çok önemli. Bu gelişmelerin piyasaya mutlaka bir yansıması olacak ancak şiddeti ne olacak bilemiyoruz. Bu noktaya gelmemek lazımdı. Fransa'da Amerika'da Cumhurbaşkanı aday adayları 1 yıl öncesinden belliydi. Bu anlamda Türkiye'de o şekilde demokrasi kültürünün yerleşmesi gerekiyor.''

Bu hafta Halk Bankası'nın halka arz edileceğini de hatırlatan Salar, halka arzın bu hafta devam etmesi halinde siyasette yaşanan gelişmelerin fiyatı 1 milyar dolar seviyelerinde aşağıya çekebileceğini ifade etti. Bunun çok büyük bir bedel olacağını ifade eden Salar, siyasetin çözüm üretmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

BİR ÖNCEKİ HABER

Borsa'da sert düşüş dolarda hızlı yükseliş...

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamanın ilk tepkileri bugün piyasada görülmeye başlandı. Dolar 1,39 YTL'ye çıktı. Faiz yükseldi.

İMKB'de büyük düşüşler

Saat 11.00: Borsa 44 bin 200 puanın üzerine çıktı. Döviz ve faiz sakinleşti.

Saat 10.30: Borsa 44 bin puana ulaştı.

Saat 10.10: Borsa sert düşüşün ardından dalgalanıyor. Endeks 43 bin 844 puanda. Serbest piyasada dolar 1,3725, Euro 1,8727

Saat 9.50: Borsa açılışın hemen ardından yüzde 8 düştü. Endeks 43 bin 116 puana indi

FAİZ YÜKSELDİ

Saat 9.50: En çok işlem gören 4 Şubat 2009 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin basit faizi yüzde 20,76'ya, bileşik faizi yüzde 19,37'ye çıktı. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin Cuma günü kapanışında basit faizi yüzde 19,78, bileşik faizi 18,47 olarak gerçekleşmişti.

Saat 9.30: Borsa sert satışlarla açıldı.

Saat 9.15: Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında satışta en düşük fiyat 1,3900 YTL, en yüksek fiyat 1,3940 YTL seviyelerinde bulunuyor.

Saat 9.00: Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında satışta en düşük fiyat 1,3875 YTL, en yüksek fiyat 1,3900 YTL seviyelerinde bulunuyor.

İlk tepki dolardan geldi. Serbest piyasada dolar 1,3900 YTL, Euro 1,8950 YTL'den haftaya başladı. Doların satış fiyatı Cuma günü kapanışına oranla 57 kuruş, Euro ise 75 kuruş yükseldi. Serbest piyasada Cuma günü kapanışta doların satış fiyatı 1,3330 YTL, Euro'nun satış fiyatı ise 1,8200 YTL olmuştu.

Faizde de dövize parelal aynı yönlü bir seyir izleniyor. Bono faizi yüzde 19'un üzerine çıktı. Yiğit Bulut, 'olumlu ve olumsuz senaryolarla piyasada rakamların çok hızlı yer değiştirebileceği konusunda' yatırımcıları uyarıyor. 

YORUMCULAR

Gökhan Uskuay /Turkish Yatırım Menkul Değerler-Elektronik Hizmetler&Finansal Strateji Müdürü: Şuanda borsada yabancı satışı korkusu var. Endeks, yabancı satıylarıyla geri çekiliyor. Alternatif piyasalar borsaya göre daha sakin. Yabancıların tahvil piyasasında pozisyon değiytirmeye hevesli olmadığını görüyoruz. Anayasa Mahkemesinin vereceği karar önem taşıyor. Anayasa Mahkesmesinden iptal çıkarsa; piyasa olumlu tepki verir. Anayasa Mahkemesi'den aksi bir karar çıkarsa; Bir dalglanma hareketi daha yaşanabilir. Dolar 1,40, faiz yüzde 20 olur. Borsa 42 bin seviyesine çekilir.

Halil Rençber Anadolu Yatırım Stratejist:

Şu an trend içinde bir dalgalanma yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 günlük süreç çok önemli. İMKB Ulusal-100 Endeksi'nin ilk etapta 41 bin 500 puana çekilmesi çok normal. Piyasa için iki senaryo geçerli. İyimser senaryoya göre: piyasa durulduktan sonra borsada yüzde 70 paya sahip olan yabancılar borsayı düştüğü noktaya geri getirmek isteyeceklerdir. Yani 2-3 haftalık vadedi borsanın eski seviyelerine gelmesini bekliyorum. Piyasada bu iyimser senorya çok kuvvetli

Kötü senaryoya göre: Eğer bu yabancılar piyasadan çıkmayı düşünürlerse bu bir felaket olur. Zaten alıcıda bulamazlar. Bu çok zayıf bir senaryo Yatırımcılar bu dönemde kredili pozisyonlarından çıksınlar.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar:

Son günlerde yaşananlar, piyasaların daha önce yaşadığı bir süreç değil. Bu nedenle piyasaların bu noktada ne tepki vereceğini tahmin etmek güç.

Piyasalar, uzlaşı olup olmayacağına bakacak. Piyasanın tavrı, Anayasa Mahkemesi'nden gelecek karardan sonra netleşebilir. Bu nokta birkaç senaryo var. Anayasa Mahkemesi seçimi iptal etmesi durumunda erken seçime gitme konusunda meşru bir ortamın oluşacak. Anayasa Mahkemesi'nin seçimi iptal etmemesi halinde ise senaryolar daha da zorlaşacak.

Eğer Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse ve genel seçimler öne alınırsa, bu bence olumsuz algılanacak bir şey değil. Belirsizliğin azalması açısından da olumlu olabilir. Gelişmeler henüz çok taze, önümüzdeki birkaç gün çok önemli. Bu gelişmelerin piyasaya mutlaka bir yansıması olacak ancak şiddeti ne olacak bilemiyoruz. Bu noktaya gelmemek lazımdı. Fransa'da Amerika'da Cumhurbaşkanı aday adayları 1 yıl öncesinden belliydi. Bu anlamda Türkiye'de o şekilde demokrasi kültürünün yerleşmesi gerekiyor.”

Borsalarda neler olmuştu

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, haftaya yaklaşık 4 bin puanlık düşüşle başlarken, endekste en son 1 Mart 2007 Perşembe günü yüzde 4,45 kayıp yaşanmıştı. 

Dolar 1.39 YTL'ye fırladı, borsa tepetaklak

11 Kasım 1998'de işadamı Korkmaz Yiğit'in, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Güneş Taner ve işadamı Kamuran Çörtük hakkında ağır ithamlar içeren kasetlerinin televizyonda yayınlanmasının ardından, endeksin günlük kaybı yüzde 14,92'ye ulaşmıştı.

Borsa, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de yaşanan terörist saldırılardan sonra 1 gün kapalı kalmış, açıldığı 13 Eylül 2001 tarihinde de, yüzde 8,93 değer yitirmişti. 14 Eylül'deki yüzde 6,24 düşüşle birlikte 11 Eylül'ün piyasaya 2 günlük etkisi, yüzde 14,61 olarak gerçekleşmişti.

Borsa 20 Kasım 2003 tarihinde de, İstanbul'da yaşanan terör saldırılarının ardından hızla gerilemiş, 1. seansın sonlarına doğru işleme kapatılan İMKB'de kayıp 1,162.67 puan ve yüzde 7,37 düzeyinde gerçekleşmişti.

3 Mart 2003 tarihinde ise Türkiye'de yabancı asker bulundurma ve yurtdışına asker gönderme konusunda hükümete yetki veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmemesinin ardından İMKB Ulusal 100 Endeksi'nin günlük bazdaki kaybı ise 1,445.56 puan ve yüzde 12,49 olarak belirlenmişti.

19 Şubat 2001 tarihinde de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nı terk etmesinin ardından yaptığı açıklama Borsa'da deprem etkisi yaratarak, hisse senetlerinin yüzde 14,62 kayba uğramasına neden olmuştu.Borsa, dalgalı kura geçiş kararından bir gün önce 21 Şubat 2001'de yüzde 18,11 ile tarihinin en büyük düşüşünü yaşamıştı.

Ayrıca koalisyon hükümeti içindeki politik gelişmeler ve bankacılık operasyonunun yaşandığı 6-11 Temmuz 2001 tarihleri arasında İMKB Ulusal 100 Endeksi, toplam yüzde 21,88 kayıp yaşamıştı.

Yabancı çıkışına bağlı döviz ve bonodaki dalgalanmayla 15 Mayıs 2006 Pazartesi günü borsa günlük bazda yüzde 4,06 düşüşle 40 bin 268 puandan tamamlamıştı. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu piyasalarında etkili olan, ardından doların Yen karşısındaki hızlı değer kaybı ile Avrupa piyasalarında başlayan ve yeniden yurt dışı geneline yayılan sert düşüşler, 1 Mart 2007 Perşembe günü İMKB'de de ortalama yüzde 4,45 kayıba neden olmuştu.



aa/-hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2007 Pazartesi 16:43:52
Güncelleme :30 Nisan 2007 Pazartesi 17:19:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim Nanecioğlu IP: 88.228.234.xxx Tarih : 30.04.2007 15:41:23
kimsenin türkiyenin kaderi ile oynamaya hakkı yok .fırsatçılar yine tetikte bekliyorlar böyle havaları ama onlarda havalarını alacaklar.önemli bir değişiklik olmayacak ama yinede türkiyenin istikrarını bozmamak ve böyle birilerinin çalışmadan sömürmesine fırsat vermemek gerekir

tayfun IP: 84.44.16.xxx Tarih : 30.04.2007 11:21:41
Elinde nakit parası olan için müthiş fırsat .Biz çıkarken alıyoruz düşerken satıyoruz yanlış işte.Her zaman böyle muhtıra olmaz ki.