22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Domates fiyatı muzu geçti

Domateste Avrupa pazarının ihtiyacını karşılayan İspanya'nın üretim kalitesini düşürmesi, taleplerin Türkiye'deki seralara çevrilmesine neden oldu. Üretimin ihracata yönelmesiyle semt pazarlarında domatesin fiyatı, muzu geçerek 2,5-3 YTL'ye ulaştı.

Avrupa'nın tek çatı altında en büyük seralarına sahip Agrobay Seracılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, yaptığı açıklamada, bu yıl sera sezonunun başlamasıyla birlikte Avrupa pazarından yüksek miktarda domates talebinin geldiğini belirtti.

Antalya ve Ege Bölgesi'nin çeşitli merkezlerindeki seraların gelen talebe cevap vermek amacıyla üretimin çoğunu Avrupa pazarına yönlendirdiğini kaydeden Şentürk, şöyle konuştu: “İspanya, yıllardır AB üyesi olması nedeniyle üretim kalitesi iyi olmamasına rağmen Almanya, İngiltere gibi önde gelen pazarların ihtiyaçlarını karşılıyordu. Çok fazla don olayının görülmediği İspanya'da seraların çoğu ısıtmaya sahip değil. Bu yıl don olaylarının görülmesi sonrası, modernize olamayan seralarda üretim kalitesi düştü. Almanya'ya gönderilen bazı ürünlerde ilaç kalıntısı sınırının aşıldığının da saptanması üzerine, bir çok ülke İspanya'dan yaptığı alımı durdurdu.
Avrupalı alıcılar bunun üzerine yüksek kapasiteyle kaliteli üretim yapabilen Türkiye'deki seralara yöneldi. Bu yıl Türkiye'nin sera domatesi üretiminin de düşük olması sonucu iç piyasada fiyatlar hızla yükseldi. Nisan ayına kadar fiyatların bu seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”

PAZARA YERLEŞME FIRSATI

Birçok firmanın ihracat fırsatını değerlendirerek Avrupa pazarında kalıcı olabilmek için ihracatı tercih ettiğini dile getiren Şentürk, sezon öncesi iç piyasa için planlanan üretimin çoğunluğunun dış piyasaya gönderildiğini kaydetti.
Her yıl üretimin yaklaşık yarısını ihraç ettikleri domateste, bu yıl 5 bin tonluk üretimin yüzde 90'ını dış piyasaya göndereceklerini ifade eden Şentürk, diğer sebzelerle birlikte 5 milyon avro ihracat geliri hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye'de sera sayısının hızla arttığını ve potansiyelin kullanılmaya başlandığını ifade eden Şentürk, buna rağmen seracılıkla ilgili yasal düzenleme olmamasının büyük sıkıntı yarattığını da dile getirdi.

Büyükşehirlerdeki semt pazarlarında domates, kilogram fiyatı ortalama 2 YTL olan muzu geçerek 2,5-3 YTL'ye ulaştı. İzmir Kemeraltı Çarşısındaki Havra Sokağında sebze meyve satışı yapan pazarcılar, vatandaşın fiyatı yüksek bularak tepki gösterdiğini söyledi. Fiyata rağmen domates alanların ise düşük miktarlarda almaya dikkat ettiği belirtildi.

aa
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 12:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?